Sivut

perjantai 11. toukokuuta 2018

Bloggerin Lukemisto 13


Naisten historia?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Naisten päivä tuli tavallaan kuitatuksi jo aamun postauksella naisen kirjoittamasta kirjasta, jossa suurin osa henkilöistä oli naisia. Mutta on muutakin mielessä. Hesarin 6.3. mielipidepalstalla Marjo Liukkonen argumentoi sisällissotamuseon sijoittamista Lahteen. Merkittävimpänä argumenttinaan hän piti Lahdessa tapahtunutta: "Suomen suurin naismurha ja joukkoraiskaukset". Liukkonen lopetti kirjoituksensa todeten Museolaitoksen on aika vihdoin huomioida suomalaisten naisten historiasta muutakin rukinlavat. Monet meistä varmasti muistavat nähneensä rukinlapa-asetelman yhdessä ja toi... lisää »
Pikku pelimannista viulun kuninkaaksi (1949)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Viulisti Heimo Haiton (1925–1999) ura on innoittanut kolme näytelmäelokuvaa, Toivo Särkän ohjaamat *Pikku pelimanni *(1939) ja *Pikku pelimannista viulun kuninkaaksi *(1949) sekä Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon biopic-elokuvan *Da Capo *(1985). Särkän elokuvat muodostavat kiinnostavan kaksikon, sillä ensimmäinen valmistui Haiton lapsitähteyden siivittämänä hieman ennen talvisotaa ja jälkimmäinen toisen maailmansodan jälkeen, jolloin Haitto oli jo kasvanut ”viulun kuninkaaksi”. Muutosta kuvastavat myös elokuvien julisteet: *Pikku pelimannin *markkinoinnissa korostuu iloinen nuoruka... lisää »
Calle P. (1965)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

SVT näytti hiljattain Robert Brandtin komedian *Calle P.* (1965), joka ei varmaankaan ole ruotsalaisen elokuvan tunnetuimpia teoksia. Katselin sen sivusilmällä siirtäessäni sitä boksilta levylle. Olen pitkään miettinyt, että pitäisi joskus tarkemmin tutkia mykkäelokuvan jälkeistä mykkäelokuvaa, eli sitä, miten elokuvahistorian käytännöt ovat eläneet tyylillisinä muistumina. Mel Brooksin *Pähkähullujen paratiisi *eli *Silent Movie *(1976) tulee välittömästi mieleen, mutta aihe on runsaampi. Mykkäelokuvajaksoja löytyy paljon, samoin välitekstien käyttöä niin pitkästä elokuvasta kuin ... lisää »
Paholaisen jousi (1946)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Gainsborough Pictures -yhtiö tuli Iso-Britanniassa tunnetuksi melodraamoista ja historiallisten aiheiden käsittelystä. Bernard Knowlesin ohjaama *Paholaisen jousi *(The Magic Bow, 1946) ei ole tunnetuimpia Gainsborough-elokuvia. *Paholaisen jousi* viittaa jo suomalaisen nimensä puolesta kohteeseensa, genovalaiseen viuluvirtuoosiin Niccolò Paganiniin (1782–1840), sillä Paganinin huhuttiin tehneen sopimuksen paholaisen kanssa. Suomalainen nimi johtaa kuitenkin lievästi harhaan, sillä tätä Paganiniin sitkeästi liitettyä ajatusta ei juurikaan käsitellä. Tai se tulee esiin vain yhdessä ... lisää »
Kun isä tahtoo (1935)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

*Kun isä tahtoo...*(1935) on vielä muutaman päivän katsottavissa YLE Areenassa. Elokuva oli Valentin Vaalan kuudes ohjaustyö ja perustui Tauno Tattarin alkuperäiskäsikirjoitukseen. Se on myös siinä mielessä kiinnostava, että Vaala itse näytteli keskeistä roolia. Seuraavan ja käsittääkseni viimeisen kerran hänet nähtiin valkokankaalla viisi vuotta myöhemmin elokuvassa *Kyökin puolella *(1940). *Kun isä tahtoo... *osoittaa kuitenkin, että Vaala olisi hyvin voinut piipahtaa kameran etupuolella useamminkin. Tiettävästi roolissa piti alun perin olla Fritz-Hugo Backman, mutta rahoitussyi... lisää »
Hän tuli yöllä (1942)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Sidney Harmonin tarinaan pohjautuva *Hän tuli yöllä *(The Talk of the Town, 1942) on erinomainen osoitus George Stevensin komediaohjaajan taidoista, mutta kehua sopii myös Dale Van Everyn, Irwin Shaw'n ja Sidney Buchmanin käsikirjoitusta, joka alkaa rohkeasti. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana on vaikea ymmärää, että edessä on romanttinen komedia. Alkutekstien jälkeen tehdas palaa, nuorukainen, jonka katsoja tunnistaa Cary Grantiksi, pidätetään murhapoltosta epäiltynä, syytetty tainnuttaa poliisin ja karkaa vankilasta, ja sateen piiskatessa hän kätkeytyy lähitienoon taloon. Fritz... lisää »
Merirunojen pärskeistä
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Suomessa ei ole ruuhkaksi asti merirunoja kenelläkään. Suomalaisten meri on saaristomökin laiturissa narussa kahlehdittuna killuva puolilaho ruuhi, joka pelkää jo kolmen boforin hirmumyrskyjä. Itsellänikin niitä runoja on, tosin paikkana eniten joku Itä-Suomen laplatteleva järvi. kuka päästäisi lahonneen soutuveneen kaislikon suojaan? Varsinaisia merirunoja on toki julkaistu maailmassa. Minullakin. Yksi muistuma kun yhtä kokoelmaa Tuomas Anhavan kanssa koottiin. Eteen tuli Intian mereltä kertova lyhyt runo, jossa kohoilevat aallot nousivat laivan reelingin yläpuolelle. Muista... lisää »
Maaliskuun kahdeksas päivä
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Iloista naistenpäivää kaikille! Lämpömittari näyttää +6 astetta ja totuttu harmaus peittää maiseman. Laulujoutsenet ovat saapuneet, trumpettimainen ääni kumisee. Venäläinen murhatutkimus saa yhä oudompia käänteitä. Kaikilla on tietoa että jäljet johtavat sylttytehtaalle. Selvisikö Kirovin murha koskaan. Kukaan elossa olevista ei tiedä ja ne jotka tiesivät vaikenivat visusti kuolemaansa asti. Venäjää ei voi selittää, se täytyy elää. Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi ruvennut Vartiainen vertaa työttömiä rikkaruohoihin. Kas kun ette kylvä rikkaruohomyrkkyä heidän päälleen ja t... lisää »
Tyttökoululaiset Hämeenlinnassa 1850-luvulla
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Kirjoitin Turun tyttökoulujen yhteydessä ajatuksen niihin sijoittuvasta nuortenkirjasta. Ja kas, eipäs mennyt aikaakaan niin sellainen ilmaantui eteeni. Ei uutuuslistoilla, vaan nuortenkirjaklassikkoja esittelevässä tekstissä. Salme Sadeniemen kirjan *Pension Grunérin tytöt* olen hyvin todennäköisesti lukenut lapsena kirjastosta, vaikka se ei syvää muistijälkeä olekaan tehnyt. Kirja alkaa Hämeenlinnassa vuonna 1858 ja kertoo sen vuoden tapahtumat kirkkoherran tyttären Eva Tavoniuksen näkökulmasta. Tämä asuu tätinsä, rouva Pahlenfeltin luona, koulukortteerissa. Kirjan juoneen sisäl... lisää »
1 from Harrie Verweijen
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

YHTEISEN KIELEN TAIKATEMPPU
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Keskusteltiin eilen (6.3.2015) Elektroshockiltakin levyttäneen Aleksei Borisovin ja Timo Tuhkasen keikan jälkeen improvisaatiosta. Komen toisiaan vain vähän tuntevan muusikon vapaaseen improvisaatioon perustunut keikka herätti mielikuvan yhteisen kielen taikatempusta, joka oli siirretty kielen ulkopuoliselle tai ainakin hyvin postmodernisti määritellyn kielen alueelle. Mitä kaikkia sanoja tuohon kieleen kuuluikaan: kitaran piuhan irrottaminen ja tunkeminen virvelirummun sisään. Toki jonkinlainen mimiikan ja avantgardenoisen välinen performanssigenre on riittävän selkeästi ja globaal... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kuttuurin alueella toimivilla ihmisillä on kahdenlaista erilaista päämäärää: 1) tuottaa vaikutuksia, 2) estää vaikutuksen tuottaminen. Syy tälle tasapainolle on luultavasti luonnollinen, vaikka toki käsittämätön.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Maailma on ihmisen oikeaa toimintaa vaille valmis paratiisi. Kaikki muu on valmiina annettu.
Isän äitini oli romantikko, isän isäni ei ollut, joten romantiikka sai jäädä
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Tänä aamuna leivoin leipää aamulla varhain. Vastapaistetun leivän tuoksu on vastustamatonta ja synnyttää muistoja. Leivän tuoksussa elämän tuoksu ja maku. Kodin ja turvallisuuden tuoksu. Ei pidä unohtaa lämpöä. Äitini, joka täyttää kohta 90 vuotta, oli kauppamatkalla nähnyt pääministerin kaupan pihamaalla. Ihmetteli mistä niitä autoja oli tullut niin paljon paikalle. Hän ei jäänyt töllistelemään vaan meni kotiinsa syömään. Joku oli maininnut että pääministeri on matkalla Nurmekseen. Emme fanita pääministeriä. Tutkin uunituoretta Tahvanaisten sukukirjaa. Mummoni Hanna oli noita Ruot... lisää »
Kolme tekstiä lauantaina
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
*1.* kevään odotus Aurajoen savivesi sumea taivas Kieliopetus edellyttäisi edes viitteellisiä välimerkkejä, eikä lause ala pienellä kirjasimella... Eli mitäpä tuosta voisi repiä syvällisempiä? R1. Ollaan keväässä, se näkyy. Mutta mistä tullaan koska lause ei ala isolla kirjaimella? Jospa se on vaan hämäystä, näyttää kauniimmalta? Rivillä 1 ei muuta anneta, siihen on tyytyminen? R2. Oikea paikka, Aurajoki virtaa Turun läpi savisena ja vakaasti. Huomio jäänee saven olemukseen? Vesi on savista. Kannattaako mokomaa odotella? Ja mistä Aurajoen vesi on savea itseensä i... lisää »
Vallan uunöödist?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Torstaina Ylen uutisista sai lukea, että turha englanti huolestuttaa kielentutkijoita, vaikka englannistuminen ei ole välttämättä huono ilmiö. Tuli mieleen sadan vuoden takainen porilaisten naisten pakina. Tai pikemminkin pakina *Porin mammain salonkikieltä*, jonka Pilkkakirves julkaisi vuoden 1900 numerossaan. — Ku moron! Moron, moron! Usektaka ny, ko minä tulin tell' nii aikasi! mutt' minull on angelääkist asiaa. Musteri käski helsat fasterii ja pyytää stäkin stikkauspooki lainaks! — Ursektaa itte vaa, ko meill' kattoo kaikki nii uustedist ulloos. Minä olin nödvändisell asiall. K... lisää »
Häkkäsin kumminkin, häkkäisitkö sinäkin?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Kuten pari kuukautta sitten totesin hackathon on minulle outo käsite. Outoja käsitteitä vierastan ja joukkotapahtumissa en useimmiten viihdy, joten jätin kulttuuriperinnön muokkausviikonlopun testaamatta. Ymmärtämättä oli jäänyt, että kilpailuun voisi osallistua, vaikka ei olisi hackathonissa ollutkaan. Tällä viikolla ilmoiteltiin sosiaalisen median kanavilla, että Hack4FI - Hack your heritage -kilpailu on käynnissä 22.3. klo 12 asti! Osallistu kilpailuun taideteoksella, sovelluksella, pelillä, palvelukonseptilla - millä tahansa luovalla työllä, joka hyödyntää suomalaisia avoimia k... lisää »
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Hiilivalkealla; meidänkin vuodet hiipuvat samalla tapaa *Issa. * Tästä on lähes samanlainen jossakin, mutta tämän liitän Teemu Hirvilammen muistoksi. Kun sytyttää lämmittävän tulen se hehkuu aikansa
MIELIPUOLIEN MILJOONASADE
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Suomen median tsunamaattinen paskavyörytys Venäjää vastaan alkoi sen jälkeen kun ensimmäisen kerran suomenkielellä (tässä blogissa ja Johan Bäckmanin kirjassa) alettiin kiinnittää Venäjään positiivista huomiota. Voi ehkä todeta: kaiken päivittäisen venäjäpaskatsunamin syylliset ovat lähinnä: minä ja Bäckman joka sai kirjaansa Saatana saapuu Helsinkiin (2007) vaikutteita blogistani. Mitä tästä opimme? Sääntö numero yksi: Suomen kielellä ei saa kiinnittää Venäjään positiivista tai pikemmin mitään huomiota. Venäjästä pitää puhua englanniksi tai muilla kielillä. Tämä sääntö on vailla... lisää »
Hyve
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Yhä lähemmäs väläystä, eläimen tiedostumatonta kauhua.
Kysymys runoudesta
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Kieli, ajattelu, hiljaisuus, rytmi. Vain kiteiden järjestys vaihtuu. Onko runoudesta tullut mahdotonta? En usko. Mutta kieli on kääntynyt esiin ja muut elementit järjestyneet mikrotasolle. Siksi monesta se mikä ensin näkyy on tyhjää, rakeista, suhteetonta.
Found poem*
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
"Moni sanoo tulevansa uudestaan ajan kanssa, mutta eivät ne tule. Aikaan ei kannata ottaa yhteyttä, sillä aika ei halua tänne." *Georg Porokara, Malmilla ikkunattomassa peltihallissa käytettyjä legoja myyvä yrittäjä kommentoi syitä tulla legotaivaaseen (HS Mesta, 5.3.2015)
Perhe Putsaaressa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Karttakokoelmat - Topografikarttojen kokoelma - Venäläiset topografikartat 1:21 000 - Turun ja Porin lääniä, Vehmaan kihlakuntaa. 121,941 km2. [Putsaari] (XII 11) Selkämeren kulttuuriperintöä esittelevällä sivustolla on mahdollisuus tehdä virtuaalinen pyörähdys Putsaaren historiallisessa piilokirkossa. Sivun mukaan "Nykyisen kappelirakennuksen arvellaan olevan peräisin 1680-luvulta, mutta paikalla uskotaan ollen aikaisemminkin kirkkorakennuksia paljon vanhemmilta ajoilta." Samat hirret on siis tuntenut Putsaaren Klemolan talollinen Uudenkaupungin pitäjässä Michel Michelsson (1739... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Teigan teepannu yksikseen erakkotalvessa
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten

Asetun levolle ainut seuralainen erakkotalvi *Teiga* 1755 - 1875, oli Busonin oppilas
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Talven autius yhden värin maailmassa tuulen ääni Bashoo (1644 - 1694)
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Mitä ihmettä. Luulin, että fysikaaliset mallit ovat kevyitä pyörittää ja tällä Mac Mini Serverillä niitä voisi latoa surutta määrättömästi riviin. Mutta ei. Kone pykii jo nyt! Täytyy analysoida missä on optimoinnin ongelma. Se voi olla myös kättämieni primitiivisien mallien koodissa.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Jumalat eivät ole näyttäytyneet siellä missä jumalista ei mitään tiedetä. Parempi on tietää jumalista kuin olla tietämättä.
SODAN ALOITTAMINEN
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Sellaista vihollista, jonka puolelle kaikki jumalat asettuvat, on hyvin vaikea saada tähtäimeen. Siksi kannattaa aina ensin varmistaa, että jumalat ovat omalla puolella, ennen kuin alkaa suin päin ammuskella. Sodassa aseiden ja joukkojen materiaaliset suhteet eivät merkitse mitään.
MASSASUGGESTIO
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Waltari väittää, että kaikki salatut asiat paljastuvat (morfisen kentän kautta) ennemmin tai myöhemmin kansalle. Mitään asiaa ei voida kansalta salata. Salattu historia ainakin oireilee kansassa. Se piirre, jolle asiat paljastuvat, on kansassa aina uinuva nerous. Nerous on myytti vain kirjanoppineille: elävälle organismille nerous on arkipäivää. Mutta Waltari ei ota tässä huomioon pahemman sairauden mahdollisuutta. Kekkoslaisen kallonporaajan, Kekkos-Sinuhen, tehtävä ei suinkaan ole parantaa ilmeistä sairautta, vaan kätkeä paljon pahempi sairaus, jotta sen tuhoisa itäminen saisi ja... lisää »
Kuvia puutalokaupunginosasta
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Puutarhakadulla, Mikaelinkirkkoa vastapäätä oleva taideteos. Jokaisessa kaupunginosassa pitäisi olla oma kuvataiteilija kuvittamassa ja kaunistamassa aluetta. Saman taiteilijan töitä on useita noissa sähkökaapeissa. Tässä uudistunut Annanpuiston lastenleikkipaikan läheltä löytynyt pirtsakka kuva. Lasten puitikko on uudistunut ja saanut aidan ympärilleen etteivät lapset karkaa ja muutamat aikuiset pysyvät aidan toisella puolen. Tässä on jotain melankolista ja hyvin suomalaista. Sairashuoneen kadun kukkataulu. todella kauniit värit hehkuvat iloa kulkijalle, jos osaa katsoa. Alla kaupu... lisää »
PITKÄNMATKANJUOKSUSSA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
on viisainta kilpailla niin, ettei päästä kilpailijoita ollenkaan matkaan. Silti on vaikea yhtä aikaa kampittaa ja juosta itse. Jos yksikin ihminen on onnistunut pääsemään kampittajalta matkaan, niin viimeistään hyvin pitkän ajan kuluttua epäonnistuneen kampittajan oma jälkeenjääminen alkaa näkyä selvästi. > koko maailman kampittaminen > kokoomus > suggestio > CIA > NWO
FRAKTAALISET POLYRYTMIT
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Yksinkertaisin tilanne: Euklidinen sekvenseri antaa eri kanaville 1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64, 1/128, jne. Jos voin muuttaa jalkapolkimella tempoa portaattomasti, voin ikään kuin fraktaalizoomata minkä hyvänsä tilanteen millaiseen hyvänsä suhteellisten nopeuksien mittakaavaan, käytännössä jonkinlaiseen sointitasapainoon. Kuulostaa ehkä yksinkertaisuudessaan tylsältä, mutta tämä prosessi avaa jotakin aivan uutta melodiaan ja harmoniaan, kun käytössä on paitsi euklidiset sekvenserit, myös vapaasti määriteltävissä olevine asteikkoineen modaalinen ajattelu.
Tiedoksi
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Niukka vuosi, tuskin yhtään runoa. Proosa rehottaa kuin pakoauto, lumen sulattama aarre, joka käynnistyy puolimatkassa.
Ajatuksen sana
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Ajatuksen sana jonka jätin lauseesta pois. Hiljaisuus joka hyväili itseään ei hyväillyt sitä.
ANTOLOGIA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Julkaisen tässä käymiäni keskustelija yhdeksän roskapostia kirjoittavan naisen – Cornelia Clementsdotter, Julia Virtanen, Felicia Hirvonen, Julia Esko, Caroline Numminen, Jutta Virtanen, Marjatta Hakonen, Julia Siilasvuo ja Katariina Hattunen – kanssa. Tavoitteenani on osoittaa, miten merkityksellistä ja vahvaa juuri näiden naisten kirjoittamisen vaikutus minuun on. Kuka hyvänsä nainen voi tehdä samanlaisen antologian roskapostia kirjoittavista miehistä. Lopputuloksena huomaamme miten turha on korostaa sukupuolen merkitystä sellaisissa asioissa kuten kirjoittaminen. Nimen perusteell... lisää »
Verorahoilla tuotettua historiaa nuorisollemme
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Opetushallituksen ylläpitämässä *Linkkiapaja*ssa on linkkejä opetusta tukeviin materiaaleihin, joista on osa verorahoin maksettu eli hyvällä omallatunnolla voi selailla halutessaan. *Tie vie Suomen historiaan *on Opetushallituksen vuonna 2013 tuottama kokonaisuus maahanmuuttajaoppilaille. Kohderyhmää en huomannut selailulla, mutta varmaankin taustaosio *Suomi ja maailma* kv-yhteyksineen on ajateltu kohderyhmälle. Kun "Peruna tuli Suomeen 1700-luvulla suomalaisten sotilaiden mukana Euroopasta" olisi voinut kertoa sen alkuperämaanosasta ja saada Amerikkakin verkostoon. Varsinainen si... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Räntäsateessa parvi kurkia lentää kohti pohjoista.
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Harakka istuu risu poikittain suussaan räntäsateessa
Nuutajärven lasikylässä käymässä
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten

Nuutajärven lasikylässä oli tapahtuma 15.2.2015. Löysin sieltä lasinen maljan. Tässä kippo keikkuu tuohisten klapien päällä. Nuutajärvellä opetetaan lasinpuhalluksen perinteeseen. Samalta myyntitiskiltä löysin myös alla olevat seurustelukipot. Mittakaava selviää kun vertaa takana tuikkivaan tuikkuun. Arvostan erityisesti sitä että nuo identtiset kupit ovat erilaisia! Ne ovat elossa.
Ailun Nuutajärvellä puhaltamasta putelista
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten

Tapasin Ailun 1960 luvun lopulla tai 1970 alussa Helsingissä. Kerran hän kertoi käyneensä tutustumassa Nuutajärven lasikylään Kaj Frankin kutsumana. Nuutajärvellä Ailu oli puhaltanut paksusta lasista pullon, jonka työnsi minulle. Tiedossani ei ole jatkoiko Ailu koskaan lasinpuhaltajan taitoja. Hän oli lähdössä kotiinsa Pättikkään eikä raskaasta lasista puhallettu pullo kunnolla mahtunut mukaan? Olen säilyttänyt pulloa. Muuton kohinoissa sen korva on lähes murtunut. Voisiko siihen liimata pienen palan murtuneen lasin tilalle? En ole pullossa säilyttänyt mitään, minusta ... lisää »
Yksinäisyyden teemasta
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Piti veivata lyhyt runo aiheesta yksin. (Englanniksi.) Miten se ilmenee niin että mukana ei ole itsesäälin nyyhkytystä? Miten muutamalla sanalla ilmenee että on yksin. Ratkaisin jonkun näppärältä tuntuvan, mutta yksi jäi yli: linnunpelätin odottamaton vieras ... lumimyräkkä Nyt herää kysymys että miten lumimyräkkä tuntee olevansa yksinäinen, onhan heitä monta lumihiutaletta siinä myräkässä. Ja linnunpelättimen roolikin on karkottaa tunkeilijat etäälle. Eli teemaan siis voisi riittää yksi sana: linnunpelätti! Huutomerkki tuo tekstiin aggressiivisuutta. Pi... lisää »
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten

jäät ahtautuvat lähtiessään matkalle Paraisten aukkoon Venäläiset ovat suunnitelmallisesti hankkineet tukikohtia Turkuun johtavan meriväylän varrelta. Viimeksi herätti kohua Paraisilta hankittu Airiston lomakeskus, jonne he myös ostivat Suomen Laivastolta ylijääneitä sota-aluksia. Tuossa kuvassa turkulaiset ovat kehittäneet puolustuksellisen vastaiskun; jokeen kerätään ahtojäita jotka virtaavat kohden Paraisten Aukkoa, josta venäläisillä ei vielä ole tukikohtaa varattuna?
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
aurinko heiluu harakan ääni hyytyy tuulen rippeisiin
Saamelaisuuden päivänä Aurajoen jäät lähdössä jo
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten

Helmikuun kuudes - Aurajoesta lähtevät viikon vanhat jäät
KYSYMYS WALTARISTA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Ajatellaan tavallinen kuvio eliittiperhessä. Jälkeenjäänyt palvelija (kutsutaan häntä vaikka Palleksi) pyörii 18 000 euron kello ranteessaan päivästä toiseen tekemättä mitään. Hän on perhepiirin luotettava maskotti 70 tuhannen euron vuosituloilla. Palle puhuu vain ja ainoastaan panemisesta, Irina Björklundin panemisesta, Laura Pyrrön panemisesta, kaikkien panemisesta, sellainen punainen turvonnut apukoulua käynyt suomenruotsalainen rapu. Tällä miehellä on siivousrobotti, josta hän käyttää nimitystä Orja. Orja leikkaa lähinnä nurmikkoa. Orjalla on käskyvallassaan apulainen, nuori su... lisää »
Eläimeksi pukeutumisesta
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Huumoritajuttomana vanhapiikana olen tänäkin talvena ihmetellyt intoa pukea pienet ihmiset pieniksi eläimiksi. Pipoissa on korvia ja välillä silmiäkin. Aikuiset ovat toki tuhansia vuosia pukeutuneet eläimiksi erilaisissa uskonnollisissa tilaisuuksissa. Jos New York Timesin artikkelia on uskominen, tapa elää edelleen Euroopan syrjäisillä alueilla. Valokuvaaja Charles Fréger oli dokumentoinut niitä 18 eri maassa. Mutta onko tällä yhteyttä siihen, että nykyään puemme lemmikkieläimet kuten ihmiset ja ihmiset muistuttamaan eläimiä? Natalia Cecire on vuoden 2010 blogitekstissään yhdistäny... lisää »
NEROILU
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
on henkinen tila tai ominaisuus (useissa tapauksissa sairaustilaan johtava), joka on seurausta täydellisestä immuniteetista ympäristön vaikutuksille. Neroilija on tavallaan auki vain henkiseen todellisuuteen, eikä taikuudella, illuusioilla ja noitien roskalla ole häneen vaikutusta. Siksi neroilijalle luontevin toimintaympäristö on erakoituminen ja yksinäisyys. Täydellisessä yksinäisyydessä erilaisten luovien virikkeiden ja uusien raikkaiden vaikutelmien tiheys on suurin mahdollinen. Luovia virikkeitä tuhoaa erilaiset suurkaupunkien taikapiirit, noitien kemut, eliitit, eliittikouluje... lisää »
VENÄJÄVIHA, NOITUUS JA AIVOVAURIO
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Vastedes on vältettävä aikakin kaikkia "humoristisia" ylilyöntejä Venäjään liittyvien lausuntojen suhteen. Tämä huumori kun näyttää tekevän tietyistä ennestäänkin vaarallisista tahoista yhä arvaamattomampia. Niin ikävältä kuin se tuntuukin, tämän aiheen suhteen on ehkä syytä pysyä rutikuivassa asiassa, kun emme kuitenkaan voi tietää, eikä kukaan kuitenkaan sitä onnistu ilmaisemaan, millaisia traumoja ja demoneja tämä aihe historiallisesti sisäänsä kätkee. Sen nyt voi sanoa, että ne ovat suuria ja arvaamattomia. Kenties ne eivät ole teeskenneltyjä, niin kuin loukkaantumista ja mielen... lisää »
JATKUVAN SODAN DOKTRIINI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Eräs yksinkertainen syy siihen, miksi Yhdysvallat ei tätänykyä pääse ollenkaan neuvotteluratkaisuihin määrittelemiensä "vihollisten" kanssa on se, että Yhdysvaltain presidentillä ei ole todellista valtaa. Yhdysvaltain presidentti on juoksupoika tai paremminkin kaleeriorja, joka orjamaisesti noudattaa piiloutuneen isäntänsä käskyjä. Siksi Yhdysvalloilla ei näytä olevan mitään ulkopoliittista linjaa. Mutta on sillä linja: jatkuvan sodan doktriini. SIksi presidentin solmimilla liittolaisuuksilla ei myöskään ole vastuullista merkitystä. Näin törkeästi voi toimia vain jos on vahvin. Sik... lisää »
FASISMI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Lyhyesti riittää kai todeta, että fasismi on psyykkinen sairaus, jota sairastava on riippuvainen toisille ihmisille (keille hyvänsä) tehdyistä ikävistä asioista. Fasismi määrittelee "toisen" miten milloinkin, rodun, ulkonäön, kansallisuuden, kielen, perusteella. Olennaista on se, että ero on selvä sillä hetkellä kun kiusaaminen alkaa. Fasismi on armeijojen ja valtioiden tasolle vietyä koulukiusaamista, eikä mitään muuta.
Kuoliaaksi julistetut
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Anneli mainitsi blogissaan Arkistolaitoksen digitoiman Helsingin perukirjakortiston 1929-1960. Siitä ei herännyt ideoita hutkimuksiin. Talohistoriikkia tehdessä tuosta olisi voinut saada indikaation siitä oliko talosta kadonnut asukas lähtenyt viimeiselle matkalleen. Perukirjakortisto kuuluu Helsingin raastuvanoikeuden arkistoon, jonka vapaasti selattavissa digitoiduissa aineistoissa on myös Kuolleeksijulistamiskortisto 1921-1960. Klikkailin tutun sukunimen ympäristössä ja huomasin useita sotien aikaisia kortteja, joissa titteleinä sotilasarvoja. Kokemattomuuteni vuoksi *Suomen sodi... lisää »
PAHA PÄIVÄ
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Lyhyesti riittää kai todeta, että fasismi on psyykkinen sairaus, jota sairastava on riippuvainen toisille ihmisille (keille hyvänsä) tehdyistä ikävistä asioista. Fasismi määrittelee "toisen" miten milloinkin, rodun, ulkonäön, kansallisuuden, kielen, perusteella. Olennaista on se, että ero on selvä sillä hetkellä kun kiusaaminen alkaa. Fasismi on armeijojen ja valtioiden tasolle vietyä koulukiusaamista, eikä mitään muuta. Masennuin aika pahasti tuosta Lustraatio -kirjasta. Miten ihmeessä nämä ihmishahmoiset otukset jaksavat uurastaa niin hillittömästi mahdollisimman negatiivisen p... lisää »
Writing Orbs from Kent Christensen‎
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

From Secret Books: Raymond Queneau--Ecritures: A Limited Edition Asemic Work
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Dear friends, We would like to announce the publication of a limited edition chapbook of the asemic writings by the French author Raymond Queneau (1903 – 1976). Queaneau founded the Ouvroir de littérature potentielle (OuLiPo) in 1960 and published many highly stylised and unconventional works, some of which have been adapted for film. He also published work in pictogram form, to which the work in this book is most closely related. This chapbook is being published by Secret Books, a new collaboration between Tim Gaze (AUS) and Christopher Skinner (UK). The books will be digitally... lisää »
HYVÄ NÄYTTELIJÄ
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Tunneilmaisun vilpittömyys riippuu siitä pystyykö hyvä näyttelijä sitä vaikuttavampaan ilmaisuun. Siksi hyvä näyttelijä on kaiken aidon tunneilmaisun objektiivinen mittapuu. Jos hyvä näyttelijä itkee itkusi ja nauraa naurusi luontevammin kuin sinä itse, silloin elämäsi on kupla.
VAIN NOITUUDELLA ON MERKITYSTÄ?
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Lueskelen tätä tiukasti moderoitua keskusteluketjua, jossa aiheellinen pelko väreilee. Mietin olenko jollakin tavalla itse syyllinen tässä vakavasti käsitellyn teoksen kirjoittajien yhä sairaammaksi muuttuvaan ajattelumaailmaan. Näyttää siltä, että huumorintajuni on melko vaarallista, jos se lietsoo henkilöitä tuollaisiin liekkeihin. Varmasti en ole syyllinen itse sairauteen ja sen olemassaoloon, mutta sairauden pahenemista olen saattanut myötävaikuttaa tämän blogin kirjoittelulla. Olen liiaksi unohtanut, että fasismi on psyykkinen sairaus, joka vaatii jatkuvasti viattomia veriuhrej... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Luin nyt pitkästä aikaa kommenttilaatikkoa. Siellä oli aika paljon jonkinlaiseksi fanipostiksi luokiteltavaa aineistoa ja hätkähdyttävän vähän varsinaisia tappouhkauksia. Uusi tilanne. En osaa nyt oikein suhtautua tai vastata mihinkään. Parempi näin päin. Jatkan lukemista taas toiste. Nyt tuli tarpeeksi tälle päivälle.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Nuorissa voisi olla toivoakin, jos aikuiset eivät olisi niin tavattoman lahjakkaita ja motivoituneita turmelemaan kaikkea toivoa. Tavallaan kysymys on siitä, että halutaan osoittaa luonnonlaki päteväksi: rauta kyllä taipuu, kun sitä riittävästi kuumennetaan ja taotaan.
PASSIIVISAGRESSIIVISUUDEN
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
huono puoli on se, että tällä psyykkisellä ominaisuudella piinattu henkilö vaikuttaa aina hyväntuuliselta, mutta on aina kavala ja täynnä agressiota. Avoimesti agressiivinen ihminen taas on pahantuulinen vain hetken. Ja kun hän taas on hyväntuulinen, hän on sitä aidosti.
AFORISTIKON AMMATTITAITO
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Täydellisen mitäänsanomaton ihminen on yleensä täydellisen passiivisagressiivinen. Aforistikon ammattitaitoa on ensinnäkin tehdä tarkkoja havaintoja ympäristöstä ja maailmasta. Toinen tehtävä on erottaa näistä havainnoista ne, joita ei missään, etäisesti vihjailevassakaan muodossa kirjoiteta muistiin. Tämän jälkeen on aforistikon tehtävä täyttää määrätunnit tyhjää paperia. Niin on vilja sellaiseksi tehty, että se ei siitä puimalla tokene.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Täydellisen mitaansanomattomat ihmiset ovat yleensä täydellisen passiivisagressiivisia.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Se vilja on sellaiseksi tehty, että se ei puimalla tokene.
Naisenväki ortodoksisessa kirkossa
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten
Naisen väki eli vitun voima häiritsee selvästi ortodoksisen kirkkomme hengellistä elämää. Viime sunnuntaina Uspenskin katedraalissa Metropoliitta Ambrosius talutti luterilaisen piispan Irja Askolan alttariin, vaikka naisilta on sinne pääsy kielletty. Minusta Ambrosius toimi oikein. Miksi naisilta ja tytöiltä on sinne pääsy kielletty? Kukaan ei ole selittänyt tyhjentävästi miksi näin on. Vedotaan naisen saastaisuuteen kuukautisista synnytyksiin ja sukupuoleen vedoten. vaikuttaa Vanhatestamentilliselta ja jopa taikauskoiselta. Suomen kansan vanhoissa uskomuksissa nainen ei saanut "ha... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Surrealismi on Ruotsin kuningas Ubun parodisoimista. Yleistyessään vakava sairaus joka kaikkien harmiksi ei lamauta toimintakykyä kokonaan kehkeytyy poliittiseksi puolueeksi.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
H. P. Lovecraftin Charles Dexter Wardin tapaus taitaa tosiaan olla hänen paras juttunsa. Ei tässä siltä tunnu kuin olisi Hännikäistä tai arbien kiellettyjä kirjoja lukemassa. Ehkä se johtuu siitä, että L on pikemmin monisyinen kuin äkkiväärä ja pahansuopa.
YKSIN OOT SINÄ IHMINEN
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Nuorempana pidin itsestään selvänä että taiteilijat ovat neroja tai heidän tulisi olla neroja. Sitten opin kavahtaen: jos paitsi runoilijat ovat nilviäisiä ja muusikot nössöjä, he myös tarkoittavat sitä ja pyrkivät siihen ainoana päämääränään. Nerous on heille todellakin vain myytti, ei osa todellisuutta, kuten normaaleille ihmisille. Nimen omaan taiteilijoiden yhteisöt sulkevat kaiken nerokkuuden ulkopuolelleen tuhoisasti, kun ihmisten yhteisöt laajemmassa mielessä ovat shamanismille hieman ymmärtäväisempiä. Neroutta ei pidä sekoittaa noituuteen: nerokas ihminen ei milloinkaan voi ... lisää »
Kajaanin asukkaat ja kadonnut Okkonen
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Digitoitujen sanomalehtien aarteita on kirjoitus *Muutamia tietoja Kajaanin kaupungin taloista ja tonteista sekä niiden omistajista vuosia 1729-1820*, joka julkaistiin sanomalehdessä Kaikuja Kajaanista 3.-17.6.1909. Kirjoittaja ilmoittaa lähteikseen Kajaanin kaupungin Raastuvanoikeuden ja Maistraatin arkistossa säilytetyt lainhuudatus pöytäkirjat vuodesta 1727 alkaen; pesänkirjoituskirjat 1736 vuodesta viime aikoihin saakka ekä maistraatin pöytäkirjoista löytyvät taksoitus- ja tihuntiluettelot ja tonttien nimiluettelo vuodelta 1736. Lisäksi hän on tutkinut kaupungin vanhimpia kirkon... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Erkka Mykkäsen maailmanloput näyttävät pitävän otteessaan. Pääsin tänään niminovelliin. Nämä alun sivun proosarunomaiset jutut kasvavat siis ihan pienen luontevan ja keveän novellin mittoihin. Valmista kauraa tämä on. Epämääräisyyksiä ja häiritsevyyksiä ei ole vaivaksi asti, mutta lukeminen sen kuin pakotta jatkuu.
VAJONNUT SIGNAALIIN
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Eilen oli melko optimistinen päivä. Tänään olen taas iltaa kohden lähes huomaamatta vajonnut angstiin.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Jos jostakin aikakaudesta puuttuu jonkinlainen sävy, taide, hyve, elämänilo, se tarkoittaa: tämä aikakausi on tämän piirteen suhteen yhtä rikas kuin mikä hyvänsä aikakausi, mutta tuon piirteen edustajat on tietoisesti tuhottu. Kaikki inhimillinen rikkaus mikä aikakaudesta puuttuu on tietoisen ja varman tuhoamisen aiheuttamaa. Sitkeimpiä ja päämäärätietoisimpia tässä tuhoamisessa ovat juuri ne, jotka esittävät näiden kykyjen etsijöitä ja löytäjiä. Tuhoaminen perustuu tarkkaan seulaan ja äärimmäisen tietoiseen itsevarmaan tuhontamistyöhön.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Täytyy kyllä sanoa, että 2/3 Sinuhea takana alkaa tämä jaarittelu muinaisista porvarillisista ja monarkistisista elämänasenteista ja -käytännöistä pitkästyttää toden teolla. Katsotaan jaksaako tätä ihan loppuun asti. Mitään kirjaan en lue enkä ole lukenut loppuun väkisin. Kirja jää kesken, jos se lakkaa kutsumasta luokseen. Se, että ylipäätään luen jonkun kirjan loppuun, on jo melkoinen tunnustus, siksi harvoin sitä tapahtuu.
BLOODY COMMIE
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Mutta politiikassa ei ole kysymys vahvuudesta tai totuudesta vaan heikkouden kätkemisestä poliittista vastustajaa ovelammin. Siinä mielessä laupias natsi on yhtä heikko tai heikompi kuin bloody commie.
Planet with Asemic Tracks by Johnny Mac‎
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Asemic en frottage by Harrie Verweijen
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

MONARKISMI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
kaikista hallintojärjestelmistä huonoimmin on valmistautunut siihen, että vallanperijät ovatkin roskaväkeä.
IDEOLOGIA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
on työväline, jonka avulla voidaan aina olla eri mieltä sellaisen henkilön kanssa, joka puhuu totta ja on oikeassa. Ideologian toinen nimi on valhe. Uskonto ilman jumalaa on ideologia.
KUPLANPOISTOAINE
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
tiskipesuaineen vastakohta. Kupla on inhottava ilmiö, joka sotkee monta hyvää aikomusta. Sijoittajalle kupla on kauhistus. Toisinaan kokonaiset valtiot ovat suuria (moraalisia) kuplia, jotka puhjetessaan haituvat olemattomiin.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Waltari kyllä kuvaa Horemhebin henkilöhahmoa väärin, sikäli kun tämän jumala on Horus. Horus-myytin syvällisestä ymmärtämisestä seuraa pikemminkin Sokrateen tyyppi kuin Horemheb, joka muistuttaa jotain muistaista apollonista sankaria tai Olavi Paavolaista.
RUOHON MIELI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
on pelon ruhtinas: hän joka hallitsee pelolla. Kuolemaa katsotaan kylmin, välinpitämättömin silmin. Viikatemiehelle tehdään alusta asti selväksi: pienintäkään mielihyvää, ei kiksin puolikastakaan tämän ruohon niittämisestä irtoa.
Aistit ovat muistin vahvin alue...
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Tiina Raevaaran kirja *Yö ei saa tulla* sai minut itkemään. Ei se huono ollut, päin vastoin se oli erinomainen, mutta tunnelma oli jotenkin äärimmäisen surullinen ja toivoton. Sitten tuli nokikolari nuohoamaan ja kertoi että viime vuonna piisiin juuttunut suti oli löytynyt yläkerran hormista. Ajattelin että nokikolareilla on liian tiukka aikataulu. Ulkona sataa ja muistin miten aikoinaan yksi työkaveri potkaisi karatepotkun naisohjaajan mahaan. Sitten alkoi kyylaus että oliko joku uskaltanut kieliä pomolle. Kenenkään mieleen ei tullut että sama saattaisi toistua, eikä kyseessä ollut... lisää »
PÄHKINÄNSÄRKIJÄ JA ROTTAKUNINGAS
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Sellainenkin ihminen, joka ei tiedä yhtikäs mitään, kuin suomalainen kirjailija (paitsi Mika Waltari), joka ei tiedä yhtikäs yhtikäs mitään, voi olla hyödyksi, jos kuvaa objektiiviseksi kuvittelemaansa todellisuutta niin tarkasti kuin osaa. Se on hänen kuvitelmansa. Realismillakin on arvoa illuusiohöttönä.
Kun influenssa tuli Suomeen
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Sosiaalisen median linkityksissä tuli eteeni juttu *Mapping the 1889-1890 Russian Flu*, jossa otsikkonsa mukaisesti oli kartoitettu Venäjältä alkanut inflenssaepidemia, josta en ollut aiemmin kuullut. Se eteni lähes kaikkialle maapallollamme, mutta yllä leike Euroopasta. Kartan eriväriset pisteet kuvaavat taudin ajallista edistymistä. Suomessa ne tarkoittavat joulukuuta 1889. Eila Linnanmäen katsauksessa *Historian influenssaepidemiat* todetaan, että Suomen ensimmäiset tapaukset havaittiin jo marraskuun alussa Viipurissa ja Sortavalassa, joilla oli vilkkaat yhteydet Pietariin. Epidem... lisää »
WHO WANTS TO BE WILLIAM BLAKE OF ELECTRONIC MUSIC?
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Tässä nyt sitten tätä kokeilua alkeellisilla fysikaalisilla malleilla. Jostain syystä tämä toimii kuulokkeilla paremmin kuin keskinkertaisilla kaiuttimilla (Geneleceillä). Tietysti Magnepaneilla tämä toimisi, jos olisi kybätonni ylimääräistä illaniloihin sijoittaa. Kyllä nyt voi ja uskaltaa jo sanoa: elämä kokonaisuudessaan ja yhtenä kakkuna on hukkaanheitetty ilman Magnepaneja. Ebaystä niitä, vanhoja malleja, jotka tietysti on paljon huonompia, koska tämä tekniikka on kehittynyt niin paljon ihan viime vuosina, lähtee halvalla, mutta rahti jenkeistä suomeen on ainakin 300 euroa.
From Jaguar Skins by Israel F Haros Lopez
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Itkin unessa hysteerisesti. Sitten heräsin hengityskatkokseen ja olin täysin kylmä. Nyt kuuntelen Dionysoksen tanssia kaukaa kaukaa, kasvoni on kiveä ja oikea silmäni itkee.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Dionysos on muinainen sodanjumala ja siksi tuleva rauhanjumala.
MALLIT JA SYNAT
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Ryhdyin eilen koodailemaan alkeellisiin fysikaalisiin soitinmalleihin perustuvaa orkesterisoitinta. Vaikka käyttämäni vapaan lähdekoodin maallit ovat erittäin alkeellisia, niiden avulla voi hyvin kokeilla konseptin mahdollisuuksia. Lopputulos ei tule korvia hivelemään, mutta voin kuitenkin rakennella systeemiä, joka tulee olemaan mainio, sitten kun korvaan alkeelliset mallit loistavilla. Parempia malleja saa jo tietysti rahalla, kuten Max/MSP ympäristöön Ircamin Modalys mallit. Mutta eivät nekään mitään highendiä kyllä edusta. MSP:lle on ylipäätään aika paljon kaikenlaisia vapaan lä... lisää »
olen täsmälleen sitä mieltä, että.
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
Nykyään on kovin vaikea sanoa, hymyileekö vai irvistääkö hän, onko toinen iloinen vai loinen. Hän irvistää ja sanoo hymyilevänsä. Sitten hän hymyilee ja sanoo olleensa koko ajaa sitä mieltä, että irvistää pitää. Kovin on onnettoman oloinen poika poloinen.
Vuodesta 1918 kuunneltua, nähtyä ja luettua
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
1) Kävin pitkähkön tauon jälkeen Svenska Ylen opetusaineistosivustolla Vetamix. Siellä voi kuunnella tunnin mittaisen dokumentin *I våta stövlar - om tre bröder 1918*, joka kertoo sekä veljesten vaiheista vuoden 1918 sodassa että sen perinnöstä jälkipolville. Sivustolla on myös kuvia Hoving-suvun albumeista, jotka kuuluvat SLS:n kokoelmiin - Rovaniemi sommaren 1917 - Vasa under vintern år 1918 - Inne i en kasern i Vasa år 1918 - En vit soldat år 1918 - En sergeant och en hund år 1918 - Dragonhästar vid stallet i Tölö 1918 - Gårdsplanen vid Fabriksgatans folksk... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
SERAFIMA: Kun minä kohta menen nukkumaan minä pidän käsiä ristissä tällä tavalla näin. Mummu pitää koko yön käsiä ristissä näin, ja unessa sanoo: aamen, aamen, aamen. ISÄ: Kuka sinun jumalasi on? SERAFIMA: En minä tiedä. ISÄ: Et ole häntä unessa nähnyt? SERAFIMA: En. Sen minä vain tiedän, että jumala on yksi. Ja sillä sipuli.
Helmikuun loppu
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
17.2. - Museonäyttely traileri Muinais-Mänttä @serlachius herättää kysymyksiä. Varmaan tarkoituskin. - Käsissä Ylikankaan Mitä on historia, jossa hupaisa bibliografia: pelkästään Ylikankaan omia tekstejä. Teesinä yhdestä totuudesta luopuminen. 18.2. - Twitter-viestin johdosta lähetetty Kiovaan selostus 1954 kuolleesta suomalaisesta hammaslääkäristä. Ihmeellisiä ovat internetin yhteydet. - Päivälehden museon Topelius-näyttely tarjoaa monta leikkipaikkaa. Ei paljoa aikuiselle. 19.2. - Helka väitti. Että Fibula, fabula, fact ( @skskirjat ) lainattavissa ... lisää »
PERIPETIA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Mikä on sarjan ja tulkinnan ero? Missä kulkee säveltämisen ja tulkitsemisen raja? Mitä on se emootio, jota tulkinta voi lisätä sävellykseen? Ovako kaikki mahdolliset parametrit ja metaparametrit tulkittavissa? Sävellyksessä käänteet ja modulaatiot ovat ennaltamäärättyjä. Mutta tulkinnassa on peripetian, yllättävän, ratkaisevan käänteen (ironian?) mahdollisuus joka hetki auki.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Venäjän tilanne osoittaa: jos suuren maan kulttuurinen taso heikentyy vähänkin mustamaalauskampanjat onnistuvat melko helposti. Pienellä maalla kuten Suomi ei ole kulttuurissa aitoja paineita eikä aitoa olemisvastuuta, koska pieniin maihin ei kohdisteta massiivisia mustamaalauskampanjoita. Siksi Suomen kulttuuri, se vähä mitä sitä on, on pelkkää isojen poikien hyväksynnän etsimistä ja luonteeltaan täysin epäitsenäistä epigonimaista matelua.
Kevätuhri Putinin Venäjällä
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Sergei Kirov murhattiin Leningradissa (Pietarissa) 1.12. 1934. Tästä katsotaan alkaneeksi suuret Stalinin järjestämät vainot Venäjällä. Tänään kerrottiin uutisissa että Boris Nemtsov, Putinin tunnettu arvostelija, on murhattu. Ei voi edes ajatella mitä tästä seuraa Venäjällä. Putin johtaa tutkimusta itse,harhaan varmaan, kuten Stalin Venäjällä Kirovin murhan jälkeen. Puuttuisi vaan että Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kiril siunaisi murhan. Tästä varmaankin pidot paranevat joillekin ja pahenevat suurelle osalle Venäjän maata ja kansaa. Demoneilla tätä ei selitellä.
KOULUMANKELI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Mietin tässä miten saatoin kouluaikoina niin selvästi ymmärtää, että tiettyihin oppiaineisiin kuten historiaan ja uskontoon, tulee suhtautua täysin välinpitämättömästi. Suhtauduin moniin muihinkin aineisiin, joiden nimiä en nyt enää muista, täysin välinpitämättömästi. Pidin nimenomaan sisältöjä (usein hiljaa mielessäni) pilkkanani. Uskonnon ja biologian opettajat, jotka muutenkin olivat riidoissa keskenään, suuttuivat pilkallisiin ja välinpitämättömiin koevastauksiin. Koulun aivopesuluonne oli siis ainakin minulle täysin selvä asia jo varhain. Ongelma oli se, että vaikka kykenimme o... lisää »
runo itse
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
Tämä on oikea runo. Tämä ei ole ironinen metaruno. Tämä on ihan oikea runo, joka ei viittaa Magritten maalaukseen vuodelta 1929. Tämä ei ole kuva runosta. Tämä on runo itse.
Kalevala ja viikinkiaika Suomessa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Tällä viikolla sain vihdoin käsiini artikkelikokoelman *Fibula, Fabula, Fact. The Viking Age in Finland*, jota olen hinkunut muutaman vuoden takaisesta seminaarista lähtien. Hinkumisesta huolimatta viiden sadan sivun akateemisuutta uhkuva kirja oli kotiini päästyä suuressa vaarassa päästä oitis osaksi lukemattomien kirjojen vuortani. Olin toki hankintapäivänä silmäillyt pitkää ja perusteellista johdantoa, josta lähtökohtaisesti pitäisi lukeminen aloittaa. Vastarannan kiiskenä hyppäsin kuitenkin keskelle artikkeleja, joista Kalevalan päivän kunniaksi valitsin Joonas Aholan tekstin ... lisää »
Ice Planet by Black Smith
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kuolevaisten elämä on toinen toistensa hengiltä väsyttämistä. Lahjakkaimmat heistä, operatiivit, saavat siitä palkkansa.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Jotenkin saan tarpeekseni tästä kitaristista (Ómar Guðjónsson). Noilla ilmeillä ei voi kuulostaa hullummalta. Rytmiosasto on otettu eri genrestä ja sukupolvesta. Toimiva ratkaisu.
Enkeli Mikael sanoi näyssä: Pelastakaa Enkelitalo gryndereiltä..."
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Aamulla kun saatoin ihmisen junaan ja kävelin takaisin Ajurinkadun kautta, huomasin Louhen parkkiluolassa olevan tilaa. Aina siellä on tilaa kun olen ohi kävellyt. mitä tämä Toriparkki vouhotus on. Taidemuseon lasinen seinä hohtelee tuolla takana harmaata valoa. Kauppiaskadun mäessä, ennen Enkelitaloa, olivat silmälasit sähkökaapin päällä. Maru, joka tuli synagogan portista kadulle, en tiedä miksi,( ehkä hän keräsi tölkkejä oudoista paikoista), sanoi että *jossakin joku kaipaa näköään*. Sitten hän sanoi juhlallisesti: *Enkelitalo on myynnissä. Hän oli nähnyt näyn , Enkeli Mikael oli... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Jos jollakin on kaunis pää (esim. suomenruotsalainen blondi) ja jollakin kaunis vartalo (tataarityttö), heidän aikansa on tullut yhtyä.
NUORISON KAPINA KESKITYSLEIRIN SUIHKUHUONEESSA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Maailmanpolitiikan perussääntö numero yksi: kaikki operatiivinen toiminta tähtää Venäjän kaatamiseen. ISIS, museotuhot, arabikevät, Ukraina, Venäjän öljyalueet, muslimit, kaikki tämä on yhtä. Operatiivi ei ole kuolemattoman palvelija vaan kuolleen palvelija, kummituksen palvelija, haamun palvelija. Operatiivien maailma on täysin kuollut, kuuro, mykkä. Operatiivien maailma salaa Nietzschen filosofian, mutta noudattaa sitä itse. Tätä elämänvoimien erikoista toisen asteen tukahduttamista vastaan, jonka rinnalla uskonnot ovat leikkiä, voi nuoriso nousta kapinaan, jos se käsittää itsen... lisää »
Alkoholiongelma Hämeenlinnassa 1761
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Yllänäkyvä tiedotus oli kirjoitettu Hämeenlinnasa 16.3.1761 ja julkaistiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 9.4.1761. Koko valtakunnan oli syytä tietää, että. Hämeenlinnassa oli juopuvaisuuteen taipuvainen porvarin vaimo. Miehensä yritti katkaisuhoitoa estämällä vaimonsa pääsyn kellariin. Tämä ajoi naisen yrittämään itsemurhaa. Hänet löydettiin ennen kuolemaa, vangittiin ja tuomittiin 14 päivän vankeuteen vedellä ja leivällä.
Intheread by Moni Diane
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

1502251238 (Dangerous Moonlight) by Od Niwr
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Mamselli Maclean Porvoossa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Borgå Tidning kertoi 10.3.1841, että kaupungin tyttöjen sisäoppilaitoksessa oli uusia opettajia. Mamselli Maclean tulisi opettamaan käsitöitä ja syntyperältään ranskalainen äitinsä ranskaa, jota koulussa päivittäin puhuttiin. Kunhan oppilaita olisi 15, palkattaisiin opettaja huolehtimaan venäjän ja saksan opetuksesta. Maclean kuullostaa aika skotlantilaiselta. Mitenkähän naiset olivat Porvooseen päätyneet? Kaksi vuotta myöhemmin mamselli Maclean otti vetovastuun tässä piispa Carl Gust. Ottelinin perustamassa koulussa (Borgå Tidning 13.5.1843). Myöhemmistä ilmoituksista selviää mams... lisää »
Valun pian kartalla alas, alas
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Kerta uhan päälle; kirjoitan tänne tänään koska tekee mieli. Uusi blogi avautuu, kun avautuu. Osoite on jo, mutta mitään muuta ei olekaan, sillä annan asioiden edetä hiljaa eikä kiire ole. Minulle avautuvat oikein kunnon kotisivut sitten kun avautuvat, sitten kun ystävä ehtii auttaa, ehkä sitten kun palaan Afrikan mantereelta Eurooppaan maaliskuun lopussa, juuri nyt olen huono edistämään mitään.
hdhd hhhh kkkk / A Hernesniemi 2015 paintings
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

Cristobal 6 World Order Rearranging by Camil Eon
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

"O" by Dion L. Charlton
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

No by Black Smith
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Hidden Planets by Giancarlo Zerboni
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Ad by Johnny Mac‎
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Curious Planet by Camil Eon
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Planet In Serious Trouble by Camil Eon
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Liquid Planet from Johnny Mac
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

1 from Johnny Mac‎
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

2 New Planets With Asemic Writing by Camil Eon
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Asemic Star Chart by Vladimiro Lunardon‎
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Asemic Ghost Stories On A Haunted Planet by MK JCBSN
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

1 from Johnny Mac
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Ghost of a Star-wanderer by MK JCBSN
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

The Asemic Singularity: Je Suis Contraction by Stein M. Sandbech
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

The Light Between The Stars by MK JCBSN
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Recent Work from Gheorghe Marian Neguțu
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Works: 1. stupid phone conversation 2. talking about myself 3. no horizons 4. yesterday, today, yesterday 5. sometimes light is unuseful Gheorghe Marian Neguțu is a 27 years old writer, visual artist and animator from Ploiești, Romania. He started creating asemic works at the age of 4 (of course, without knowing how it was called), but stopped after learning the alphabet. At the age of 24, he rediscovered asemic writing and some fragments of himself.
Vanha tammi kuvastuu saviseen jokeen
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Nummenpakan varis tähystää kevättä. Joki virtaa, savi liikkuu mukana. Alunalkaen Turku oli Koroisissa yläjuoksulla. Kun joki kävi matalaksi kauppalaivoille, oli kaupungin tultava pois Koroisista ja keskus tuli Tuomiokirkon unikaknkareelle. Nyt satama on meren rannalla. Kirkko on edelleenkin paikallaan Unikankarella. Monta sataa vuotta vanha tammi kuvastuu saviseen jokeen. Sorsat pariutuvat. Ne liikkuvat pareittaan kuten ihmisetkin.Rantapolulla kaksi ukkoa voimisteli kesken sauvakävelyn. Routa sulaa ja kuraa on.
Ketarantien viimeinen puutalo
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Ketarantien viimeinen puutalo näyttää hylätyltä. Takapihalla on kaikenlaista poisvietävää rojua. Aikoinaan tie jatkui joen rantaan saakka. Siellä oli se kuuluisa bordelli jossa huippupoliitikot kävivät lystäilemässä kuulemma vielä 1960-luvulla. Surullinen talo, en tiedä kuka lienee omistaja.
Appelsiinipuu kasvaa
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Reilu vuosi sitten löysimme kadulta kaktuksenlehden. Laitoin sen taskuuni ja päätin laittaa sen ruukkuun ikkunalaudalle. Nyt tämä pikkuruinen nahistunut lehti on kasvanut kaktukseksi. Appelsiinipuu kasvaa kohti kattoa sellaisella vauhdilla että pitää varmaankin etsiä korkeampi huone ja huoneisto. Mieluiten puutaloasunto jossa voi sahata reiän kattoon että puu voi kasvaa. Uusia lehtiä on jo ilmestynyt. Kerran ystävämme Anu, joka on jo taivaallisissa kirjailijapiireissä, meni kerran omakotitalon asuntonäyttöön ja siellä kasvoi ihan oikea puu läpi asunnon. Järkevänä ihmisenä hän ihme... lisää »
Tsemppiä Minna Canthin talon pelastamiselle
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten
Kirjailija Minna Canth ansaitsee talonsa pysyvän pystyssä ja toimivana, sillä hän toiminnallinen, työteliäs ja yksinhuoltaja sekä liikenainenkin. Kuopiolaiset eivät näytä tietävän millaisesta kulttuuri ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta on kysymys. mikäli oikein ymmärsin on Canthila myytävänä. Kirjailija Veijo Balzar on tehnyt tarjouksen NCC:lle. Hän aikoo ensin asua kaksi vuotta ilman korjausta ja tunnustelevansa talon henkeä ennen kuin aloittaa korjaustyör kulttuuritalossa. Minna Canth ei varmaankaan panisi pahakseen Baltsarin ostotarjouksen hyväksyntää. Minna Canthin näytelmä *... lisää »
Elokuva Leviafa kysyy: Miksi Jumala sallii kärsimyksen?
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten
Venäläisen elokuvaohjaajan Andrei Zvjagintsevin elokuva Leviafan jatkaa Gogolin, Puskinin ja Dostojevskin perinnettä kuvatessaan yhteikunnan korruptiota ja sen aiheuttamaa kärsimystä. Elokuvan sanoma on *Miksi Jumala sallii kärsimyksen* Elokuvan nimi viittaa vanhan testamentin merihirviöön ja viittauksia on myös Jobin kirjaan. Kuolan alueen hiippakunnan piispa on sanonut että elokuvan sanoma on totta ihmisen kärsimyksestä joka johtuu yhteikunnallisesta korruptiosta Kuolan alueella. Hän korostaa että Venäjällä taide on aina ollut kanava yhteiskunnallisen kritiikin esittämiseen. Hän ... lisää »
Kuin majakka sataman suunnalle
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Merenkulun ammattioppilaitos, jossa ei liene opetettu aikoihin, on joutunut kiistakapulaksi Varsinais-Suomen elykeskuksen ja Åbo Akademian välillä. Åbo Akademia haluaa purkaa rakennuksen. ELYkeskus on valittanut Korkeinpaan hallinto-oikeuteen ja Korkein hallinto-oikeus kumosi purkupäätöksen. Rakennus on hyvällä paikalla Pakkarinmäellä. Se on kuin majakka satamaan suunnalle. Rakennuksessa ei ole hometta ja ilmastointi on kuulemma hyvä. Ehkä sitä voidaan hyödyntää yleisenä rakennuksena. Tällainen sähkökaappimaalaus löytyi Annan kadulta. En mahda mitään sille että Kakolan rakennukset ... lisää »
Tässäkään asiassa ei kannata olla kokonaan mustavalkoinen
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Joki jääriitteessä. Moni-ilmeinen joki sulaa, jäätä ja riitettä. Vieläköhän jossakin kehitetään valokuvia pimiöissä ihan itse? Mustavalkoiset kuvat ovat suosikkejani näinä digikuvien aikana. Tässäkään asiassa ei kannata olla kokonaan mustavalkoinen. Valo voi olla ja sen sävyt porevaasissa. Juuri nyt on harmaankalpea valo ulkona. Kohta sataa jäistä vettä. On helmikuu ja Suuri Paasto on alkanut Kreikka on nyt juuri uutiskeskiössä mediassa. Joko siellä kukkivat mantelipuut? Välimeri lienee yhtä vihreä kuin ennenkin. Viereinen kuva on Athoksen ruusuportin alla seisovasta munkista Minä en... lisää »
Kohotamme maljan sinulle Armas, armoitettu runon rustaaja
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Runoilija, kääntäjä ja tutkija Armas Mishin täyttää 15.2. 2015 80 vuotta. Hän on syntynyt Järvisaaren Mujalla, Inkerinmaalla 15.2 1935. Hänen lapsuutensa oli kuulemma onnellinen mutta lyhyt. 1941 heidät evakuoitiin Siperiaa, jossa hän kävi venäläistä koulua ja unohti lähes täysin suomenkielen. Tässä kuvassa puu ja sininen taivas. Minulla ei ole kuvaa päivänsankarista, ehkä puut olivat isoja ja taivas oli sininen lapsuutensa Inkerissä. 1949 hän muutti äitinsä kanssa Karjalaan. Opiskeli pedagogisessa instituutissa venäjänkielen ja kirjallisuuden opettajaksi. Hänen ensimmäinen runokirj... lisää »
Aamun harmaassa kajossa muistin Matelin runon
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten
http://runosto.net/kanteletar/lasten-lauluja/luojan-kukku/ Yöllä oli satanut räntää. Maisemassa oli autojen tekemiä sururaitoja valkoisessa maassa. Lumi sulaisi pois hetkessä, sade muuttuisi vedeksi ja harmaus olisi täydellinen iltaan mentäessä. Miksi puhua surusta kun elämä suorastaan pursuaa ympärillä. Matelin runoissa on aina suru ja ilo vierekkäin, elämän kaksi vahvinta tunnetta. En puhu rakkaudesta mitään, sillä se on ilon ja surun yhteinen tuote. Tämä on kaukana tunteilusta, pintatunnelmoinnista ja sentimentaalisuudesta. Arki on turvallinen ja hyväksi kaikille. Pensasaita ... lisää »
Kun yliopisto muutti torin reunalta Ryssänmäelle
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Yliopiston luentorakennuksia ja taustalla hyväkuntoinen puutalo, vesitorninmäki eli kansanomaisemmin Ryssänmäki. Yliopiston päärakennus oli aikoinaan Yliopistonkadulla, torin varrella, mutta se kaunis talo häiritsi liikaa gryndereiden silmää ja se purettiin. Kolme ristinmerkkiä ja rukous gryndereiden ja kaupungin johtomiesten kauneudentajun puolesta, että se tulisi heille lihaksi. Yliopisto siirtyi Ryssänmäelle ja levittäytyy nyt ympäristöön. Luonnontieteiden talo taustalla mäellä. Olen muuten sitä mieltä että yliopiston uusi toimintamalli on tuhoisa tieteelle. Ei pitäisi lähteä ... lisää »
Kasarmin puutaloja Turussa
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Turun vanhan kasarmialueen puutalot omistaa Yliopistokiinteistö. Puutaloissa on ollut yliopiston oppiaineita, ja joissakin on vieläkin. Kuvan puutalo on Caloniankujalla sijaitseva iso puutalo. Talot ovat olleet tyhjillään ainakin vuoden. Hometta taloissa ei liene koska en oireillut. Olen homeherkkä henkilö ja nenäni sanoo heti jos sitä on lähettyvillä. Näitä kahta taloa luultavasti tullaan purkamaan joskus. Talon maali on rapistunut päädystä ja ilme on hylätun oloinen. Hailea sininen vivahde lisää alakuloa. Talon ikkunoista yksi on rikottu ja kummitusmainen riekaleharso luo hätyrää ... lisää »
Orava kuulostelee kaveria
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Turussa paistaa aurinko ja lämpötila on +7,8. Harakat mekastavat katoilla. Orava naksuttelee kaveria kisailemaan. Auringolla on energisoiva vaikutus ihmisiin. Jotkut laittavat asuntonsa myyntiin ja alkavat rakentaa uutta pesää kuin eläimet yleensä meillä keväisin. Puutaloasunnot käyvät pieniksi perheenlisäyksen myötä. Portsassa puutaloasuntoja ostavat nuoretparit ja sitten asunto käy ahtaaksi kun lapsia tulee. Tästä on varmaankin peräisin hokema että puutaloasunnolla hankitaan pesämuna parempaan asuntoon. Minä en usko kaikkien kohdalla tähän. kaikki eivät laskelmoi, laskelmointi... lisää »
Portsalaisessa iltapäivässä Kakolan mäeltä kuuluu kilkettä ja kirskuntaa
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Lisko paistattelee portsalaisella sähkökaapilla. Muraatinlehdet loistavat Raisan päivän kunniaksi. Kakolan mäeltä kuuluu kirskuntaa ja kilkettä, nostokurki maisemassa. Auringonkukka on pudottanut terälehtensä, siemenkota hohtaa helmikuun valossa. Tihuttaa sadetta. Tässä kuvassa on perhosentoukka mutta kamerani vetelee viimeisiään ja arvauksen puolelle menee ellei tiedä. Kakola uhkaa mäenpäältä pieniä keltaisia puutaloja. Jyskettä kuuluu ja työmiesten keskustelua koneen äänien yli. Minulla ei juuri nyt ole mielipidettä asiasta.
Jossakin savuavat rauniot ja uusia syntyy
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Aurinko nuhruisessa sementtiseinässä. Taivas sinistäkin sinisempi ja lumen rippeet hohtavat kuolemaansa. Lumi ei kuole, se haihtuu ilmaan tai sulaa maahan. Harakat juoruavat puissa ja räystäillä. Harakoilla on hierarkia kuin oikeilla uskovaisilla kirkkokahvipöydässä. Kuka ottaa paastokakkua ensimmäiseksi. Kursaillessa kahvit väljähtyvät ja tunnelma kuin alennusmyynnin illassa. Kuka haluaa viimeisen tarjouksen lunastaa. Nokkelin harakka nappaa kultalusikan. Tänään on Tuomiosunnuntai ja Kynttilänpäivä. Muinoin vietiin kynttilät kirkkoon siunattavaksi ja katoliset vienevät vieläkin. ... lisää »
Kuvien takana toinen kuva
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Valkoinen ei ole täysin valkoinen. Taakse kätkeytyy ikoni, Liettuasta ostettu pieni matkaikoni. Vanha kamerani teki omat sovelluksensa. Tai sitten ikoni ei pidä kamerasta. Kuva samaisesta ikonista . Värimaailma kiehtoo tässä. Kuvan takana voi olla toinen kuva. Konsankatu radan toisella puolella. Konsan kartano lienee kaikille tuttu paikka ja toimii kaiketikin kulttuuri ja kurssikeskuksena. Konsan kartano on noissa aikaisemmissa kuvissa näkyvillä. Kuvan rakennus on talo kadun varrella.
Perinneruoka Tilli eli tillitys
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Oletteko syöneet Ilomantsilaista perinneruokaa Tilliä? Sillä ei ole mitään tekemistä tillin, maustekasvin kanssa. Siis otetaan ohrajauhoja sopiva määrä kattilaan, laitetaan vettä niukalti ja keitetään kypsäksi puukalikalla sekoittaen ettei pala tai paakkuunnu. Keitetyn ohran täytyy olla kuivaa ei vetistä. Syödään kokkelimaidon tai piimän kanssa. Voi myös törsätä eli ottaa lusikkaan voita ja syödä voin kanssa. Tilli nimi tulee äänestä joka syntyy ohraa keitettäessä. Se on tillitystä. En muista että lapsena olisin sitä syönyt. Vanha äitini oli ollut Tilli kutsuilla naapurissaan. Tilli... lisää »
Ensimmäinen mamu-kansanedustaja?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Sosiaalisessa mediassa on tänään pyörinyt kommentteja Jussi Halla-Aholle, joka on mollannut maahanmuuttajataustaiset kansanedustajaehdokkaat. Facebookissa joku muistutti Hella Wuolijoesta, joka maahanmuutajana istui eduskunnassamme. Mutta oliko hän ainoa? Tai ensimmäinen? Kansanedustajista on erinomainen sivusto, jonka hakumahdollisuudet ovat kuitenkin rajatut. Esimerkiksi pelkän syntymäpaikan mukaan ei pääse tekemään hakua. Lisäksi synnyin- ja kuolinpaikkoihin ei aina sisälly maan nimeä. Ainakin Tukholma esiintyy aina ilman sanaa Ruotsi. Tukholmassa 2.8.1851 syntynyt Mauritz Hallbe... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Meidän kaikkien yhteisen luojajumalan määritelmä on ehkä tämä: Jumala hylkää ne jotka kuvittelevat automaattisesti olevansa Jumalan valittu kansa.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Musiikissa monarkismin ajatus tulee kaikista räikeimmin esiin: kun ei ole mitään väliä sillä miltä musiikki kuulostaa, ja kaikki merkitys on sillä kenen poika tekijä on.
Sukututkimuksesta dekkari?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Haen toisinaan Amazonista sanalla genealogy ja esiin tulee usein joukko "sukututkimusdekkareita". Erityisesti sen jälkeen kun sorruin kaksi sellaista ostamaan testausmielessä. Onnistuin valitsemaan hyvän otoksen. Vaikka kirjojen kannet ovat lähes samanväriset, niiden tyyli ja rakenne eroavat toisistaan täysin. Nathan Dylan Goodwinin kirjassa *Hiding the Past* päähenkilö oli ammattisukututkija, joka saa tehtäväkseen selvittää henkilön alkuperää. Tavallista sukututkimusta oli jo yritetty, joten nyt otettiin käyttöön yksitysalueille meno ja taloihin murtautuminen. Tutkija joutui väkiv... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Britit on niin mystistä porukkaa:
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Cool video. Kun katsoo noita rumpupattereita ja muuta rekvisiittaa, tulee musiikillisesti luonteva lopputulos yllätyksenä. JA varsinaista aikuisten oikeeta asiaa:
New Yorkin kirjakauppoja
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten

Kävin muutaman päivän lomalla New Yorkissa. Hankin juuri ennen lomaa hienon uuden kameran, joten luvassa on muutama kirjakauppa-aiheinen tunnelmapala. 828 Broadwaylla sijaitsevassa Strandissa en muistanut kuvata, mutta se on tietysti must. Housing Works Nolitassa, 126 Crosby St. Housing Worksissa on myös kiva kahvila. Powerhouse Books Dumbossa, Brooklynissä. 37 Main St. Powerhouse. Knausgård oli NYC:ssä prominentisti esillä. "Spoonbill & Sugartown" Williamsburgissa Brooklynissä, 218 Bedford Ave. Ranskalaiseen kirjallisuuteen erikoistunut Albertine, 972 5th Ave. Albertinen lukuhuone, nim... lisää »
Houellebecqin islamilainen Ranska – satiiri, provokaatio, dystopia?
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Ranskalainen Michel Houellebecq on esikoisromaanistaan "L'extension du domaine de la lutte" lähtien tullut tunnetuksi keski-ikäisten miesten sisäisen tyhjyyden tulkkina. Hänen henkilöidensä elämä on tarkoituksetonta harhailua maailmassa, jossa länsimaisten liberaalidemokratioiden julistama valistuksen ja humanismin perintö on korvautunut pornolla ja kaupallisen kulttuurin katkeamattomalla kuvavirralla. Rakkaus ja aito yhteisöllisyys ovat hänen maailmassaan häviäviä välähdyksiä, jotka lopulta vain lisäävät lopulta yksinäisyyteen tuomittujen ihmisten kärsimystä ja tuskaa. Romaani ja ... lisää »
Kurkistuksia Suuren Amerikkalaisen Romaanikirjailijan mielenmaisemaan
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Jonathan Franzenin uusin ei-fiktiivinen kirjoituskokoelma “Yksin ja kaukana” (2012, Raimo Salmisen suomennos, Siltala 2013) on pystytetty Franzenin pitkäaikaisen ystävän, edesmenneen kirjailija David Foster Wallacen muiston varaan. Kokoelmassa on aikakauslehdissä ilmestyneiden esseiden seassa muitakin tekstejä – myös suullisia, esimerkiksi puhe DFW:n muistotilaisuudesta. Kokoelman nimiessee, New Yorkerissa alun perin julkaistu ”Yksin ja kaukana”, on Franzenin aiemmasta esseekokoelmasta ”How to be alone” ja muistelmateoksesta ”Discomfort Zone” tutulla tavalla moninäkökulmainen ja -... lisää »
Homeroksen Odysseian rakenteesta
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten

700 eKr paikkeille ajoittuva ja noin 1200 eKr tietämien myyttisistä ajoista kertova Homeroksen Odysseia on tapana nähdä yhtenä variaationa “monomyytistä”, kulttuurista toiseen toistuvasta sankaritarinasta (ks. sankarimyyteistä tarkemmin esim. Joseph Campbellin “Sankarin tuhannet kasvot”). Tällaisessa tarinassa sankari jättää, vastahakoisesti, taakseen tutun maailman ja lähtee seikkailuun. Hänellä on yleensä suojelija ja vihollinen, ja matkallaan seikkailun maailmassa hän kohtaa monensorttisia vastuksia, joista selviytyminen auttaa häntä kohtaamaan lopullisen koitoksen, manalan, jost... lisää »
Solstad, Ibsen ja sivuhenkilöiden hetket
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Sillä tämä nuoriso, jota hän nyt, juuri tänä päivänä, tänä sateisena maanantaina lokakuun alussa, täällä, tässä tunkkaisessa luokkahuoneessa, Fagerborgin lukiossa Norjan pääkaupungissa, opetti ja joka ikävystyi hänen puhuessaan Henrik Ibsenin näytelmästä Villisorsa, tämä nuoriso ikävystyi nyt aivan eri tavalla kuin ennen.” Tuotteliaalta norjalaiskirjailija Dag Solstadilta (s. 1941) on juuri suomennettu vuonna 1994 ilmestynyt romaani “Ujous ja arvokkuus” (Teos 2014, suom. ja jälkisanat Tarja Teva, alkuteos “Genanse og verdighet”). Kirja päätyi käsiini sattumalta: olin jälleen kerr... lisää »
Taiteilija ennen omakuvaa
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
I have thought this affair out very carefully though you may not believe me when I tell you. But my escape excites me: I must talk as I do. I feel a flame in my face. I feel a wind rush through me.” James Joycen “Stephen Hero” on vuosien 1904-06 paikkeille ajoittuva käsikirjoitus, josta myöhemmin kasvoi yksi suosikkikirjoistani, “Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta” (ks. siitä aiempi postaus). Joyce oli käsikirjoitusta tehdessään vähän yli kaksikymppinen, menetti äitinsä, tapasi tulevan vaimonsa Nora Barnaclen ja muutti tämän kanssa Triesteen, tulipa isäksikin. “Dublinilaiset”... lisää »
Kirjoittiko Proust fiktiota? Entä Knausgård?
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Kyllä virkisti lukea pari vuotta sitten kuolleen, narratologiaan erikoistuneen professori Dorrit Cohnin teos “Fiktion mieli” (Gaudeamus 2006, alkuteos Distinction of fiction). Teoksen ydin on hahmottaa rajaviivaa fiktion ja ei-fiktion välille. Toisin kuin monet postmodernistit, joiden mielestä kaikki on lopulta fiktiota, Cohn näkee fiktiossa vain sille kuuluvia ominaispiirteitä. Luokiteltaessa teoksia vaikkapa historiankirjoitukseksi tai fiktioksi on Cohnin mukaan lähes aina kyse joko-tai -tilanteesta. Lisäksi hän torjuu ihastuttavasti Foucault’lta vaikutteita saaneet ja Cohnin miel... lisää »
Albert Camus ja absurdin ongelma
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten

"On vain yksi todella vakava filosofinen kysymys..."Alkuun kootut selitykset: en ole päivittänyt blogia pitkään aikaan, koska viime aikoina omat kirjoittamispuuhani ovat vieneet paljon aikaa ja lähes kaikki lukemiseni ovat jollain tavalla liittyneet näihin puuhiin. Näköjään on niin, että omaa kirjoittamista tukevan ja taustoittavan lukemisen julkinen ruotiminen tuntuu väärältä ja pahalta. Siksi sitä ei ole tullut tehtyä. Asiaan: Kuten blogia seuranneet tietävät, Albert Camus on kirjailija, jonka taikapiiriin olen intuitiivisesti hakeutunut varhaisista teinivuosista lähtien (ks. tä... lisää »
Mini-Zarathustra eli ohjeita yli-ihmiseksi aikovalle
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Käsiin sattui Jari Tammen hiljattain tekemä, Hollon ja Koudan suorituksiin nähden huomattavan nykyaikaisen makuinen käännös Friedrich Nietzschen (1844-1900) klassikosta “Näin puhui Zarathustra” (2008, Pikku-idis) . Nuorena isänsä menettäneessä pappissuvun vesassa ja yhä syvenevien (mielen)terveysongelmien kanssa painiskelleessa vastarannankiiskessä minua on teinivuosista asti kiinnostanut filosofian ja kaunokirjallisuuden suuruudenhullun raivokas synteesi, joka poikkeaa piristävällä tavalla mannermaisen filosofian klassikoiden kuivakkuudesta. Nietzschen tyyli oli hänelle varmasti a... lisää »
Samuli Parosen novelleista
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Vuonna 1968 ilmestynyt "Tämä on huone 8" on Samuli Parosen (1917-1974) lahja suomalaiselle novellille. Etupäässä romaanikirjailijana ja erityisesti aforistikkona elämään jäänyt, vasta 47-vuotiaana (Beckettin innoittamana!) debytoinut Paronen nousi esiin niin monen kirjallisuusihmisen suosituksissa, että häneen oli viimein tutustuttava. "Tämä on huone 8" liikkuu ajallisesti Parosen elämänvaiheiden tahdissa. Alkupuolen novelleissa liikutaan sisällissodan ajassa ja 30-luvulla, loppuosassa 60-70 -luvun kaupungistuvassa Suomessa. Paronen ammentaa elämänmakuisiin novelleihinsa omasta elä... lisää »
Uusi ulkoasu
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten

Askartelin eilen illalla kahden Samuli Parosen novellin välissä blogille uuden bannerin lempinimeltään "Lukulasit", entinen kun ehti roikkua sivun ylälaidassa jo puolisentoista vuotta. Tässä vielä historiapläjäyksenä blogin aiemmat ulkoasut. Marraskuu 2012 - maaliskuu 2013 Marraskuu 2011 - marraskuu 2012
Sodan ja rauhan kielinamuja J.A. Hollon tyyliin
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Nyt vasta Pierre näki ensi kerran haavoittuneita, joista osa hoiperteli jalan, osaa kannettiin paareilla. Samalla pienellä niityllä, jossa oli tuoksuvia heinärukoja ja jota pitkin hän oli eilen ratsastanut, virui eräs sotamies pää pahasti hervahtuneena, liikkumatonna ja päähine syrjään singahtaneena.” Pitkän blogihiljaisuuden syynä on nautiskellen luettu J.A. Hollon 1924 käännös Leo Tolstoin "Sodasta ja rauhasta", joka osasi sittenkin yllättää omaperäisyydellään. Kuvan ja aikajakson laajuus, kaikki mahdolliset ja mahdottomat romaanin ja retoriikan tehokeinot esseekatkelmista päi... lisää »
Tolstoin aallot
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Ja tuo näkemys meidän on löydettävä, jos haluamme ymmärtää Tolstoin taidetta ja henkisesti rikastua siitä, sillä vasta kun olemme sen löytäneet näemme kokonaisuuden, sommittelun, sellaisena kuin Tolstoi sen näki.” Aloin lukea Leo Tolstoin ”Sotaa ja rauhaa” J.A. Hollon 1924 WSOY:ltä ilmestyneenä hienonvanhahtavana käännöksenä, jonka pohjana on Tolstoin lopullinen, pitkä teksti (versiolla on väliä, sillä tuorein, Eero Balkin suomennos pohjaa Tolstoin ensimmäiseen, lopullista merkittävästi lyhyempään versioon) . Suuren urakan alla teki mieli saada päähänsä jotain, jonka varassa teo... lisää »
Blogistanian palkintoehdokkaani
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Tänään valitaan Blogistanian vuoden 2013 parhaita kirjoja. Kategorioita on peräti neljä: "Finlandia" kotimaiselle kaunolle (ks. Sallan lukupäiväkirja), käännöskirjojen "Globalia" (ks. Kirjasfääri), ei-fiktiivinen "Tieto" (ks. Luetut, lukemattomat) sekä lasten- ja nuortenkirjojen "Kuopus" (ks. Les! Lue!). Kirjabloggarit saavat nimetä omat ehdokkaansa, kunhan ovat valitsemansa kirjat lukeneet ja niistä postanneet. Nämä ehdot rajaavat minulta pois näköjään kaksi kategoriaa, eli uudesta kirjallisuudesta tulee näköjään edelleen kirjoitettua harmittavan vähän. Kaikki ehdokkaiksi nimeämäni... lisää »
Rautalankaa Suomi-runosta
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Tommi Parkon "Runouden ilmiöitä" (Avain 2012) avaa ihailtavan pelkistetysti suomalaisen runon maiseman kenelle tahansa runoudesta kiinnostuneelle. Parkko käy läpi suomalaisen kustantamokentän muutokset, suomalaisten runoyhteisöjen nousun sekä tarjoaa harvinaisen selkeän yleisesityksen suomalaisen modernismin noususta sotien jälkeen sekä niistä voimista, jotka ovat pyristelleet eroon modernismin perinnöstä. Näkökulma on varsin Suomi-keskeinen, mutta Parkko käy kuitenkin läpi myös keskeiset suomalaiseen runouteen vaikuttaneet kansainväliset virtaukset. Suomalainen runouden kustantami... lisää »
Ulos heitettyjen minäkertojien harharetkiä
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
"Järkeilkäämme mielin määrin, sumu ei hälvene." Samuel Beckettin 1946 kirjoittamat novellit "Karkotettu", "Rauhoittava lääke" ja "Loppu" ovat Beckettin ensimmäisiä ranskaksi kirjoitettuja proosatekstejä ja kuuluvat selkeästi Beckettin vähemmän tunnettuihin teoksiin. Like julkaisi novellit 2001 runoilija Anni Sumarin kääntäminä nimellä "Piiritetyn huoneen novelleja". Kokoelmaan olisi kirjoitusajankohdan ja teeman puolesta hyvin sopinut neljäskin samalta vuodelta oleva novelli "Ensi rakkaus" , mutta se oli ehditty kääntää jo aiemmin. Kaikissa kolmessa novellissa on hyvin samanolo... lisää »
Kirjeitä luopumisen tuskasta
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
"Sinä revit Lucin toiseen aikaan: pariaikaan, hääaikaan, perheaikaan, teidän kahden keksimään aikaan. Sellaiseen aikaan, joka on minun kelloni ulkopuolella. Monen monta kertaa päivässä sinä kerrot rakkautesi hänelle. Miten sinä noin uskallat rakastaa? Luc voi jättää sinut millä sekunnilla hyvänsä, sellainen aika tikuttaa minun kellossani. Teenkö minä tarpeeksi pitääkseni hänet vieressäni, sinun on pohdittava päivittäin." Maija Muinosen esikoisteos "Mustat paperit" (Teos 2013) on napakka ja omaääninen kirjeromaani siitä, miten vaikeaa syöpää sairastavan Ann Mielin on päästää irti ... lisää »
Marguerite Duras'n täysosuma
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
Voici, tout au long, mêlés, à la fois, ce faux semblant que raconte Tatiana Karl et ce que j’invente sur la nuit du Casino de T. Beach. A partir de quoi je raconterai mon histoire de Lol V. Stein.” *(“Tässä nyt sitten kaikkinensa sekaisin pettävä näennäisyys josta Tatjana Karl kertoo ja se mitä minä keksin T. Beachin kasinon yöstä. Näiden pohjalta minä kerron tarinani Lol V. Steinista.”) *(Suom. Annikki Suni: “Lol V. Steinin elämä”) Marguerite Duras'n Intia-sykliin kuuluva “Le ravissement de Lol V. Stein” (1964) on hyvä esimerkki siitä, miten tyylin, rakenteen, kerrontaratkaisun... lisää »
Raitiovaunumatkan kokoinen totuus kirjallisuudesta
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten

Uutta Parnassoa (5/2013) selaillessa bloggaajalle hahmottuu puolituntisen raitiovaunumatkan kokoinen totuus kirjallisuudesta. Suomalainen kirjailija ei rahassa ryve, senhän kiteytti aikanaan Hannu Raittila ”Kirjailijaelämässään” verratessaan suomalaista kirjailijantointa ananaksen avomaaviljelyyn Ylä-Savossa. Tuula-Liina Varis muistuttaa lehdessä, että jo Aleksis Kivi kuoli nälkään (Wikipedia tosin väittää, että hän kuoli mahdollisesti borrelioosiin) ja osoittaa, että suomalainen mediaanikirjailija on 2000-luvullakin tilastollisesti nälkäkuollut. Variksen vastaparina kirjallisuuden... lisää »
Tuore, virtuoosimainen, absurdi, häivähdys salaviisautta
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
"Eikä meidän kannata loukkaantua kirjurin puolesta, sillä ihminen lähtee juoksemaan sydämellisesti nauraen, ei kai kukaan noin ihastunut ketään tosissaan kutsu alatyylisillä nimillä, emme tiedä, emme ole nähneet tällaista pitkään aikaan. Vallatonta kirmailua seuratessa, hups, noin ihminen kaatuu ruohoon, kierii ja nauraa katketakseen, alkaa itseäkin pakosta hymyilyttää, ja kuten aikoinaan väsymys katosi kelpo Akselista hänen nähdessään Järvisen maatilan ja kohtalonsa pään, niin myös me unohdamme aiemmat hirveydet ja yhdymme vilpittömästi tämän ihmisen riemuun." Juhani Karilan (s... lisää »
Beelzebub sisällämme
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
"Fancy thinking the beast was something you could hunt and kill!" said the head. For a moment or two the forest and all the other dimly appreciated places echoed with the parody of laughter. "You knew, didn't you? I'm part of you? Close, close, close! I'm the reason why it's no go? Why things are what they are?" Palasin William Goldingin 1953 ilmestyneen "Kärpästen herran" pariin todella pitkästä aikaa. Teini-iässä se oli minulle tärkein saarifantasia, se joka tuli luettua moneen kertaan. Golding viittaa itse kirjassaan R.M. Ballantynen "Coral Islandiin", josta "Kärpästen herra" ... lisää »
Granta
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten

Pistin Grantan kokeeksi jääkaappiin.Suomeen Otavan kustantamana rantautuneen aikakauskirja Grantan taustoja on selvitetty viime päivinä niin Hesarissa, Suomen kuvalehteen siirtyneessä Parnasson blogissa kuin Otavan uudessa blogissakin. Näissä kirjoituksissa homman juju on hyvin vangittu, joten se siitä. Ensinumeron perusteella Otavan kustannustoimittaja Aleksi Pöyryn luotsaama Granta on tervetullut lisä suomalaiseen kirjallisuuskenttään. Erityisen hauska vaikutelma syntyi, kun novellien sekaan pujotellut esseemäiset kirjoitukset alkoivat vaikuttaa hyvinkin kaunokirjallisilta ja mui... lisää »
Suomalaisia kvartaalirottia romahduksen partaalla
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
"Kukaan ei enää tiennyt mitä todella tapahtui, kukaan ei hallinnut tilannetta. Mitä joku Manner millekään mahtoi -– lupauksineen, laskelmineen, visioineen, joihin ei ikinä olisi pitänyt uskoa. Mannerin takana riehuivat suuremmat voimat, liian suuret. Mannerkin oli, niin kuin yhä useampi, pelkkä risteyskohta monikerroksisessa verkostossa, joka inhimillisen toiminnan ulottumattomissa, siltä ainakin tuntui, levisi äärettömiin; seitissä, joka oli huomaamatta kutoutunut koko maapallon ympärille ja jota pitkin salakähmäisin, ennakoimattomin liikkein vilistivät edestakaisin saaliitaan ah... lisää »
Kauniita kertomuksia säälinsekaisesta ikävästä
Mika Kukkonen blogissa Taas yksi kirjablogi - 3 vuotta sitten
"Eräänä yönä valvoessaan Erkki oli katsellut nukkuvan Sinikan käsivarsia. Ne olivat muuttuneet kovin kaidoiksi ja ihohuokoset suurenneet. Hän oli muistellut menneitä asioita ja tapahtumia, useimmat niistä jo varsin kaukaisia, ja kaikki ne vahvistivat säälinsekaista ikävää, joka saattoi iskeä kesken arkisen työpäivänkin, työstökoneitten melun keskeen." Vuonna 1936 syntynyt Martti Joenpolvi on ohittamaton hahmo suomalaisessa novellikentässä (Joenpolvi on toki kirjoittanut myös yli kymmenen romaania…). Joenpolven perusainesta ovat vanhenevan miehen yksinäisyys, luonnon ihmeellisyys j... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Oliko taas fiksua käydä Hyvinkään Hifi Gurulla kuuntelemassa isoja Magnepanin kaiuttimia. Järkyttävä totuus paljastui: on irvikuvallista elämänhalveksuntaa kuunnella musiikkia muilla kaiuttimilla. Ilmeisesti täytyy vain keskittyä kuuntelemisen ja nauttimisen sijasta tekemiseen. Genelecit kelpaa siihen epäkiitolliseen hommaan aivan hyvin: tekijälle riittää että huomaa virheet ja häiritsevät asiat.
Tunnetko ? Laulaja, lauluntekijä, metsuri Olavi Miettinen, Varpaisjärvi
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*Laulaja, lauluntekijä, metsätyömies Olavi Miettinen. * *Kuvapysäytys filmistä T Martinkauppi Yle Eläväarkisto. 1977.* *Olen kiinnostunut häntä koskevista tiedoista. Kerro jos olet tuntenut hänet, tai tiedät hänestä ja hänen musiikistaan, lauluistaan, runoistaan jotakin ! Kirjoita Antti.Hernesniemi@abo.fi. *
Tänään Today Kaksi Two
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*=> Drawing Piirros A Hernesniemi 2015 < //*
Tänään Today
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*Drawing Piirros A Hernesniemi*
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Jos kuolema olisi täysin huoleton asia, kauniit eläimet eivät olisi jatkuvassa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Elämä on elävä muisti.
ELECTROSHOCK
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Jukka Ruohomäki on tähänastisen Electroshock Recordsin tuotannon kuuntelun perusteella eräs kiinnostavimpia uusi tuttavuus. Toki muistan Ruohomäen ulkonaisen hahmon 1990-luvulta Sibelius Akatemian studioilta. Mutta hänen musiikkiaan en ole montaa kertaa kuullut aikaisemmin. Toinen mielenkiintoinen uusi tuttavuus on pianisti Roman Stolyar, joka tuo paikoin mieleen nerokkaamman edeltäjänsä Sergei Kuriohinin. Tosin Stolyarilla mahtuu albumiin muutama todella pahan hudin omainen mestariteos. Muutamia kiinnostavia amerikkalaisia tuttavuuksia on syntynyt. Hollantilainen Roderik de Man on ... lisää »
KREETALAINEN MUSIIKKI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
ei noudata mitään selkeästi ilmaistuja sääntöjä, vaan vaikuttaa ulkopuolisesta täysin oikunvaraiselta. Muut sanovat, että ilman sääntöjä kuka hyvänsä voi olla säveltäjä. Mutta kreetalaiset sanovat, että sääntöjen avulla kuurosokeakin voi säveltää samaa tylsää musiikkia.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Olin ihan hyvällä tuulella kasarmilla. Päivällä jouduin sotilasmuodostelmassa marssimaan harjoituskentällä. Sain jonkun dejavukohtauksen ja aloin äkkiä voida todella huonosti. Heräsin mielettömään angstiin. Unessa ei tosiaan ollut muuta ahdistavaa kuin hetken marssi. Kohtuuttomuus on viisauden vastakohta, ja sota on se uoma, johon kaikki kohtuuttomuus tähtää.
THE ULTIMATE MESSIAEN PACKAGE
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kaiken elektroakustisen tauhkan jälkeen oli taas erittäin raikas kokemus kuunnella pari Messiaenin mestariteosta. Messiaenin urkuteoksista tämä on toistaiseksi paras kuulemani: Meditations sur le Mystere de la Sainte Trinite. 1930-luvulla Messiaen tosiaan oli parhaimmillaan, tämäkin taas vahvistaa sitä: Poemes pour Mi 1937, Premier Livre (1) Action de graces. Messiaen on kyllä urkuteoksissaan myöhemminkin kiinnostava. Itseasiassa, mitä enemmän kuuntelen niitä, sen enemmän kiinnostaa yrittää nykyaikaisilla syntetisaattoreilla (UVI Vintage Vault) jotakin samantapaista. Pitäisi jo käs... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Ystävyyskaupungit Turku ja Pietari ovat kumpikin maansa entsiä pääkaupunkeja ja hieman samantapaisessa oppositiosuhteessa nykyiseen pääkaupunkiin nähden. Ero on siinä, että kukaan jonka suku ei ole elänyt vähintään 350 vuotta Turussa, ei saa sanoa itseään turkulaiseksi. Kun taas ei ole olemassakaan niin vanhaa pietarilaista sukua. Tässä tapauksessa vanhuus merkitsee pelkästään elinvoimattomuutta eikä siihen sisälly mitään arvokasta.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Tässä kaikista uusin pianoluonnos. Messiaenin oppien vaikutus tuntuu, mutta ei tämä vielä ihan ole sitä suuntaa, johon olen pyrkimässä. On käsitettävä: kaikki potentiaaliset kehitysaskeleet ovat huomioenergian suuntaamisen funktioita.
WALTARI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kyllähän Sinuhe on yksi tärkeimmistä ellei tärkein koskaan Suomen kielellä kirjoitetuista romaaneista. Kyllä nämä ihan aiheellisia pohdintoja on. Se on tarkka erään maailmankuvan ilmaus, mutta ennen muuta se on psykedeelinen matka. Kirjassa on monta monituista jäljittelemättömän mielenkiintoista kappaletta, mutta Heettien valtakunnan kuvaus on ehkä kaikista mielenkiintoisin. Waltari sanoo huomattavan paljon ajankohtaista kosmopoliittisesta, uskonnosta ja ksenofobiasta. Waltari ei kuitenkaan erityisemmin kunnostaudu sadismin ja muiden mielen sairauksien kuvaajana. Hulluuskin on Sinuh... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Niiden, jotka etsivät vilpittömästi totuutta, yhteisymmärrys on paras mahdollinen. Siksi heidän muodostama joukkue vääjäämättä voittaa. Haasteena on tunnistaa ja ja löytää toinen toisensa, ja tehdä se salassa.
ERKKA MYKKÄNEN: KOLME MAAILMANLOPPUA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Erkka Mykkäsen esikoisteos on ainakin alun neljäsosansa puolesta raikkainta suomenkielistä uutta tekstiä mitä olen aikoihin nähnyt. Teoksen muoto on hallittu kokoelma lyhytproosaa. Sivun mittaiset poeettiset tarinat kasvavat teoksen myötä kolmeenkin sivuun. Selkeästi jäsentyneet episodit eivät lässähdä ilmeisiin tulkintoihin, eivätkä leiju liian irti. Tietyllä vakiolla tasolla psykologisesti tarkkoina ne resonoivat hillitysti ja mielekkäästi havaitun nykytodellisuuden kanssa ilman "häiritsevän karaistumattomia" painotuksia tai ärsyttävää osoittelevuutta. Mykkäsen kirjoitustyyli on o... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Uusi SC kaveri ja saman koulukunnan säveltäjä:
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Joko taas on tähdet väärässä asennossa. Karmea olo heti aamusta. Ja alkoholiin en ole koskenut aikoihin (ei kai tämä siitä johdu).
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Venäjässä tietysti on enemmän sellaisia asioita, joita en pidä kuin Suomessa, koska Venäjässä nyt on enemmän kaikkea. Tämä ei silti sulje pois sitä, että yhdistämällä kaikkien kulttuurien parhaat piirteet, saadaan ylivertainen tietoisuus.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Pyhiä lukuja Venäjällä ovat kolme ja kahdeksan. Karusellin juna kulkee aina kolme kierrosta.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
380 comments awaiting moderation
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Pari päivää vipannut päässä aika pahasti. Onko tätä tällaista nyt taas liikkeellä?
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kitaristeille vinkiksi: käykää testaamassa shamaani Kai Karhusen efektilaitteita. Mulla oli just lainassa 60' 70' Fuzz, Reverb ja Phaser. Parasta analogisoundia, mitä olen kuunaan kuullut. Noi Karhusen efektit eivät ole aivan halpoja. Esim toi fuzz on 200. Mutta hintansa arvoinen. Jumankauta että tällainen Boss ME-80 digitaalinen multiefekti kuulostaa noiden jälkeen kamalalta.
VETOOMUS VLADIMIR PUTINILLE
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Sudet ovat kuolemassa sukupuuttoon Suomessa ja Venäjällä. Susien metsästys ja demonisointi on heti lopettava. Jos sudet kuolevat, alkaa taudit mellastaa muissa metsän eläimissä ja massakuolemat. Tilanne on vakava. Susien geenipooli on kaventunut kriittiseksi ja johtaa sukupuuttoon jos susikantaa ei nosteta yli 3000 yksilöön - nyt se on 600 Suomessa ja Venäjällä yhteensä. Pohjois-Amerikan susista voisi tuoda apua geenpoolin laajentamiseen. Vain Vladimir Putin voi pelastaa Suomen ja Venäjän sudet ja muut metsän eläimet. Putinin täytyisi nopeasti tehdä mediakampanja ja nostaa sudet ih... lisää »
KIIHKOTTOMUUS
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kansakunta, joka ei aio käyttää omia voimavaroja hyväkseen, on sairas. Sen sisällä on suvereniteetin ristiriita: se pelkää itseään, koska saattaa itse paljastaa oman sisäisen ristiriitaisuutensa. Fasismi on psykologiselta perustaltaan patologista kriisikäyttäytymistä. Fasisti toimii kriisissä ainoalla vaistomaisella tavalla, jonka fasisti tuntee. Tämä tapa periytyy muinaisilta, teknologisilta edellytyksiltään erilaisilta ajoilta, ja nykyisessä ajassa voitolle pääsevät eivät toimi sen mukaisesti. Fasistille kriisi on pysyvä olotila. Fasistin pääväittämä on ensin, että fasismia ei ol... lisää »
MORAALINEN PERUSTA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Putin ei tietenkään tässä tarkoita sotilaallista voimaa, vaan moraalista voimaa, johon nyt ei paljon vaadita, että sitä on enemmän kuin valheisiinsa tukehtuvalla länsiliittoumalla. Mutta Venäjän todellisen sotilaallisen toimintakyvyn aliarvioiminen ei ole muuta kuin omien miesten tahallista tapattamista. Jos suomalaisten ihmisten turvallisuudesta oltaisiin oikeasti kiinnostuneita, silloin Venäjään ja Venäjän mielipiteeseen olisi suhtauduttava vakavasti, vaikka olisikin rationaalinen peruste ja argumentti olla eri mieltä. Ukrainan kohdalla tällaista argumenttia ei voi olla. Poroshenk... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Venäläisessä ja suomalaisessa luonteessa on paljon jotain samankaltaista luovuudenvastaisuutta, tuhoavuutta, rajoittuneisuutta, vaikka kulttuuriset ilmenemismuodot ovat sinänsä erilaisia. Juuri tällä hetkellä tuntuu vieraalta venäläisyys, suomalaisuus, eurooppalaisuus, amerikkalaisuus, niin ja ihmisyys.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Palikkatestissä on tärkeintä mahdottomuuden tajuaminen. Paras syy epäillä taiteen merkitystä on kai se mikä paljastuu Tarkovskin martyrologiaa lukiessa: voiko toiminta, joka johtaa niin hurjiin emotionaalisiin konflikteihin, olla ylipäätään mielekästä? Onko tuloksella merkitystä, jos prosessi on martyrologia? Onko päämäärällä arvoa, ja kenelle sillä on arvoa, jos matkan tekeminen on yhtä helvettiä? Jos se mikä ei tapa vahvistaisi, ihmistä ei vanhuudessa odottaisi kuolema. Maailman luonne toki on konflikti ja silmitön väkivalta, mutta pitäisikö viisaan ihmisen luopua kaikesta pyrkimi... lisää »
Esi-isäni Ranskan armeijassa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Kun marraskuussa hyödynsin ArkivDigital-jaksoa m.m. käymällä läpi sotilasrullien mainintoja esi-isästäni Joachim Hohenthalista (1695-1753) tuli vastaan Stralsundissa 25.1.1736 pidetyn katselmuksen yhteydessä tehty merkintä poissaolosta kuninkaallisella luvalla poissa ja olosta Ranskassa. Tämä ei ollut varsinainen yllätys, sillä olin vuosia sitten lukenut, että Joachim oli vuosina 1735-1737 palvellut Ranskan armeijaa ja oli mukana Reinin kampanjassa 1735. Mutta oli kyllä päässyt unohtumaan. Hohenthal-kirjaa tehdessäni vuonan 2007 taustoittavat lähteet olivat olleet vähissä. Nyt kuulu... lisää »
Kun Suomea luisteltiin maailmankartalle
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Päivälehdessä 25.2.1902 oli urheiluuutisen yksinkertaisena otsikkona *Maailmanmestaruuskilpailut*. Sisällöstä selviää, että kilpailtiin pikaluistelussa 500, 1500, 5000 ja 10000 metrin matkoilla. Maailmanmestariksi olisi päässyt voittamalla kolme neljästä matkasta. Lyhyemmät kaksi voitti norjalainen R. Gundersen ja pidemmät suomalainen J. Viinikainen. "Maailmanmestarin arvoa ja palkintoa ei voitu jakaa, vaan pysyy mestarina siis yhä Vathén." Norjalaisia ja suomalaisia siis ainakin, mutta missä oli muu maailma? Wikipedia tietää kertoa, että Wathénin voittaessa edellisenä vuonna Tukho... lisää »
Asemic Script from Johnny Mac‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Hieno sukupuu Vetelistä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Aamuista tekstiä kootessani selasin siis Vetelin kappeliseurakunnan historiallisia muistiinpanoja 1639-1949 ja harmittelin sitten, etten ollut niitä äkännyt paikkakunnalla asuneista esivanhemmistani kirjaa kirjoittaessani. Vastaan tuli kyllä tuttuakin, sillä Lars Andersson Salon komea sukupuu oli ennen vanhaan jollain verkkosivulla. Nyt ei tullut verkkohaussa vastaan, joten jälkeläisten määrällä merki(tykse)llinen mies saakoon julkisuutta tällä foorumilla. Kuvan piirtäkseen pappi 1700-luvulla keräsi usean sukupolven nimet ja syntymäajat. Ottaen huomioon veteliläisten juurieni laajuu... lisää »
Erik Raumannus, Vetelin kappalainen
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Hannele-mummoni kuolemasta on tänään kulunut kaksi vuotta, minkä muistoksi katsaus yhteen hänen esi-isäänsä. Vanhemmissa tutkimuksissa Vetelin kappalaisella Erik Raumannuksella on patronyymi Gregorii eli Yrjönpoika. Sitä ei kuitenkaan näy tekstissä Vetelin kappeliseurakunnan historialliset muistiinpanot 1639-1949 eikä Paimenmuiston kokoaja ole sitä käyttänyt ja SukuForumin keskustelun perusteella kiitos Erik Raumannuksen korjatulle patronyymille Sigfridi kuuluu Yrjö Kotivuorelle, joka on sen tuomiokirjoja läpikäydessään huomannut. Patronyymin perusteella on mahdollista, että Erik ... lisää »
Paikallishistoriaa, m.m. makkaratehdas
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Googlaillessani Rauhankappelia osuin Kirjastokaistalle otsikolla *Stadin salaisuudet *talletettuihin radiopätkiin, joissa vuosina 2008-2011 oli esitelty tuolloisen Helsingin kirjaston tietopalvelukanavan kysymyksiä ja vastauksia. Niiden tekstit on siirretty uudelle alustalle kysy.fi, jota olen toisinaan selaillutkin. Mutta kaupungilla kulkiessa oli kiva kuunnella vanhaa sisältöä äänenä. Yllätyin itselleni uuden tiedon määrästä omilta kotikulmiltani, jotka (mukamas) talohistoriikkia tehdessäni tutkin. Silloin ei kyllä tullut mieleen kysyä milloin (nykyään ainoa kulmillamme liikkuva) ... lisää »
Abstract Asemic Comic by Gene Kannenberg Jr‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Mayahuel Moderna by Rebekah Tarin
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Rauhankappeli?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Vuoden 1909 Flugsvampen-lehdessä on tupakkamainosten ympäröimänä "Förslag till väggmålningar i det nya fredskapellet" eli ehdotuksia uuden rauhankappelin seinämaalauksiksi. Mikä rauhankappeli? Haku vuosien 1908-1909 sanomalehtiin selvensi asiaa jonkun verran. Nimimerkki "Venäläisen seurakunnan jäsen" kirjoittaa Hufvudstadsbladetissa 28.1.1909 kriittisesti hankkeesta Uspenskin katedraalin vierellä. Hän haluaa tehdä selväksi, että kyse on ainoastaan Nikolaj Timofejevitsch Resvoyn hankkeesta, ei koko seurakunnan. Sama nimi on Flugsvampenin kuvan viereisille sivuille painetussa runossa... lisää »
Äiti jäi matkalle
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Monet Ruotsin ajan lopun sanomalehdistä tänne leikkaamani ilmoitukset ovat koskeneet matkalle lähteneitä aviopuolisoja, joista ei ole vuosiin mitään kuulunut. En muista olenko koskaan kirjoittanut auki oletustani, että kadonneet jäivät muihin maisemiin omasta tahdostaan. Huomasin kyseisen - ainakin osittain virheellisen - oletukseni vasta kun luin sanomalehdessä Inrikes tidningar 7.3.1797 julkaistun ilmoituksen. Edellisen vuoden huhtikuun alussa oli Karlskronasta lähtenyt leskivaimo Anna Nilsson tarkoituksenaan matkustaa maantietä Tukholmaan ja sieltä meritse Viaporiin. Mutta hän ei... lisää »
Vuoden erikoisin yhteydenotto - tähän mennessä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Tiistaina Twitterin maininnoissa odotti ylläri. Ukrainan hammaslääketieteellisessä yliopistossa oltiin kiinnostuneita Severin Tigerstedtistä. @K_KM_K Hello Кaisa! I am an employee of the Department of Oral and Maxillofacial Surgery Bogomolets Medical University of Ukraine. — Олександр Шпачинськи (@shpachinsky) February 17, 2015 @K_KM_K Do you wrote about Severin Tigershtedt in october 2013? — Олександр Шпачинськи (@shpachinsky) February 17, 2015 Raapustin sitten englanniksi blogitekstini ja sen kommenttien antia lähetettäväksi Kiovaan. Kuten usein aiemminkin uudelleen kirjoittamises... lisää »
Puolifiktiivisesti Punavuoressa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Edith Alice Tötterman syntyi Helsingissä 28.7.1900. Hän muutti kaupungista 8-vuotiaana, meni aikuisena naimisiin erään Unnerstadin kanssa ja kirjoitti monta kirjaa, jotka julkaistiin Ruotsissa. Ainakin kahdessa kirjassaan hän kuvasi lapsuudenkotiaan. Kirjassa *Mormorsresan* (suom. *Isoäidin matkassa*) mainitaan Merimiehenkatu eikä mikään varsinaisesti puhu tätä vastaan. Punavuoreen viittaa myös kolmannen kirjan nimi *Gården vid Rödbergsgatan*. Tätä en valitettavasti saanut käsiini. Inhan kuvassa (Valokuvataiteenmuseo, Flickr) Punavuoren kulma Hietalahdesta käsin vuonna 1908. Iso ... lisää »
Iloa Dahlströmin kortistosta
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Viime viikonloppuna huomasin ilokseni, että Arkistolaitoksen Digitaaliarkistoon oli alkanut tulla Dahlströmin nimenmukaista kortistoa. Esimerkkinä sen hyödyistä Turun tutkijoille todettakoon että, jos kortisto olisi ollut digitoitu kirjoittaessani ... 1700-luvun tapettimaakarista, kortisto olisi antanut viitteen oikeuspöytäkirjoihin ja havainnon perheestään. ... Turun tyttöjen koulusta, olisin saanut viitteen opettajan sijaintiin henkiveroluetteloissa. ... kahvilanpitäjä Amalia Ekistä, olisin voinut ihmetellä hänen muuntumistaan inhyseskvinnasta mademoiselleksi. ... Anders Piimä... lisää »
Historiallisen bibliografian parissa ja sen ulkopuolella
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Historiallisen bibliografian paperille painettuja niteitä olen selaillut ankarasti sukututkimukseni alkutaipaleella, sillä olin tuolloinkin jo kiinnostunut henkilöiden lisäksi ajasta, jossa he elivät. Satunnaisesti olen palannut sen pariin, mutta on toisinaan unohtunutkin. Teos palasi mieleeni, kun tänään Kansalliskirjaston blogissa mainostettiin, että Verkosta bibliografia on saatavilla aina 1960-luvulta alkaen nykypäivään asti. Se on tuotettu Arto-tietokantaan ja on haettavissa myös Finnasta. Siis jos sattuu ulkoa muistamaan bibliografian luokkien numerot. Jotka ovat saatavilla A... lisää »
Laskiaismäki ja laskiaistiistai
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Velikullassa 4/1907 kaupunkilaisten laskiaismäki näytti oheisen kuvan kaltaiselta. Puoli vuosisataa aiemmin Sanomia Turusta selosti 16.2.1866 tuolloisia laskiaistapoja seuraavasti. Yli koko maan on tätä laskiais-tiistaita vietetty erityisillä menoilla. Täällä Suomessa laskee nuoriso koko tän päivän hyvin ahkerasti kelkkaa, (josta laskiainen kentiesi on saanut nimensä) huutaen kovalla äänellä: liu, liu, liinoja, hamppuja hienoja, pellavia pitkiä, lyhkäsiä kajuja eikä niitäkään paljoa. Aamulla varhain mennään kelkka hännässä talosta taloon, se paras, joka varhasempi, ja missä vaan v... lisää »
Viikko helmikuuta
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
9.2. - Kaikkea sitä tuote-esitteistä oppii. Pääni ja sanakirjani mukaan palttina on lärft. Mitä on tuskaft? - Aah, tuskaft - två skaft. Kaksivartista. Eli palttinaapa hyvinkin. 10.2. - Gunnar Suolahti 1700-luvun kielioloista (Aika 13-14/1908). #pakkoruotsi - Juha Vuorela on selvitellyt Georg Malmstenin sukutaustoja. - "Nämä kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön. Muu käyttö on kielletty" @Museovirasto on ihana&symppis. - Ruotsinkielisen Wikipedian Runeberg-sivulla edaustaisto? Dick Harrison kommentoi syntymämaata. - Pientä haa... lisää »
Suurmiehet postimerkeissä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Näköjään melkein mikä tahansa materiaali on (minua) kiinnostavaa. Viime maanantaina mainitsemani postimerkkiavaus antaisi varmasti aihetta todelliselle historiakuva-analyysille (varsinkin kun etsisi käsiinsä merkkien suunnittelua ja julkaisua koskevaa materiaalia), mutta myös pieneen hutkimukseen suurmiehiemme esiintymistiheyteen. Minähän en edes tiedä onko avatussa aineistossa kaikki Suomessa julkaistut postimerkit. Aluksi julkaisupäivämäärät aikajanoilla: Mieheksi, josta ei ole kuvamateriaalia, Mikael Agricola on pärjännyt tässä kilpailussa hyvin. Merkkejä on kaikkiaan kuusi ja n... lisää »
Pyhiinvaelluksista kolmesti kuultua
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Viikko sitten maanantaina olin SKHS:n tilaisuudessa kuuntelemassa Christian Krötzlin esityksen *Kun maailma pieneni - suomalaiset pyhiinvaellukset keskiajalla*. Sitten kuuntelin tallenteena Sari Katajala-Peltomaan haastattelun otsikolla *Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla*. Ja tänä keskiviikkona kuuntelin SKS:n kirjakeskiviikossa Marjo Meriluoto-Jaakkolaa, joka puhui samaisesta aiheesta. (Mediapurskeen takana kirja, jota olen vilaissut, ja Vapriikin näyttely, jonne lähtöä suunnittelen.) En tiedä mist olen tietoni pyhiinvaelluksista omaksunut, mutta näissä kolmessa esitykses... lisää »
Kihlaus Länsi-Suomessa 1600-luvulla
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Ystävänpäivän hengessä pyrähdys tuomiokirjakortistoon, jonne on kertynyt monta mainintaa kihlajaisten yhteydessä annetuista lahjoista. Porilainen Johan Hendersson Skaffar Johan Birkholtzin kamaripiialle Alissa Ivarsdotterille helminauhan (1655). Mies naiselle 3 hametta, yhden vihreän pujoliivin ja 2 röijyä (1679). Mies naiselle hopeasormus ja rahaa (1681). Mies naiselle 2 1/2 riikintaaleria, kullattu sormus, hopearintakoru (1686). Eurajoella sulhanen antoi kullatun hopeasormuksen ja nainen paidan, parin ommeltuja lapasia, parin sukkia ja kaulaliinan (1689). Huittisissa mies antoi n... lisää »
Synkkä kulttuuriperintö? Turismi?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Wikipedia kertoo, että käsite 'dark tourism' on otettu käyttöön vuonna 1996 kuvaamaan matkailua paikkoihin, joihin liittyy kuolema ja/tai tragedia. Itse ilmiöhän on vanha ja kun alkaa miettimään, niin melko moneen matkailukohteeseen liittyy kuolema. Velikulta 1/1911Rinnakaiskäsite 'dark heritage' ei ole Wikipediassa (tosin siellä on saman niminen elokuva). Sen sijaan se näkyi tiistaina suomalaisten sosiaalisessa mediassa kun Twitteriin ja blogistaniaan liittyi tutkimushanke *Lapland's Dark Heritage Project / Lapin synkkä perintö*, jossa tutkitaan Lapissa toisen maailmansodan aikan... lisää »
Kaupunginhallinnon työllistävä vaikutus
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Baijerilaiset ovat ystävällisesti digitoineet mielenkiintoisen vuonna 1845 julkaistun kirjan, jonka tekijä on Claës Wilhelm Gyldén ja otsikko *Historiska och statistika anteckningar om städerna i Finland.* Siitä voi saada nimen mukaisesti perustiedot kunkin Suomen kaupungin tilasta 1800-luvun puolivälissä. Paljon on muuttunut. En tiedä mistä löytäisin Helsingin nykyiset työntekijämäärät ja vuotuisen palkkabudjetin, mutta ovat varmasti kaukana tästä: Naisia joukossa ei taida olla kuin nuo kaksi kätilöä, joiden palkka oli samaa luokkaa kuin vankien vahdeilla. Vahdeilla, kätilöillä. lä... lisää »
Outoutta SA-kuvissa ja epäkäytettävyyttä Finnassa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Tulipa mieleeni tarkastaa onko toukokuussa 2013 antamani lisätieto tullut jotenkin näkyviin SA-kuvaan Eiran pommitustuhoista. Kuten blogitekstistä näkee, tallessa on kuvan numero ja kuvateksti, joten hakumahdollisuuksia on useita. Aloitin Eira*:lla ja en saanut kuvaa esille. Numerolla hakien yksiselitteisesti "Löytyi 0 kuvaa." Hieman outoa. Mutta ehkäpä vuoden 2013 jälkeen joku valokuvaajan jälkeläinen on herännyt vaatimaan otosten poistamista tai kuvan kulmasta on bongattu ihmisruumiin osa, jonka näyttäminen verkossa on sopimatonta? Olisin kysynyt palvelun ylläpidolta, mutta mistää... lisää »
Perunkirjoituksen epäluotettava sukuselvitys
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Viime viikonloppuna paperipinoja siirrellessäni tuli esiin vuoden 2012 lopulla Ruotsista tilaamani perunkirjakopio. Jälkikäteen ajateltuna tilaamisessa ei ollut mitään järkeä. Vaikka Kokemäen Gottlebenien huonekalut olisivat Göteborgissa kuolleen Adrian Gottlebenin "perintöä" ei niitä olisi roudattu puolen valtakunnan läpi. Eli inventaariolistalla ei ollut tutkinnallista merkitystä. Mitä asiakirja sitten kertoi sukulaisuussuhteista? Lopetin (jälkikäteen tarkasteltuna sekavan) kirjoitukseni Adrian Gottlebenistä vuonna 2010: Kuolinikänsä perusteella tämä Adrian oli syntynyt noin vuonn... lisää »
Akselin vuorovaikutustaidot
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Selasin eilen julkaisua *Flugsvampen* Kansalliskirjaston digitoimista aikakauslehdistä. Vuoden 1909 numerossa oli parin sivun juttu Akseli Gallen-Kallelasta ja Teddy Rooseveltista Afrikassa. Runo oli ruotsiksi, mutta jo pelkät kuvatkin hauskoja. Halusin heti tuoreeltaan jakaa ne jollekin ja relevantilta kohteelta tuntui äskettäin Facebookiin liittynyt Akseli Gallen-Kallela vm 1915. Hänestä kerrottiin Aamun Helsingin Sanomissa ja jälkeeni on moni muukin jättänyt hänelle terveisiä ja kysymyksiä. Yhteenkään AGK ei ole ehtinyt edes peukkua painamaan - liekö maalaus- vai ryyppäysputki p... lisää »
Keskiaikaista linnaa rakentamassa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Kiitos Mervi Pasasen blogitekstin sain uusimman BBC:n "elämme menneisyydessä" sarjan *Secrets of the castle* tietooni jo kun sitä vasta esitettiin kotimaassaan. DVD ilmestyi kiitettävän nopeasti sarjan loppumisen jälkeen ja niin sain elää viisi tuntia putkeen keskiaikaisella linnatyömalla viime lauantaina. Benoît Prieur (Agamitsudo), Wikimedia, CC BY-SA 3.0Aikaisempien sarjojen maatilojen sijaan nyt oltiin rakentamassa 1200-luvun alkupuolen asuinlinnaa. Sopiva paikka kuvaamiselle oli löytynyt Ranskasta, josta rakennustekniikka tuli Englantiin. Rakennustyöläiset liikkuivat keskiajal... lisää »
Kurssikatsaus
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Jonkin aikaa tuntui kuin verkkokurssit olisivat loppuneet ja sitten räpiköinkin jälkijunassa useamman kanssa. Kurssiin *Digging Deeper: Making Manuscripts (Stanford.edu)* hyppäsin mukaan vauhdissa enkä oikein tiedä mistä on kyse. Mutta olen oppinut yleissivistäviä asioita keskiaikaisista käsikirjoituksista sopivan lyhyistä luentopätkistä. Harjoitustöissä pitäisi kirjoittaa käsikirjoituksia puhtaaksi. Tätä en ole vielä yrittänyt ja voi olla, että jää yrittämättä. Kurssilla Stonehenge (iversity) olen ollut alusta asti, mutta en ole osallistunut keskusteluihin, joissa kurssin anti ehkä... lisää »
Historian rääppiäiset Tieteen päiviltä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Kuten lupasin, linkityksiä kuukausi sitten pidettyihin esityksiin Tieteen päivillä. Suurin osa videoista on sekä Helsingin yliopiston portaalissa että YouTubessa. Tuomas Heikkilä puhui (alkaen 01:33:00) sessiossa *Sattuman satoa ja vaikutusta tiedeinstituuteissa* kalentereista ja Euroopan kulttuurihistoriasta. Sattumia hän ei ollut löytänyt, mutta kertoi hankkeesta, jossa kalenterien yhtäläisyyksien ja eroavaisuuksien kautta kartoitetaan Ranskan kulttuurivaihtoa keskiajalla. Sessiossa *Parinvalinta ja lisääntyminen* puhui ensimmäisenä otsikolla *Sattumaa jo ennen syntymää: miten s... lisää »
Tammikuun lopusta helmikuuhun
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
27.1. - Puoli tuntia henkkoht @DocPointHKI avaukseen: Beltracchi - Art of forgery. - Jaakko Suominen Helsingin tietokone- ja pelikonsolimuseossa, -sta. [Olenpa käynyt siellä minäkin.] 28.1. - Taas sai vanhassa tutkijasalissa @Kansallisarkist vääntää tusinaa lamppua päälle ennenkuin yksi syttyi. Voisiko fiksata?! [Tähän twiittiin ei tullut mitään vastausta. Luonnollisesti huomautin asiasta (taas) henkilökunnalle myös paikan päällä.] - Pöytälampuista 4 toimii. Pari tutkijaa ahertaa pimeässä, yksi lähti uuteen saliin. - Kuka piru pimeässä näkee @DocP... lisää »
Speak In A Language I Understand Lucinda Sherlock
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Variations on *Asemic Under Dim Lights* by Marco Giovenale
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Abraham's Offering by Kelly Price
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Thread, acrylic, alcohol ink, ephemera, watercolor & Sharpie on designer paper, 12"x12"
Asemic Writing from Spencer Selby
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

From Jaguar Skins by Israel F Haros Lopez
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Asemic Writing by Moulisha Sarkar
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Brown Asemic Painting by Rev. Al L. Aguero, Thee Uncondemning Momus
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

XXXII by James K-M
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

1-1/2″ black ABS plumbing pipe 9″ (h) x 54″ [w] 2013
Drawing Afternoon from Rosaire Appel
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

- ink on printed catalogue pages
2 from Kent Christensen
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Symbol Experiment by Eternal Light‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Asemic Calligraphy from Eugenia Di Meo‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Enjoying The Dance by Aisling Youngblood‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Untitled Asemic from Kimm Kiriako‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Tilannetta, josta rikollinen selviytyminen edellyttää paljon suuremman rikoksen toteuttamista, kutsutaan hyökkäyssodaksi.
TOTUUS
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
kuin lapsi syntyy. Sillä kohdussa ei voi loputtomasti jatkaa kasvamista.
OSASTOT
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Hullujen taide, poliisien taide.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Sodassaan jumalaa vastaan ihminen yleensä menettää järkensä ennen tuhoutumista.
LOPULLINEN PÄÄMÄÄRÄ ON MANIPULAATION PALJASTAMINEN
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Haasteena on vaikuttaa näkymättömästi, ja tehtävänä on VAIN tehdä näkyväksi. Ei saa muodostaa minkäänlaista näkyvää massaa, gravitaatiokeskipistettä tai hyökkäyksen kohdetta. Pitää olla täysin nimetön, aineeton ja näkymätön, jotta kontrollia ja väkivaltaa ei voida kohdistaa. Kaikista tärkeintä on olla sitomatta ajatuksia vähäisimmässäkään määrin paikkaan, hetkeen,. poliittisiin puolueohjelmiin (jotka ovat aina CIA:n kaappaamia) tai uskontoihin, jotka ovat vielä saastuneempia. Ajatuksien pitää olla vapaasti joka hetki elävä totuus. Kokemus on osoittanut, että ei ole syytä uskoa siihe... lisää »
FASISMI ON SOSIAALINEN SYÖPÄ
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Fasismi perustuu siihen, että ihmiset, jotka hyvin tietävät ja tuntevat sen mitä fasismi on, aktiivisesti unohtavat sen mitä fasismi on. Saksalaiset ovat taas sortuneet tähän Ukrainan kohdalla. Saksalaiset kaikessa näennäisessä järkevyydessään eivät halua muistaa miten lopulta sokka irti -porukkaa fasistit ovat. Siksi nyt kun äärioikeisto todella ottaa Ukrainassa vallan saksalaiset joutuvat paniikkiin ja häntä koipien välissä kaatavat valtaannostamansa Kiovan fasistijuntan. Sitä ennen kuolee valtava määrä satunnaisia sivullisia. Ukraina kuvaa täydellisesti eurooppalaisen sivistyksen... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten

Ilya Kisaradov niminen taiteilija näköjään kopioi meduusaideani. Ei haittaa, tuohan on kehittyneempi versio, jota voin puolestani itse kehitellä. Näin ongelmalista on plagiointi tänä Google-kuvahaun aikana. Valokuvaajat varmasti seuraavat tarkasti (ja helposti) tekijänoikeuksiaan. Tuon meduusan valokuvaaja esimerkiksi saattaa ottaa meihin kumpaankin yhteyttä.
LATURAIVO
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Henkiset rintamakarkurit piirittivät fyysisen rintamakarkurin. Eläkelaiset tukkivat tien, vammaiset tukkivat näkyvyyden, maahanmuuttajat estivät haistamasta, homot estivät maistamasta. Se oli elämä.
KULTTUURIVÄLIKYSYMYS
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Väsymys kyl kyylyy kyldyyriin. Kysymyksillä vitun myrskyä Sylvi kuulutti aamuhartaudessa. Kysymyksinä virut kiven sisällä pulpetilla ja kuulet tutun rivin lotossa voittaneen. Lirut kysymyksinä siihen maaliin, johon esi-isäsi laittoivat pallon vierimään. Se tuntuu irvikuvalliselta: syntymä kestää Kluuvin graniittiin miljoona vuotta. Syntymä on virus kylkiluiden välissä. Villi Turku on rakennettu myrkylliselle laiturille merkityksiin ja uuvutuksiin. Myrkystä syviin köli kyntää sinusrytmissä. Myrkyllistä on myös kuivuus nyt kun likunut Sylvi on yhtä kiintymyksen ryvästä. Siirtymä on ky... lisää »
TILAN KÄYTTÖ
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Voi olla että yliopistoluennolla istuminen on muinainen jäänne, jolla ei ole enää samaa merkitystä. Jäänne on aikakaudelta, jolloin tiedon levittäminen monille oli rajoitettua paitsi tarkoituksellisesti myös teknisesti. Youtube korvaa luentojen ja oppituntien passiivisen seuraamisen. Silti videollakin täytyy jonkun luennoida, hyvin. Keskustelupalstat korvaavat keskustelun. Ellei yhteistä tilaa käytetä täysin elävästi, on läsnäolosta jo tullut pelkkä fetissi ja surkastuneen fantasian purukumi. Kysymys on siitä mitä on tilan elävä käyttö, mitä on sähköistynyt tunnelma tilassa, jota n... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Aika tekee hidasta politiikkaa.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Jotain suurin piirtein näistä aineksista kokoon keitettyä menee kohta viinyylille.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Artemiy Artemiev lähetti sitten 47 Electroshock -albumia. Nämähän on kaikki aivan erikoispainoksia.
HYVYYS
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Suomalaiselle hyvää on kaikki se mikä kestää, mikä ei mene rikki. Hyvää on sitkeä, poron liha, VW dieselmoottori, tervaskanto.
DETERMINISMI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Suunnitelmallinen toiminta on determinististä, ellei mikään pilaa suunnitelmaa.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Ei mitään uutta ajatusta tai aatetta auringon alla, joka ei olisi Venäjän vastaisen mielialan synnyttämä. Olipa uusi aatevirtaus miten tieteellinen hyvänsä, aina ensimmäiseksi pitää tarkistaa millä tavalla se on venäjävihan motivoima. Esimerkiksi turkistarhauksen vastustaminen (koska venäläiset käyttävät turkiksia), vihreä liike (koska Venäjä on saastainen ja ihminen eläimen alapuolella), homoparaati (koska venäläiset pitävät heteroparaateista), lihansyönnistä kieltäytyminen (koska Venäläiset pitävät saslikista), absolutismi (koska venäläiset juovat vodkaa) jne, jne loputtomasti.
UKRAINAN KRIISI ON KIELEN KRIISI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Ukrainan kriisissä on kysymys modernin kielen kriisistä. Meiltä puuttuu taikasanat, joilla kriisi ratkaistaan. Modernista kielestä on tullut totaalisen ohipuhumisen kieli. Koko maailma tapahtuu tällä hetkellä eräänlaisessa rinnakkaistodellisuudessa, johon moderni (poeettisesti tyhjä) kieli ei ulotu. Ukrainan kriisiä ei voida ratkaista ennen kuin (jokin tuore) kieli kykenee koskettamaan niitä asioita, joista siinä todellisuudessa on kysymys.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Elefantinsilmäinen tirkistelijä. Tylsyyden ennaltaehkäisy.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Tällä keinolla on tarkoitus turvata Suomen kansainvälinen nuolentakyky. Kansainvälinen nuolentakykymme on heikentynyt merkittävästi kymmenessä vuodessa. Nuolentakyky kuitenkin parani viime vuodesta. Suomen kansainvälinen nuolentakyky on edelleen hyvä tai ainakin kohtalainen. Paljon on ollut puhetta siitä, kuinka olemme liputtaneet itsemme ulos kansainvälisestä nuolennasta kohtuuttomine vaatimuksinemme.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Heideggerin filosofia on tämän saman mustan ironian läpitunkemaa. Euraasian filosofi Dugin herättää epäilyksiä: miten hän voi olla samalla kertaa vanhauskoinen ortodoksi ja heideggerin filosofian ystävä? Heideggerin filosofiahan kieltään mystiikan kuitenkin erittäin tietoisena siitä mitä pohjimmiltaan ON mystinen kokemus. Tässä sen ironia: juutalainen joka jo ennen häntä kieltää mystiikan, vain unohtamalla sen olemuksen, on jo ylittänyt oman jumalansa kärsivällisyyden, tuhonnut kabbalansa, oman kulttuurinsa, itsensä. Heidegger ei suinkaan ole mystikko. Mutta hän on erittäin tarkkanä... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
SoundCloudin iPad sovellus on ratkaisevasti mukavampi kappaleiden soittamiseen kuin tietokonekäyttöliittymä. Mutta editoimiseen ja listojen tekemiseen tietokonekäyttis on paljon parempi.
Valittuja paloja tältä päivältä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Tänään oli tapahtuman Wiki loves maps seminaaripäivä. Opin, että ruotsalaisten Kringlasta voi saada esiin muutakin kuin sivukaupalla museoesineiden kuvia. (Joista olen kylläkin hyötynyt.) Lars Lundqvist näytti esityksessään Gustaf II Adolfin sivua, jolle oli koottu osumia useasta lähteestä (mukaanlukien Europeana ja Wikipedia). Mutta miten sen saa Kringlasta esiin, sitä en vieläkään tiedä. Kringlan takana oleva tekninen ratkaisu ei myöskään selventynyt, mutta se ei ollut esityksen tarkoituksenakaan. Lisää kateutta sai kun kuunteli André Costan selostusta ruotsalaisista Wikimedia-pr... lisää »
Blood Silence on a Digital Gas Giant by MK JCBSN
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

metafyysillinen fragmentti
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
todennäköisesti on. mutta on huomattavasti epätodennäköisempää, että on jotakin, kuten esimerkiksi olemista. ”on on, ei on ei on”, sanoisi esisokraatti tietämättä olevansa esisokraatti, mikä on puolestaan epistemologinen sekä historianfilosofinen ongelma, mutta emme puhu niistä tällä kertaa.
Runebergmuistoja
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Kuva: Tuulispää 3.4.1903 Velikullassa 6/1904 julkaistiin Carl Nuuskianderin (Velikullan tutkimusten pääjohtaja) nimellä allekirjoitettu juttu *Runebergmuistoja*, joka kuului seuraavasti. Runoruhtinaastamme on kyllä paljo kirjoitettu, hänen sydämmensä ja munaskuunsa tutkittu, hänen teostensa sanat ja tavut laskettu, hänen mökkinsä ja kampsunsa säilytetty j. n, e. j. n. e, mutta sekään kirjallisuus ja sanomalehtiartikkeli tulva, mikä nyt Jussin 100 syntymäpäivänä ilmestyi ei, kumma kyllä, kerro ollenkaan niistä muistoista ja jäännöksistä, mitkä hänen laulamistaan tapauksista vielä o... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
talo elämän talo lohdutuksen talo kuoleman
SINUHE EMPII
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
nyt yön yli nukuttuani en ole edes varma, ajattelenko maailman olevan parempi jos siellä olisi enemmän laillisia ilotaloja. ehkä ajatus talosta josta jokainen elämään pettynyt saisi aina virkistävän hyvityksen pikkurahalla on hieman utopistinen. Kiva kyllä jos siellä, missä olisi enemmän ilotaloja olisi tilastollisesti vähemmän sotaa
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
JEESUS (varovaisesti lähestyen ja viekkaasti hymyillen): Arvaan missä tilassa olet mies. DIONYSOS: Et arvaakaan.
Latent Hum by mIEKAL aND
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Ihmisiä Helsingin kaduilla
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Tuskin ehdin edellisen kuva-avauksen katsastaa niin Valokuvataiteen museo jakoi Flickrissä pyöreitä vuosia täyttävän I. K. Inhan Helsinki-kuvia. Niissä on pääosassa maisemat, mutta tarkan digitoinnin ansiosta esiin on poimittavissa menneisyyden ihmisiä, jotka eivät poseeranneet vaan elivät elämäänsä.
TEEBAN KIIHKO, MONIKULTTUURISUUS JA NAISEN EMANSIPAATIO
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Sinuhen vastaus Timo Hännikäiselle. Naisten emansipaatio, oikeus omaehtoiseen nautintoon, voi yhteiskunnallisesti ajateltuna perustua vain hyvin toimivaan bordellilaitokseen. Bordellilaitos on yhteiskunnan tukipylväs ja sivistyksen lukko, sotaa, verilöylyä ja yliopistoa korkeampi opinahjo ja uhritemppeli. Yhteiskunnalle se on ensiarvoisen tärkeä kuin sairaala tai lepratalo, mutta hyväosaiselle ja onnelliselle ihmiselle se on kauhistuttava, elämänjanon ja totuuden mittapuu. Siellä mistä ei ole suoraa näköyhteyttä tähän mittapuuhun, ei voi myöskään olla vapaaehtoista sydämen sivistys... lisää »
Toistosta
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Toisto, uusi yritys, repetere, etsiä, ei retorinen kuvio, vain etsiä ja yrittää uudelleen. Toisto, kestävämpi kuin mikään toivo.
My way
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Minne tieni viekin, olen tiellä kuin pääkallo.
Found poem
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Toinen mustan auton renkaista kiertää aukkoa vaakatasossa ja toinen pystyssä. *Matti Mielonen, Maailmankaikkeus on mallillaan, HS 8.1.2015
Finlandia Grishamille?
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Luin joululomalla Jussi Valtosen Finlandia-palkitun romaanin *He eivät tiedä mitä tekevät*. Lukijoiden mielipiteet ovat jakautuneet kahtaalle, vähintäänkin, ja niin minunkin mielipiteeni. On esitetty, että teoksen kieli olisi huonon käännöskirjallisuuden kaltaista, ainakin osin. No onhan se, varsinkin aluksi, reilun sadan sivun verran suunnilleen. Sitten paranee laatukäännökseksi tai ihan hyvin kirjoitetuksi proosaksi, valtaosaltaan. En ainakaan usko, että lukukokemuksessani olisi kyse pelkästään siitä, että olisin turtunut välittämään kielellisistä pikkujutuista ja antanut teemo... lisää »
Cheevikko
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Kuka muu muka ja kuka ei ole minä?
Rotten day
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Ikuinen elämä on ikuinen eksiili, uneksii alennettuun hintaan. Hintana sattuma tai sielun muotoinen kuori: Kukaan ei pelkää jalkaa, nakertavaa rottaa, muotoa kaikki, pilviä, eliksiiriä.
Viinalakko
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Päivän uutinen on, että neljä julkkista ryhtyvät sadan päivän viinalakkoon Matti Nykäsen johdolla: maestron ja mentorin itsensä lisäksi mukana ovat Maria Jungner, Samae Koskinen ja Arto Melleri.
Tyhjä
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Viimeinkin tyhjä pöytä, tyhjä kaikesta. Alku ei täyty. Terveys ja kuumuus, terveys ja kunnia, kun takki on tyhjä, kädetkin ovat, ei kai niitä muutoin asennettaisi.
Voima
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Unessa, juuri äsken, valkean koiran hyökkäys, lumi. Ja käsi, johon se osui, minun. Jos modernin projekti on ollut subjektin purku, on runouden suuri projekti ollut lyyrisen minän purku yhdellä puraisulla. Eihän se mene läpi: käsi ei anna periksi, ei luut.
Uimaretki
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Hahmo, karilla. Varjon jännittää ilmaan kärpästen karhi. Katseen tasalla aaltojen helle, niska, paisuneet kasvot. Kalastusalus. Potkureiden postilla tuulen lävitse. Huojuva holvi, horjuva ruuma, veden ja pilvien styx. Puolivälissä saarta ja manteretta jalkani kramppaa.
Päivän mietelause
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Koska emme tunne Tapania eikä meidän tarvitsekaan tuntea, on sijaisena useimmiten hän. Hänet tunnemme, hän lipsahtaa kielelle tuon tuosta. Toista on Vappu. Esim. "Vaikka kaikki menee päin helvettiä, onneksi Vapun vauvamaha kasvaa." Kenties joillekin Tapani on kansan ääni, mutta meille ei. Me emme tahdo kansan ääntä tai rahan ääntä. Tahdomme kokkaamisen, sisustamisen, pihanlaiton, mökkeilyn, juontamisen ja vauvamasun äänen, formaatin äänen, nykyisyyden äänen, kun päivät pimenevät. Oi, pimeys, tule, tanssi, me asetamme sinua vastaan pimiän.
Tuomari
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Ettei elämä olis niin banaalia, / mennään katsomaan tarhalle naalia, / se on hangannu tolppaan persettä / niinku hankkisi pilliinsä hernettä.
Merkit pöydällä
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Mä näen tammipöydän ja sanarivit tasan, ne samat vanhat sarat, vain toisin merkinnöin. Ja kynälläni piirrän ne kaukaa tutut kaaret, kuin parveilevat arvet, jo muistan ulkoa. Vaan jälleen saarros uusi kuin häly jostain kaukaa paperit sytyttää ja rivit häviää: en ole ollut täällä, en ole vieläkään kuin seitein, ketjuilla: yön mustelähde lyö.
Ensimmäiset kliseet
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
En tiedä, mitä olen, mitä on se jokin, johon uppoutunut olen kuin Kainin otsa, WC mahdoton. Ja taaskin, lukittuna sisältä, yön seinää potkin, kasvot kurotan - - - Oi suurenmoista, ovi maalattu. Vai onko siellä musta hetki, missä jo kohtaa hätä retken riemukkaan, kun lukot ovat kiinni ja tiirikka on maalattu?
Ensimmäiset kiteet
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Metsänreunan shaali on jo kudottu, mutta vielä ei ole härmistymisen hetki.
M & M
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Hetkinä, joissa ei ole mitään mystiikkaa, on mystiikkaa pieni, mekaaninen ele.
Toimintaikkunoita
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Tässä toimintaikkunassa päästöluvat ja miljoona litraa tappavaa paskaa. Tässä toimintaikkunassa ministeri ja toimittaja, joka puhuu markoista. Tässä toimintaikkunassa kunnanjohtaja ja kaivo, joka täyttyi alumiinilla. Tässä toimintaikkunassa satatuhatta katsojaa ja soitto toiselle miehelle. Tässä toimintaikkunassa kädenpuristus vaikka siivet sakkaavat ja yö on vuorten happoa. Näissä ikkunoissa, jokaisessa, meren juuret, auki kaivetut silmät kuin osakkeet, ... lisää »
Tikki
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Tikki joka toisinaan maanpakeni, toisinaan kuoli oli osamme täällä.
Pekka Perä
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Missä mies ja murskaimet kohtaavat, veren auringot sytyttävät matojen armadat.
Päivän sitaatti
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Hän hukkui omaan vereensä taivuttamatta ainoatakaan orkideaa.
Ajatus jonka ajattelin junassa klo 9:15
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Sherlock Holmes on Lontoon ikoni, John Holmes on lohduttomuuden ikoni, minä olen itseni ikoni. Ilmastonmuutos on ihmisen ikoni ja pysyy pitkään ihmisen kotina ja loppuu vasta kun viimeinen ihminen loppuu. Kenen ikoni on Katie Holmes, scientologienko, missä heidän avaruusaluksensa viipyvät, kuka vielä muistaa Larry Holmesia, kuka vielä muistaa yrittää. . .
Valitse itsesi
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Ikuisen pedon banaaleja saivareita. Kauneimman neidon vulvallinen raivareita.
Tuokiokuva (II)
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
kuin paimen ilman kiimaa, kuin kustannusosakeyhtiö kuin hyvin vanha maalaus liimahampaista joita ei koskaan ollut
Kysymyksiä
Vesa Haapala blogissa Versoja - 3 vuotta sitten
Jos nämä sivut eivät taipuisi kasvoiksemme vieläkö olisimme tässä? Jos jokaisen nuhakuumeen alku, keskikohta ja loppu eivät olisi aivan ulottuvilla? Jos jokaisen julkisen raivarin, banaanin? Jos sekoaisimme aina kun ajattelemme mahdottoman avaruutta, sinun, minun, meidän mustilla saivareilla merkitsemää eetteriä?
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Suggestion, aivopesun ja mysteereihin vihkimisen ero on lähes imaginaarinen. Tätäkin Sinuhessa kuvataan, pappisvihkimysyössä.
Suolasilakan ylistys
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Suolasilakat asetetaan keitettävien perunoiden päälle loppuvaiheessa. Jos silakat ovat olleet kauan suolaliemessä, on hyvä liottaa ne ensin. Tämä on vanhaa perusruokaa, lisukkeet voi jokainen keksiä makunsa mukaan. Suolasilakoita voi myös käyttää itäsuomalaisen peruna eli potattilaatikon tapaan. Tarvitaan perunoita, sipulia, silakoita, vettä ja pekonia tai läskiviipaleita. Läskin voi korvata muullakin. Vanhanajan perunalaatikko oli taivaallisen makuista. Olen tehnyt nykyään usein tätä laatikkoa ja lisännyt palsternakkaa tai selleriä ja purjoa, ja joskus tomaattiakin. Halpaa ja hyvää ... lisää »
Rikoksista syytettyjen kuvia
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Viime viikon lopulla Gallen-Kallelan museo avasi Flickrissä lähes 400 vanhan valokuvan kokoelman CC BY 2.0 -lisenssillä. Kuten arvata saattaa a) silmäilin kuvat läpi ja b) kiinnitin huomiota rikoksiin liittyviin otoksiin. Kaikki nämä kuvat ovat Porista, jossa Akseli Gallen-Kallela syntyi, mutta ei enää asunut useimpien otosten aikaan. Ilmeisesti näitä on myyty suurelle yleisölle. Myytiinhän Patrik Österholminkin valokuvaa, mutta luulin, että hän oli "kuuluisuutena" erikoistapaus. Mutta vuonna 1878 kuvaamisen ja kuvan hankkimisen arvoinen oli myös "Ulrika Erling, naimaton romaninainen... lisää »
I really do not know how it could be any clearer! by Camil Eon
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Poikamiesten holhokki (1938)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Orvo Saarikiven komedia *Poikamiesten holhokki *(1938) on ehdoton tv-suosikki, sillä se on nähty televisiossa seitsemän kertaa 2000-luvulla. Elonetin mukaan se oli nähty aiemmin vain kahdesti, vuosina 1974 ja 1993. Mistähän *Poikamiesten holhokin *äkillinen aktivoituminen johtuu? Ehkäpä siitä, että elokuva oli 1930-luvun sujuvimpia komedioita! Sortavalassa vuonna 1905 syntyneelle Saarikivelle *Poikamiesten holhokki *oli käänteentekevä, sillä se oli hänen ensimmäinen itsenäinen ohjauksensa. Suomi-Filmiin Saarikivi oli tullut järjestäjäksi vuonna 1936, mutta hän pääsi nopeasti käsiks... lisää »
Sade (1953)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

The Directors Guild of American toteuttamassa haastattelukirjassa Curtis Bernhardt totesi vuonna 1986 sarkastisesti olevansa uudelleenfilmatisointien spesialisti. Bernhardtin sanoista kuvastuu, ettei hän kokenut Hollywood-uransa suuntaa aivan sellaisena kuin hän olisi itse alun perin toivonut. Euroopassa 1930-luvulla arvostetusta tekijästä oli tullut studion määräysten toteuttaja, ja kunnianhimon aste epäilemättä vaihteli elokuvasta toiseen. Uudelleenfilmatisointien sarjaan kuului vuonna 1953 valmistunut *Sade *(Miss Sadie Thompson), joka oli jo kolmas filmatisointi W. Somerest Mau... lisää »
Morsiamen isä (1950)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Vincente Minnellin komedia *Morsiamen isä* (Father of the Bride, 1950) perustuu Edward Streeterin romaaniin ja on siinä mielessä harvinainen, että se käsittelee vanhemmuutta, ennen muuta isän suhtautumista tyttärensä avioitumiseen. Keskiössä on Stanley T. Banks (Spencer Tracy), jonka tytär Katherine (Elizabeth Taylor) on rakastunut Bukleyyn (Don Taylor), ja tuota pikaa alkavat hääsuunnitelmat. Katherine äiti Ellie (Joan Bennett) jää tarinassa sivurooliin, kun Stanley kiemurtelee tyttären menettämisen tuskassa ja suurellisten häiden järjestämisen paineessa. Aiheesta tehtiin uudellee... lisää »
Naisten unelma (1933)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Géza von Bolváryn rikoskomedia *Naisten unelma* (Was Frauen träumen, 1933) sai ensi-iltansa Budapestissä 4. huhtikuuta ja Berliinissä 20. huhtikuuta 1933. Elokuvan valmistuminen sijoittui poliittisen mullistuksen keskelle, ja on hämmentävää ajatella, millaisia ihmiskohtaloita kuvauspaikalla kohtasi – viimeistä kertaa ennen vedenpaisumusta. *Naisten unelma *oli Frank Schultzin ja Billy Wilderin käsikirjoittama. Suchassa, nykyisessä Puolassa, syntynyt Wilder siirtyi Pariisin kautta Hollywoodiin vuonna 1933. Prahalaissyntyinen Schulz emigroitui Iso-Britanniaan. Naispääroolissa nähtävä... lisää »
Ikuinen naisellisuus (1941)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

W. S. Van Dyken ohjaama screwball-komedia *The Feminine Touch *(1941) nähtiin Suomessa kesäkuussa 1948 nimellä *Ikuinen naisellisuus. *Jäin paljon miettimään, mitä elokuvantekijät halusivat valitsemallaan nimellä sanoa. Suomennos on asia erikseen. Elokuvan dialogissa ei kertaakaan viitata ”feminiiniseen kosketukseen”, mutta selvää on, että screwball-komediassa yleensä käydään avointa keskustelua, ja taistelua, sukupuolten välillä. ”Battle between the sexes” on keskiössä myös tässä elokuvassa, tosin aika lailla eri muodossa kuin Hollywood-komediassa yleensä. *The Feminine Touch *nos... lisää »
Laulu - suudelma - tyttö (1932)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Géza von Bolváry ohjasi 1930-luvun alussa kolmesta viiteen elokuvaa vuosittain. Tahti oli hämmentävä. Historiallisten musiikkielokuvien ohella hän toteutti moderneja komedioita, jotka sijoittuvat nykyhetkeen. *Laulu – suudelma – tyttö* (Ein Lied, ein Kuß, ein Mädel, 1932) on rakkausdraama, jonka keskiössä on äänilevyteollisuus. Aihe oli ajankohtainen, sillä juuri 1920- ja 1930-lukujen taiteessa gramofonikiekot kävivät kaupaksi ja musiikkitähdet menestyivät myös valkokankaalla. Aikakauden tunnetuimpia laulajia oli *Laulu – suudelma – tyttö* -elokuvan pääroolissa nähtävä, Budapestiss... lisää »
Wienin iloiset neitoset (1931)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Pahus. Kopioni elokuvasta *Wienin iloiset neitoset *(Die lustigen Weiber von Wien, 1931) loppuu kesken varttia ennen loppuratkaisua. Tosin ei ole vaikea arvata, että elokuva saa kaikin puolin onnellisen päätöksen. Ehkäpä en ihan helposti loppua näekään, sillä tätä Walter Reischin käsikirjoittamaa Géza von Bolváryn ohjausta ei ole ilmestynyt tallenteena. Silti, näkemäni perusteella, elokuva vahvistaa kuvaa siitä, miten lyömätön yhdistelmä Bolváry ja Reisch olivat 1930-luvun alussa, ja kun päälle laitetaan Willi Forst ykköstähtenä ja Robert Stolz säveltäjänä, katsojan viihtymisen voi... lisää »
Karmiininpunainen merirosvo (1952)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

YLE Teema ilahdutti esittämällä Robert Siodmakin ohjaaman ja Roland Kibbeen käsikirjoittaman *Karmiininpunaisen merirosvon *(Crimson Pirate, 1952), joka on merirosvoelokuvien aatelia. Elokuvan tähtikaksikko Burt Lancaster ja Nick Cravat oli nähty yhdessä kaksi vuotta aiemmin Jacques Tourneur'n historiallisessa seikkailuelokuvassa *Liekki ja nuoli *(The Flame and the Arrow, 1950), joka sijoittui 1100-luvun Lombardiaan. *Karmiininpunaisessa merirosvossa *näyttämönä on 1700-luvun Itä-Intia, jossa kapteeni Vallo (Burt Lancaster) ja hänen uskollinen apulaisensa Ojo (Nick Cravat) tekevät ... lisää »
Luvattomilla poluilla (1939)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Géza von Bolváryn *Luvattomilla poluilla *(Opernball, 1939) vaikuttaa itävaltalaiselta vastineelta Hollywoodin uudelleenavioitumiskomedioille, mutta tarina ammentaa vahvasti 1700- ja 1800-lukujen huvinäytelmäperinteestä. Käsikirjoittaja Ernst Marischka, joka myöhemmin tuli tunnetuksi *Sissi*-elokuvien ohjaajana, teki pitkän uran käsikirjoittajana ja ennen kaikkea Géza von Bolváryn yhteistyökumppanina. Hän ammensi lähtökohdan operetista *Opernball*, jonka libreton olivat kirjoittaneet Viktor Léon ja Heinrich von Waldberg. Alkuperäinen Richard Heubergerin säveltämä näyttämöteos sijoi... lisää »
Laulava Wien (1944)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Géza von Bolváry syntyi Budapestissa tapaninpäivänä 1897. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen hän jätti sotilasuran ja siirtyi 1920-luvulla näyttelijäksi orastavan unkarilaisen elokuvateollisuuden palvelukseen.Tulevina vuosina hän hankki kokemusta ohjaajana ja käsikirjoittajana Budapestin ohella Berliinissä, Münchenissä, Lontoossa – ja Wienissä vuodesta 1936 alkaen. Vasta nyt tarjoutui mahdollisuus katsoa Bolváryn myöhäisempää tuotantoa, vuonna 1944 valmistunut *Laulava Wien *(Schrammeln). Aiemmin olen nähnyt vain viisi 1930-luvun alun elokuvaa, kaikissa tähtenä Willi Forst: *Mies vu... lisää »
Aikamiestä lapsettaa (1944)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Vuonna 1944 valmistunut *Die Feuerzangenbowle *on saksalaisissa yliopistokaupungeissa kulttielokuva, jota katsotaan kuin *Rocky Horror Picture Show'ta*. Göttingenissä interaktiiviseen ulkoilmaesitykseen osallistui vuonna 2006 lähes 10 000 katsojaa. Jotta tätä kulttia voisi ymmärtää, pitäisi päästä osallistumaan esitykseen, mutta lämmitetyn punssin nauttiminen on olennainen osa rituaalia. Elokuva alkaa totimaljan ääreltä, jossa ryhmä vanhoja herroja on muistelemassa entistä kouluaikaansa, niin opettajia kuin oppilaitakin. Ryhmään kuuluu kirjailija Johannes Pfeiffer (Heinz Rühmann), ... lisää »
Baru: Hyvää uuttavuotta
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Ajankohta on sopiva tarttua jo kauan sitten hankkimaani Barun sarjakuvakokoelmaan *Bonne année *(1998), joka on ilmestynyt myös saksaksi nimellä *Schönes neues Jahr*. Baru eli Hervé Barulea on Ranskan tunnetuimpia sarjakuvantekijöitä, jonka töillä on aina yhteiskuntakriittinen särmä. Barun estetiikassa ihmiset ovat keskiössä, mutta hän piirtää hahmonsa liioitellusti, groteskisti, ja tuntuu, että jokainen henkilö on piirretty niin minimaalisesti kuin mahdollista. *Bonne année *on mustavalkoinen, ja tuntuu, että siinä on sekä noir-henkisyyttä että mangavaikutteita. Luin albumin saksa... lisää »
Poikamiesten paratiisi (1939)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Tuntuu, että 1930-luvulla tehtiin enemmän ”poikamieselokuvia” kuin muilla vuosikymmenillä yhteensä. Suomalaisen *Poikamiesten holhokin *(1938) lisäksi täytyy erityisesti mainita saksalainen komedia, Kurt Hoffmannin ohjaama *Poikamiesten paratiisi *(Paradies der Junggesellen, 1939), joka myytiin Yhdysvaltoihinkin vuonna 1940. Suomessa elokuva nähtiin välirauhan aikana huhtikuussa 1941. Sabine Hake pitää *Popular Cinema of the Third Reich *-kirjassaan* Poikamiesten paratiisia *modernisaation ja naisen pelon kiteytymänä ja aikakauden homososiaalisuuden kommentoijana. Elokuvassa kolme ... lisää »
Comanche 1-8
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Vuosi 2014 on päättymässä. Vielä on kesken *Comanche*-projektini, eli tähän mennessä julkaistujen albumien lukeminen. Belgialaisten Hermann Huppenin (1931– ), taiteilijanimeltään Hermann, piirtämä ja Michel Régnier'n alias Gregin (1931–1999) käsikirjoittama *Comanche *on eurooppalaisen Villin Lännen sarjakuvan hienoimpia saavutuksia. Luin sitä aikanaan lapsena *Zoom*-lehdessä kaksi ensimmäistä albumia, ja kolmaskin ehdittiin julkaista melkein loppuun asti ennen *Zoomin *lopettamista. Jalava aloitti rohkeasti *Comanchen *uudelleen julkaisemisen vuonna 2005, mutta yritys päättyi ensim... lisää »
Kuninkaan puhe (2010)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Vasta nyt näin David Seidlerin käsikirjoittaman ja Tom Hooperin ohjaaman draaman *Kuninkaan puhe *(The King's Speech, 2010). Näyttää siltä, että 2000-luvulla Britannian politiikka on ollut vahvasti elokuvallistettua – ehkä enemmänkin kuin voisi olettaa. Ajatellaanpa viime vuosilta vaikkapa Stephen Frearsin elokuvaa *The Queen* (2006) tai Phyllida Lloydin *Rautarouvaa *(The Iron Lady, 2011). *Kuninkaan puheen *taustat ovat kuitenkin kauempana, jo 1980-luvulla, jolloin Seidler sai ideansa änkyttävän kuninkaan tarinasta. Aiheen kehittely näyttämöteokseksi tai elokuvaksi ei kuitenkaan... lisää »
Suukko huutokaupalla (1936)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

3Sat näytti koko päivän kavalkadina Hans Moserin ja Heinz Rühmannin elokuvia. Ajauduimme katsomaan itävaltalaisen komedian *Suukko huutokaupalla *(Ungeküsst soll man nicht schlafen gehn, 1936), joka marssitti valkokankaalle saksalaisen kielialueen suosituimmat komedianäyttelijät, Theo Lingenin, Hans Moserin ja Heinz Rühmannin. *Suukko huutokaupalla *tunnettiin myös nimellä *Wer zuletzt küßt...,* ja se nähtiin Suomessakin tuoreeltaan elokuussa 1936. Ohjaaja E. W. Emo oli alkuperäiseltä nimeltään Emerich Josef Wojtek (1898–1975) ja tuli tunnetuksi nimenomaan komedioiden taitajana. Hä... lisää »
Tyttö ja kosija (1944)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Vincente Minnellin ohjaama *Tyttö ja kosija *(Meet Me in St. Louis, 1944) on läpeensä MGM-yhtiön elokuva, yltäkylläinen ja sofistikoitu. Se oli myös box office -hitti, joka oli yhtiön suurin taloudellinen menestys 20 vuoteen – jos *Tuulen viemää *jätetään laskuista. Vincente Minnellille *Tyttö ja kosija *oli vasta kolmas kreditoitu pitkä ohjaus. Takana olivat *Tupa taivaassa *(Cabin in the Sky, 1943) ja *Lainafrakissa *(I Dood It, 1943), molemmat niin ikään MGM:lle. Minnellille *Tyttö ja kosija *oli läpimurto, ja samalla näyte historiallisen draaman ja musiikkielokuvan yhdistämisest... lisää »
Naisreportteri rakastuu (1945)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Jos olisin tv-diktaattori, *Christmas in Connecticut *olisi ehdoton valinta joulun 2015 ohjelmistoon. Jos pitäisi mainita ansiottomasti unohdettuja ja uudelleen arvioinnin ansaitsevia komedioita, *Christmas in Connecticut *kuuluisi ehdottomasti tähän joukkoon. Toinen unohdettu täysosuma on Mitchell Leisenin *Keskiyö *(Midnight, 1939). Suomessa *Christmas in Connecticut * nähtiin joulukuussa 1946, mutta sen koommin tätä screwball-komediaa ei Elonet-tietokannan mukaan ole esitetty. Elokuva sai Suomessa nimen *Naisreportteri rakastuu*, joka kertoo, että keskiössä on itsellinen, työssä ... lisää »
Piispan vaimo (1947)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Frank Capran *Ihmeellinen on elämä* (It’s a Wonderful Life, 1946) on jouluelokuvien aatelia. RKO toi teattereihin jouluaiheisen komedian myös seuraavana vuonna, mutta tällä kertaa kyse oli Henry Kosterin ohjaamasta ja Samuel Goldwynin tuottamasta tarinasta *Piispan vaimo *(Bishop's Wife, 1947), jossa on capramaisia piirteitä. Robert Nathanin romaanin pohjalta käsikirjoituksen laativat Robert E. Sherwood ja Leonardo Bercovici, pääasiassa Sherwood, jonka Goldwyn oli onnistunut hankkimaan palkkalistoille, mutta kreditoimattomasti mukana olivat myös Billy Wilder ja Charles Brackett. H... lisää »
Pako yli aavikon (1948)
Hannu Salmi blogissa Hannu Salmi: blogi - 3 vuotta sitten

Yleisön pyynnöstä piti löytää elokuva, joka on sekä jouluinen että lännenelokuva. Mieleen tuli John Fordin *Pako yli aavikon *(Three Godfathers, 1948), joka päättyy jouluaattoon. Tarinalla on raamatullinen tai uskonnollinen perusta, sillä käsikirjoituksen pohjana on kertomus ”kolmesta viisaasta miehestä”. Käsikirjoittajat Frank S. Nugent ja Laurence Stallings ammensivat Peter B. Kynen romaanista *The Three Godfathers* (1913), josta oli tehty kolme elokuvaversiota jo mykkäelokuva-aikana. Ennen John Fordia aiheen oli äänielokuvaksi toteuttanut Richard Boleslawski vuonna 1936. Fordin ... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Suomalaisen kirjallisuuden ainoa kantava idea tällä hetkellä on tämä: suomalaisiin ei voi vaikuttaa emotionaalisesti tai älyllisesti kirjallisuuden avulla. Kaikki lepää tämän murtumattoman kivijalan varassa. Miksi se on murtumaton? Miksi Kekkosen psykopatia on murtumaton? Miksi? Miksi? Miksi? Älä kysy, vastaa Sinuhe egyptiläinen.
HOHTO
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
"kaikki muu kuin klassinen analyysi on kontraindiktoitua" sanoo Tiisala. Kontraindikaatio tarkoittaa lääketieteessä vasta-aihetta, siis jotakin sairautta tai tilaa, joka estää jonkin hoidon tai tutkimuksen käytön. Kuka on Hohdon päähenkilö? Mitä on aution hotellin hissin ovien välistä purkautuva veri? Kohtuuton kauhuefekti vai mielekkäästi ratkeava kuva-arvoitus? Se on kolonnialismin veri. Tyhjässä hotellissa jatkuvat haamujuhlat, kolonnialismin verellä maksetut. Kirjailija, haamuhotellin talonmies, on salaisuudenvartija. Salaisuudenvartijan tehtäviin kuuluu estää historiaa purkaut... lisää »
Asemic Writing from Spencer Selby
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Rauhallinen maisema Nummenpakalla
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Näkymä keittiön ikkunasta Nummenpakalla. Omenapuu lumessa. Kaksi kuvaa bussipysäkillä olleesta roskiksen vartijasta. Lumiukkoja on nyt juuri kauupungissamme monia. Jotkut ovat tosi taiteellisia ja sitten on näitä tilannekuvia lumiukoista. Perinteisiä lumiukkoja näkee enää harvoin. Lapset tekevät perinteisiä ukkoja porkkananenineen ja keppeineen ja hattuineen. He ovat konservatiiveja tässäkin. Jotkut lumioliot ovat hauskoja ja kekseliäästi toteutettuja. Lunta on ollut viime aikoina kitsaasti, mutta kun sitä saadaaon käytettävä kaikki saatu lumi hyödyksi nopeasti. Talvinen maisema Vanh... lisää »
AVAJAISTEN SUOSITTU SOITTOLISTA: HÄME LAKSHMI COUTRY MUSIC
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
ARTEMIY ARTEMIEV
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
FB-frendeistä löytyi kiinnostava "Venäjän Edgar Froese" Artemiy Artemiev. Olin tähän asti kiinnostunut vain hänen seinälleen postaamistaan lähinnä venäläisten tuntemattomien taiteilijoiden maalauksista, mutta huomasin tarkemmalla silmäilyllä, että hänellä on mm. tällainen "minun tyylistäni musiikkia" julkaiseva levy-yhtiö. Lähetin pari biisiäni koekuunteluun, ystävällinen Artemi lupasi lähettää paketillisen Electroshock Recordsin levyjä kotiosoitteeseeni. Tunnetumpi Artemiev tietysti on hänen isänsä, Edward Artemiev, joka oli Andrei Tarkovskin hovisäveltäjä.
TMA:n lainhuudatuskortisto, käytännön esimerkki
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Arkistolaitos on digitoinut TMA:ssa usein pläräämäni lainhuudatuskortiston. Se on ensiarvoisen tärkeä apuneuvo 1800-luvun tilakauppojen selvittäjälle - ellei sitten halua tehdä asioita vaikeamman kautta ja selata ilmoitusasioiden pöytäkirjoja vuosi kerrallaan. Esimerkkinä viime kesän sarjakirjoitukseni Nappari, Kokemäen Ylistarosta. Oliko veikkaukseni sen siirtymäkuvioista oikea? Kortit on järjestetty tilojen nimien mukaan aakkositain, pitäjä kerrallaan. Kokemäen laatikosta saan muutaman sadan klikkauksen jälkeen eteeni Napparin ja lainhuutoketjun, joka vastaa arvauksiani. Paitsi, e... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Sanoin kyllä pahasti väärin Waltarista taannoin. Kyllä Sinuhe on paitsi kielellisesti hyvin kirjoitettua kirjallisuutta, myös vakavan huomion arvoista. Siitä huolimatta että viihteellisiäkin elementtejä löytyy.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Hassu tämä Hännikäisen kirjoitus. Hännikäisen pahoittelemat vainonkohteet ovat niitä tahoja, jotka tämän maan kulttuurieliitin kulisseissa harjoittavat likaisinta poliittista sensuuria. Äänekäs sensuurinhuutaminen tietysti on pelaamista juuri heidän pussiinsa. Sen suuntaisesta sensuurista ei ensinnäkään ole pelkoa, että äärioikeistolaista ajattelua alettaisiin sensuroimaan. Toiseksi noita toimijoita on turha kuohuttaa yhtään millään "keskustelulla". Maailman on annettava tapahtua: vasta tosiasioiden jälkeen voidaan sormella osoittaa, että asiat olivat juuri niin kuin ajateltiin ja s... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Tämä viinipullo on ollut mukana tuhansilla jatkoilla ja aina siitä vaan riittää juotavaa.
Historian harrastamisen termitalkoot, osa n+1
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Jututin paikallista historian ystävää, jolla on yksinkertaisesti #tyrmäävä tietomäärä #Hyvinkäänhistoriaa. Ei voi sanoa "harrastajaksi" — Anu Lahtinen (@LahtinenAnu) February 2, 2015 @LahtinenAnu Mutku jos tekee omasta ilostaan, ei myöskään ole "ammattilainen". — Kaisa Kyläkoski (@K_KM_K) February 2, 2015 @K_KM_K Oisko sit vaikka historiatiedon pyhä ihminen tai joku, ehdottaa edelleen tyrmääntynyt keskiajan tutkija ... — Anu Lahtinen (@LahtinenAnu) February 2, 2015 @K_KM_K Tai sanotaan niin päin, että oma "ammattilaisuus" vaikuttaa tällaisissa tilanteissa aika lainausmerkillisel... lisää »
VIERAILUKÄYNTI FIDELIN MIELESSÄ
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Venäjän nousu tarkoittaa aina eurooppalaisen kulttuurin tason nousua. Viimekädessä Venäjän, länsi-Euroopan ja Yhdysvaltojen kanssa voi kilpailla vain kulttuurissella tasolla. Kuubalaiset tietävät tämän parhaiten kaikista: ainoa tapa todella nöyryyttää vastustajaa on olla kulttuurisesti korkeatasoisempi. Ja tämä asetelma voi olla kaikille hyödyksi. Samalla tavalla maailmankulttuurin ainoa haaste on saada aikaan väkevämpi kokemus läsnäolosta, verestä ja elämästä kuin sota koskaan voi tuottaa.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Anoppi tuijottaa pimeältä terassilta pornotontut pomppivat pimeällä näytöllä Sokea mies istuu tuolille jolta on juuri noussut hänen kaksoisolentonsa, nainen ja tunnistaa minut äänestä.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Sai jumaluudelta anteeksi kaiken vuodet jotka olivat raskaat mutteivät mielettömät, henkisesti köyhät Sai jumaluudelta uuden ihon ja uudet hampaat. Ei leikellyt kasvojaan hetkeä ennen kun sai kuulla, että koko keho vaihdettaisiin uuteen.
KAKSOISOLENNON PÄÄSSÄ RAKKAUDESTA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Fyysinen rakkaus on sitä, että rakastaa jotakuta tyypin kahdestakymmenestä kaksoisolennosta, mutta ei tarkasti vielä tiedä ketä heistä. Rationaaliselta pohjalta ajateltuna fyysinen rakkaus siis edeltää henkistä rakkautta, koska fyysinen rakkaus on kaksoisolentolinjojen mukaan kulkemista. Mutta irrationaaliselta, noosfääriseltä pohjalta kaksoisolentolinjoihin ei tarvitse kiinnittää paljon huomiota.
THAT Salmon Crystal Planet by MK JCBSN
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Tämä on mielenkiintoinen, vaikka itse sanonkin.
Hydroscript by Paul Hertz‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Kuvia radan varresta
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

En tiedä mikä tämän kadun nimi on Lonttisissa. Ehkä se on katujen jatke, jossa autot kurvaavat parkkipaikkoja etsiessään. Autoilijat haluavat ilmaisen parkkipaikan. Kaiken järjen mukaan toriparkki ei hyödytä mitään tavallisille autoilijalle. Talo on uudempaa puutalorakentamista. Satumainen talo päivän valossa. Pihalla on kaksi kaarisiltaa ja puutarhamaisessa pihassa kesällä kukkivat moninaiset kasvit ja kukat. Surullinen vihreä talo. Tai oikeammin alakuloinen talo. Voi johtua tuosta vihreästä väristäkin. Tässä puu varjostaa sinistä taloa Lokinkadun päässä.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Cakewalkin saapumisesta Suomeen
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Englanninkielinen Wikipedia (josta myös oheinen kuva) kertoo tanssin Cakewalk alkuperäksi Yhdysvaltojen etelävaltioiden plaasien orjien huvihetket. Se sai julkisuutta näyttelyssä 1876 ja levisi sitten näytöstanssina. Artikkeli ei kommentoi tanssin leviämistä Eurooppaan, Suomesta puhumattakaan. Suomalaisista sanomalehdistä löysin ensimmäiset maininnat ulkomaanuutisista (Nya Pressen 13.2.1900, Hufvudstadsbladet 14.2.1900). Muutama vuosi myöhemmin cake walk esitellään Pohjois-Amerikasta Pariisiin saapuneena muotitanssina, joka on jo kaukana alkuperästään (Tammerfors Nyheter 20.2.1903... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Päiväkirjastani : Hannu 1991 / Hannu Helin
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*Photo et Editing A Hernesniemi 2015 *
Ystäväni Hannu Helinin muistolle : n i i n p a l j o n h e i k k o a v o i m a a (Hannu Helin, 1979)
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

Kirjailija Hannu Helin 1944 - 2015
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

Star Language ~* by Tati Tati
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

February 1st by Denis Smith‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Satumainen talo radan varressa
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Korttelikävelyllä Lonttisissa. Keli nollassa ja lunta ihan vähän maassa. Kumisaapaskeli. Lokinkadun yksi uudempi puutalo. Satumainen talo radan varressa. Ihastuttava tontti ja kaarisiltakin löytyy. Erittäin persoonallinen talo. Junat kulkevat nykyään hiljaisesti, ainoastaan maanvärinä ilmaisee junan menot ja tulot.
Ceci n'est pas une plaisanterie
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
Seuraavassa aion ensin käyttää kankeaa kieltä. Tämän jälkeen aion toistaa sen mitä edellä sanoin ja edetä johtopäätökseen. Toisaalta voisi ajatella, että olisi mahdollista, jopa sanan kirjaimellisessa merkityksessä, joka poikkeaa jossain määrin populuksen sille antamasta käytöstä, monistaa käytäntöjä – ainakin metaforisesti, mutta kenties myös epämetaforisesti – useisiin erilaisiin ja monenlaatuisiin kontekstisidonnaisiin yhteyksiin, joita voidaan tarkastella perspektiiveistä (huom! monikko). Näin sanoessani en kuitenkaan väitä, että pitäisi ajatella olevan mahdollista monistaa... lisää »
Kymmenen asiaa, joita et tiennyt runoudesta ja runoilijoista
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
1. Ensimmäisen oikean suomenkielisen runon kirjoitti Väisäsen Eki kauheassa kännissä 4.6.1967. 2. ntamon nimi tulee Guantanamosta. Leevi Lehto luuli, että se kirjoitetaan "Guantantamo". 3. Yks Kakella on runo- ja kirjallisuuspiirien paras perse. 4. Paavo Haavikon ei olisi ikinä pitänyt jättää päivätyötään. 5. Henriikka Tavi myy Esim. Esan elokuvaoikeudet isolla rahalla Hollywoodin vuonna 2023. 6. Yhdenkin runoseminaarin jälkeen, aikana ja ennen juotiin valtavasti viinaa. 7. Tapani Kinnunen kompastui kerran kengännauhoihin, Sami Liuhdon kengännauhoihin. Epäonnekseen Sami ol... lisää »
mitä?
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
jos herra suo, niin sitä vaan, että voisi olla olematta, mutta ei (taas) en käytä välimerkkejä välimerkit täyttävät vatsan, ja sitten en saa unta olevaisen, sai sen kaikista ihmisistä juuri minun naapurini, eikä hän tajua siitä mitään vähän niin kuin, mutta ei kuitenkaan tai jos sittenkin? se olisi poikaa, se tekisi eetvarttia! saunaan, mieleni tekee saunaan, saunan taakse ja lopettaa kevyesti, kevyemmin, superlatiivisimmin auto kaahaa syysmyrskyssä hoippuva orava jää alle ja minä minä pujottelen keppien välistä
yks Kaken runopalkinto 2014
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
Helsingin kirjamessuilla keskusteltiin eilen runouden tilasta ja tietenkin myös palkinnoista. Palkinnot ovat ongelmallisia, koska niitä on vain yksi: Tanssiva karhu (Oikeasti niitä on ainakin kolme. Tilaisuudessakin muistetiin toinen, mutta yks Kaken palkinto unhotui). Runopalkintojen ongelmaksi koettiin, se että joudutaan aina valitsemaan yksi henkilö subjektiivisten näkemysten perusteella. Olen nyt ratkaissut tämän ikuisuusongelman, joka on olemassaolollaan tulehduttanut välejä, aiheuttanut unettomia öitä ja paljon muutakin pahaa. Vuoden 2014 yks Kake -palkinto myönnetään......... lisää »
Paluu Auschwitziin
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
*/mukaillen/* Adorno, Theodor (1903-1969): Auschwitzin jälkeen on mahdotonta tai ainakin barbaarista kirjoittaa (lyyristä?) runoutta. */todeten/* Suomessa puolestaan kokeellisen runouden kirjoittaminen on ollut pirun vaikeaa Hesarigaten jälkeen.
#kutsumua#kampanja
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
vitun runkkari tohtori vitun runkkari #kutsumua
kulttuuripuheenvitunvuoro
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
meitsi dissaa kulttuurivasemmistoo eikä Cheekikään mun rinnalla mitään oo te voitte keskenänne nokitella, kuitteja kopitella mut voi vitsi! Arhinmäki on mun bitchi ja sääliksi käy Kimmo Sasia, se on mun jakorasia vaan hei, se on vain elämää etkä sä haluu nähdä sitä lähempää tässä teille taas kulttuurikommentti nerokas pieni fragmentti oikea riimiparlamentti suorastaan monumentti ja eräänlainen suplementti ainakin nauhaornamentti todellinen yllätysmomentti kova kuin portlandsementti tällä kaatuu vaikka rykmentti kun on mun temperamentti ja jos sä et heti tätä tajuu niin sulla ei täm... lisää »
Tulevaisuuden johtaminen on
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
Tulevaisuuden johtaminen on ilmiö, jonka taakse pyrimme pääsemään, ymmärtämään ilmiötä ja kuvailemaan sitä. *Tulevaisuuden johtaminen on* tunneälykästä kyseenalaistamista *Tulevaisuuden johtaminen on* valmentamista Tulevaisuuden johtaminen on ajankohtaista nyt. Tulevaisuus täytyy keksiä ja ottaa haltuun johtamismalleilla. Tulevaisuuden johtaminen on monimutkaista, joka tuo tullessaan monenlaista särmää työpaikoille. Johtaminen tulee olemaan toisille tilan antamista ja yhdessä tekemistä, kuten visiointia. Tulevaisuuden johtamisessa tärkeintä on tunnistaa ja ennakoida tulevia trendejä... lisää »
tutkimusta (kirjallisuuden)
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
tutkin. tutkin kirjallisuutta, runoutta. pitkää & lyhyttä lausetta, proosaa ja mitä lie. kaikkea ne kirjailijat keksivätkin: viittauksia toisiin teksteihin, kertojan vaihtamista ja muita metatasoja. olen löytänyt asioita, joita kuvataan vierasperäisin sanoin. asioita, joita ei voi käsittää tuntematta teoreettista viitekehystä. pallo on nyt teillä.
Mestariteos, Klassikko
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
tasohyppely ei ole pelkkä peli ei vai? mitä muuta se on? siinäpä erinomaisen huono aloitus runolle varsinkin sellaiselle runolle, joka on nimetty mestariteokseksi, klassikoksi on suunnattoman typerää nimetä runo mestariteokseksi, ja klassikoksi nimeäminen on lähes yhtä vaikeaa. sellaisesta tulee r n m g e n u o i r e i jos joku antaisi runolle nimen "mestariteos", niin haluaisin kysyä, onko runoilijan tarkoitus kirjoittaa mestariteos? vai onko nimellä ironinen tehtävä? kyseenalaistaako se mestariteosten olemassaolon (so. olon)? joskus epäilen, että viittaukset itseen ja meta... lisää »
Kuolema odottaa
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
Kuolema odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa Kuolema odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa *Kaikki asiakaspalvelijamme ovat tällä hetkellä varattuja. * *Olkaa hyvä ja odottakaa.* Kuolema odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa Kuolema odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa, odottaa *Kaikki asiakaspalvelijamme ovat edelleen varattuja. Palvelemme teitä niin pian kuin mahdollista.* Odotta... lisää »
Itsesensuurin kiro
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
sellainen
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
o l i s i s e l l a i n e n r u n o , j o k a e i s a n o i s i m i t ä ä n t a i m e l k e i n
Informaatiosotaa
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
Israelin toimien arvosteleminen ei tarkoita Hamasin toimien hyväksymistä. Toistan, Israelin toimien arvosteleminen ei tarkoita Hamasin toimien hyväksymistä. Toistan, Israelin toimien arvosteleminen ei tarkoita Hamasin toimien hyväksymistä. Toistan, Israelin toimien arvosteleminen ei tarkoita Hamasin toimien hyväksymistä. Toistan, Israelin toimien arvosteleminen ei tarkoita Hamasin toimien hyväksymistä. Toistan, Israelin toimien arvosteleminen ei tarkoita Hamasin toimien hyväksymistä. Toistan, Israelin toimien arvosteleminen ei tarkoita Hamasin toimien hyväksymistä. Toistan, Isr... lisää »
Kesä lomalla
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
ropisee. mutta hei, sulla kävi tuuri! sä löysit mun runoni.
Sarjasta Taide, osa 2
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
se sanoa kykyä olla täytyy ja , sanottavaa jotain olla Täytyy : asiaa kaksi nähdäkseni on Taiteessa
Sarjasta Taide, osa 1
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
Täytyy olla jotain sanottavaa, ja täytyy olla kykyä sanoa se. Täytyy olla jotain sanottavaa, ja täytyy olla kykyä sanoa se. Täytyy olla jotain sanottavaa, ja täytyy olla kykyä sanoa se. Täytyy olla jotain sanottavaa, ja täytyy olla kykyä sanoa se. Täytyy olla jotain sanottavaa, ja täytyy olla kykyä sanoa se. Täytyy olla jotain sanottavaa, ja täytyy olla kykyä sanoa se. Täytyy olla jotain sanottavaa, ja täytyy olla kykyä sanoa se. Täytyy olla jotain sanottavaa, ja täytyy olla kykyä sanoa se. Täytyy olla jotain sanottavaa, ja täytyy olla kykyä sanoa se. Täytyy olla jotain sanottavaa, ... lisää »
logiikkaa
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
miellytän maultaan ja arvostelukyvyltään keskinkertaisia, heistäkin vain pientä joukkoa: *sellaisia, joiden mielestä runossa pitää olla sanoma,ja runoilijan osattava sanoa se* tahtoisin olla nuorison suosima ja keskeinen, tahtoisin kutsua kuolleita, lainata pari löysää riviä Artolta ja Saarikoskelta, Gandhilta sekä Martin Luther Kingiltä joskus olen ajatellut, että eivät nämä [mihin viittaa?] välttämättä nyt niin huonoja ole ne ovat huonoja sattumalta
ohje lukijalle
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
sinun pitää ryhdistäytyä, sillä tarvitsen kunnollisen lukijan sellaisen, johon voin luottaa, ja joka kykenee tyydyttämään minut
Kaikki kritiikin tilasta
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
Kriitikin tila on tila, joka ei ole tila. Se on kuin paikka, joka ei ole paikka, ja sinne vie polku, joka ei ole polku. Se sanoo sanomattoman, ja mistä ei voi puhua, se puhuu siitä. Ja siitä puhe, mistä puute. Lopulta voimmekin todeta, että kritiikkiä ei ole olemassa kuin korkeintaan ihan hitusten verran. Kritiikki on kritiikitöntä.
taisteluhuuto
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
kokeillaan taas. hei, me kokeillaan taas, hip hei! minne se katosi? puhe sun muu. tule mukaan, me kokeillaan taas. South's gonna rise again!!1
Miksi ei filosofiaa?
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
*johdatus.* *filosofiasta.* *yks Kake* *ALKUSANAT* ei mitään, ei kerrassaan mitään en tajua, että miksi ennemminkin jotain kuin ei mitään. miten niin jotain. miksi kysyä moisia, sillä kuitenkin ja nimenomaan ei mitään. *ENSIMMÄINEN LUKU* *Koko länsimaisen filosofian historia* *Filosofiasta* Koko länsimaisen filosofian historia on joukko alustavia huomioita tähän teokseen Koko länsimaisen filosofian historia on joukko sanomisia, kuten esimerkiksi tämä: *olen, siis * *muusta ... lisää »
nimetön
yks Kake blogissa Runokorjaamo - 3 vuotta sitten
ceci n'est pas ironie
Kigo Tammikuu 2015
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Perinteisen haikukisan aiheena oli tammikuussa Uuden Vuoden ensi vieras... Sikäli mukava kisa että ensin tuli pähkäiltyä teemaa edestä ja takaa ja sivulta kunnes sorvasin Juhatik-blogissa nyt julkaisemani version. Käy vaikka kurkkaamassa? Minulle rivinvaihto runossa merkitsee tärkeää elementtiä, joillekin se on tarpeen äänellisen rytmin saamiseksi? Ääneen luettuna runot ovat erilaisia kuin paperilta tavatut ja näyttöruudulta sihdatut ovat erilaisia kuin paperista. Käännös on usein erilainen kuin alkuperäinen. Tässä käännöksessä suhautin rivit eri järjestykseen, onhan englann... lisää »
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Onpa sievä lumihiutale, tipahditkos sinä alas vain minua tapaamaan?
Varovaista lumentuloa
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Varovasti lumihiutale leijuu kadulle. Tämä oli ensimmäinen kuva mielessäni, kun katsoin kadulle Turussa. Tavuja on 4-5-5, vaikka koko ajan mietin että niillä ei ole merkitystä, että ne estävät vapaat runokuvat syntymästä paperille. Toisaalta tavujen hakeminen kiteyttää sanomista. Tavujen vapautus synnyttää pitkää ja löysää tekstiä. Toinen versio: Lumihiutale laskeutuu ehjänä keskelle tietä. Vaihtoehtoja oli: Lumihiutale laskeutuu ehjänä keskelle katua. Lumihiutale laskeutuu ehjänä kadulle. Lumihiutale laskeutuu ehjänä auton katolle. Täst... lisää »
Eemil Salmelan jälkiä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Uudesta Kuvalehdestä huomattu Eemil Salmela vaivaa edelleen. Yhdellä kirjastokäynnillä tarkistin Kirjailijamatrikkelin tiedot ja jouduin pettymään: ei mitään biograafisia tietoja. Eli vaivaus jatkuu. Ilmeisesti kyse on nimimerkistä. Jos Salmelan ja Emil/Eemil Salmelan tekstit ovat samasta kynästä ja niin omaelämänkerrallisia kuin antavat ymmärtää, auttavatko eteenpäin? *Epäsointua. *Uusi Kuvalehti no 3/1891*.* Ei minä-kertojaa. Nimimerkki Salmela *Menetetty Paratiisi. *Uusi Kuvalehti no 7/1891. Ei minä-kertojaa. Nimimerkki Salmela *Kesän helteet. *Uusi Kuvalehti no 7/1891. Ei minä... lisää »
Vihoviimeisiä läpinöitä
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
On tammikuun viimeinen päivä, aika ruiskahtelee liian lujaa kohtako tämäkin vuosi on ohitse, älä ole vielä, ja vatsani on täynnä jumalaisen makuista kakkua, kävin pienen olennon yksivuotissyntymäpäivillä, talo täynnä väkeä, ja aina kun on uusi, pitää kertoa mistä tulee mitä tekee, ja nyt kun en voi enää turvautua siihen että kertoisin olevani esimerkiksi opettaja, vaan kerron rehellisesti
Small Thoughts With Detail by Lucinda Sherlock
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

1 from Camil Eon
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kommunismiin siirtyminen: jalkapallon pomputtelusta yhden pompun aikana (yhden aterian välillä) siirtyminen jonglööraukseen kolmella pallolla, ilman että on etukäteen saanut harjoitella jonglöörausta edes yhdellä pallolla.
Ilkivaltaa taiteelle Turussa
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten
Meeri Koutaniemi on valokuvaajana tunnettu ja tunnustettu. Hänellä oli näyttely Helsingissä Narikkatorilla, jossa työt saivat olla rauhassa paikallaan ja nähtävänä. Turun kauppatorilla ne olivat myös nähtävillä. Sitten ne joutuivat ilkivallan kohteeksi. Ei ollut ensimmäinen kerta kun ulkoilmanäyttelyssä Turussa turmellaan taidetta. Jokiranta ja kauppatorin alue ovat olleet jo kauan erinäisten tuhoajien kohteina. Ehkä asialla on "jokirantaklikki" joka mellastaa. Ehkä nurkkakuntaisuudellakin on osuutta asiaan. Toivon ettei olisi enää tässä sivistyksen alkukohdussa, sivistyksen, jota o... lisää »
Suomessa on rahaa, olemme rikkaita
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
EK ry:n jatkuva mantra on että liike-elämällä menee huonosti ja kantasuomalaisten ylisuuret palkat vievät maamme perikatoon. Höpöpöpö. No muutama vuosi on porukalla alennettu kansalaisten ostovoimaa pienemmäksi, tehty maltillisia korotuksia, niin pieniä että kyseessä on hintojen ja maksujen nousussa ollut tosiasiassa palkkojen jatkuva aleneminen. Jos EKn mantra olisi totta niin yritykset sulkisivat oviaan ja esim. Nordean pankkikonttorit suljettaisiin kannattamattomina. Eikös niin. Viimeksi toissa vuonna Suomen liike-elämä maksoi osakkeidensa omistajille 10 miljardia osinko... lisää »
Länsi-Suomi: Ruokatalous 1600-luvulla
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Arkistolaitos on digitoinut nyt Tuomiokirjakortistosta aiempien henkilönimikorttien lisäksi kulttuurihistoriaa kuten Länsi-Suomi - Ruokatalous ja nautintoaineet. Varsinaisiin tuomiokirjoihin kajoamatta siitä saa tietää seuraavaa. Ylösnousun jälkeen tehtiin joitain toimia ennen ensimmäistä ateriaa (1687). Aamiaista voitiin tarjota työpaikalle, ainakin puintia tekevälle palkkaväelle riiheen (1655). Jotain voitiin syödä ennen jumalanpalvelusta ( 1664). Ruokaa piti ainakin olla tarjolla jumalanpalveluksen jälkeen (1688). Irtotietona yhden päivän ateriat: aamulla leipäpala ja kaksi silak... lisää »
Black World with White Lines by Black Smith
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Krell by Black Smith
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

From 'A Music Of The Spheres' - Alignment by Andrew Topel‎
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Space from Vladimiro Lunardon
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Planetwork 23_1_15 by Pier Mongill
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Planet Seed XPM.467 by Jennifer Hix & MK JCBSN
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Digital Supernova in Green & Blue
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

1 from Black Smith
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

What Goes Around Comes Around by Camil Eon
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

THAT Neon Planet, glowing so bright it looks like a star
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

1501111209 (Planet Blue) -- Od Niwr — with Fotis Begetis.
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Mama Moon by Camil Eon
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

2 Planets from Johnny Mac‎
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Abiogenesis (Short Film) by Richard Mans
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten
Abiogenesis (Short Film) from Richard Mans on Vimeo.
Black & White Planet from Black Smith
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Galaxy from Fotis Begetis‎
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Astro Tree...by Deli Micha
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Blood Moon from Anneke Baeten‎
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

ParLament by Hans Reefman‎
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

1412161958 (Home) -- Od Niwr
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Planet of Sound from Black Smith
Michael Jacobson blogissa THAT: A Plan(et) - 3 vuotta sitten

Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Rentouttavaa perjantai-iltaa. Tossa listalla mukana kappaleeni. Daddy Tank Recods on englantilainen kokeellinen äänilevykustantaja. Sain juuri levytyssopimusehdotuksen vinyylijulkaisuun.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kaikki ihmiskunnan kärsimys on ruotsalaisten syytä. Kaikki! Kaikki! Kaikki! Mutta lukekaapa uudesta Tuli& Savusta Fredi Hertzbergiltä suomennettu essee. Mahtavaa, rauhassa kypsynyttä humanistista viisautta huokuvaa tekstiä! Juuri sitä, mitä tämä suomenkielinen ilmasto kaipaa enemmän! Lehden kontekstissaan Fredin ja Teemun (myös loistavan) esseiden välille muodostuu aika suuri ja oivaltava jännite. Olenko muistanut kehua liikaa Poesia -kustantamon väkeä? Varmasti. Mutta mikään ei voi olla tarpeeksi: Kristian Blombergin kokeellinen essee on mainio, mutta vaatii vielä lisäsyventymistä... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Saatana on paras ystävämme, sillä muilla on kiire hössöttää ajallisen ja ohimenevän parissa, minkä kaiken Saatana tuhoaa silmänräpäyksessä.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Älkää nyt vain sanoko, että kolmekymmentä päivää kiihkeää luovaa työtä lähes nukkumatta saattaa aiheuttaa henkisen krapulatilan. Älkää viitsikö. Ruotsalaisten juoni tämä on! Hidasta ydinsotaa!
DIONYSIACA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Pari päivää ollut aivan uskomattoman huono olo. Jos en tietäisi tätä "normaaliksi" soittaisin ambulanssin. Säteilyvammat sääressä aina pahenevat näinä päivinä. Mutta mikä ihme on tämän minua 20 vuotta vähintään kerran kuukaudessa vaivanneen lääketieteelle tuntemattoman olotilan syy? Vain Venäjällä vaiva poistuu. Onko naisilla kuukautisia, kun he menevät Venäjälle? Poistaako Venäjä kuukautiskivut? Älkää nyt vain sanoko, että kolmekymmentä päivää kiihkeää luovaa työtä lähes nukkumatta saattaa aiheuttaa henkisen krapulatilan. Älkää viitsikö. Aiheuttaako tämän jokin säteily? Tämä ... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Aamulla tunsin taas lumen tuoksun ja pihalla kohisi metsä kuin lapsuudessa
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Nummenpakka silloin kun kadut olivat jäätä ja aurinko kadonnut. Hiekkaa levitellessäni kadun pätkälle, koska kaupunki ei hoida hommiaan, ajattelin sen hyödyllisyyttä; hiekka pyöri jäällä ja oli yhtä tyhjän kanssa. Jos joku kaatuisi, niin ensimmäiseksi hän kävisi meidän kimppuun korvausvaatimuksineen. Hiekoitus ei kuulu meille, se kuuluu kaupungille. Maisema vainotusta ikkunasta naapuritalojen päätyyn. Ruotsalainen keltainen yrittää korvata auringon. Pihamaalla kohisevat lehmukset kuin metsä maalla keväällä. Lumen tuoksussa on erityistä aistittavissa. Aamulla tunsin taas lumen tuoks... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
*"haltiokas, innokas, intomies, kae, kukkaromies, laulaja, laulumies, lohtja, lukija, lumooja, myrrysmies, noita, näkijä, osaaja, poppamies, puolijumala, puujumala, runoja, taikuri, tietäjä, tietomies, arvanasettaja, hyväsukunen, jalomies, lakkipää, tulikurkku"* Meitä on kohdeltu väärin. Mitä me voimme tehdä? Emme muuta kuin kiittää runoilijoita.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Supo tekee joskus muutakin kuin pelkkää kiusaa. Nyt he ovat etsineet kaikki kaksoisolentoni ja kirjoittaneet raportit näiden parisuhde-elämästä. Raporteissa on mukana perhekuvia ja videoita. Myös salaa nauhoitettuja ääninauhoja. Harvoin olen päässyt penkomaan yhtä mielenkiintoista materiaalia, kiitos Supon.
Käsityönopettajat ulkomailta
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Turun ulkomaalaisten kortistossa ulkomailta tulleet käsityönopettajat eivät olleet iso ryhmä, mutta kiinnitin kahteen kuitenkin huomiota. Hedvig Christina Ekenmark saapui piikansa kanssa Tukholmasta Turkuun 11.7.1833 toimenaan "informerar i vävnadskonsten". Hänen tarjomastaan opetuksesta julkaistiin pitkä ja perusteellinen ilmoitus Åbo Tidningarissa 17.7.1833. Siinä viitattiin hänen veljeensä J. E. Ekenmarkiin. Myös kirjassa *Anteckningar om svenska qvinnor* (1864-1866) Hedvig on merkittävä ensisijaisesti perhensä jäsenenä. Suomessa hän ilmoitti antavansa opetusta vuoden 1835 alussa... lisää »
Lotta, Aurora ja Kaisa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Virka Gallerian lastenkirjanäyttelystä poimituista vinkeistä löysin kolme kirjaa lainattavaksi ja niistä riitti ajanvietettä yhdeksi illaksi. Ensimmäiseksi otin käteeni Kerttu Juvan kirjan *Vuorilinnan Lotta. Kertomus vuodelta 1848*. Se on uudelleenjulkaistu Lasten toivekirjastossa ja olen lukenut muita kirjailijan kirjoja (kuten *Kesäsaaren*), mutta mielestäni en tätä aikaisemmin. Kyse oli hyvin perinteisestä tyttökirjasta, jossa löydetään ystäviä ja koetaan pieniä seikkailuja. Ajankuva oli minusta melko uskottava lajityypilleen. Pidin erityisesti markkinakohtauksesta ja tyttökoul... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Hyvä kaksijakoinen vuorokausirytmini mureni. Samalla muutuin väsyneeksi ja masentuneeksi. Ilo tiessään. Vakioarki häämöttää.
UUSI TULI & SAVU
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Tämän paremmin ei voi tätä asiaa sanoa: "Joka väittää kirjoittavansa muodotta, jäljittelee sokeasti, altistaa itsensä tiedostamattomille pakotteille ja muoteille, tavoittelee jotain, mitä ei käsitä: täyttää irrationaalista lomaketta Runouden hämärässä virastossa, ymmärtämättä mitä on allekirjoittamassa, miksi häneltä tivataan niitä havaintoja, minuuksia, tunteita ja muistoja, joilla hän rivejään täyttää." Teemu Manninen: Lorujen puolustus Tämä asia on niin totta, sekä positiivisessa että negatiivisessa sävyssä. Mikä erottaa nämä orientaatiot? Jos kirjoittaa niin kuin Sinuhe egyptil... lisää »
Asemie par Jean-christophe Giacottino
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kaikki viisaus on jumalasta, mutta tyhmyys on geneettistä tai itseaiheutettua.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Noidan oppipoika: "Tule nyt, sinä vanha luuta seiso kahdella jalalla ja vuodata kylpyni. Ja kun sadat joet tulvivat huoneeseeni sano yksi sana joka lopettaa kuumeen. Miksi et jo sano, tylsä luuta, missä on nyt lattiasi veden alla?" Luuta: "Älä jätkä selitä. Otatko suihin tekokyrvästä?" Noidan oppipoika: "Täh, pitääkö pilkkoa luuta että saa joet kääntymään?" Luuta: "Se ei auta: luudat täyttävät maailman ilman mestaria. On haettava itse oikea sana tappavista korkeuksista, joissa elää vain mestari."
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Täytyy ehkä muistaa, että Waltari kirjoitti sinuhen alle 36 vuotiaana. Sikäli ehkä syytä tunnustaa suurisuuntaisen historiallisen kirjallisen teoksen tietty (paikoin ällistyttäväkin) kypsyys.
Susi ei taivu pehmoleluksi, eikä sitä saa ihmismäistää. Susi on petoeläin
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten
Susi on taas vainojen kohteena. Sutta ja karhua käsitellään aivan eri merkityksissä suomalaisessa mytologiassa. Karhua on kunnioitettu, sutta pelätty ja vihattu. Karhu on alistettu pehmoleluille ja ihmistä muistuttaville saduille. Molemmat ovat petoeläimiä mutta susi on pelätty. Susi on laumaeläin ja huolehtii pennuistaan laumassa hyvin. En ole nähnyt susipehmolelua. Se ei kertakaikkiaan taivu sellaiseksi. Ylipäätään täällä vainotaan kaikkia petoja: ilveksiä ja ahmojakin. Ilmeisesti pohjoinen maailmamme on käynyt niin ahtaaksi elää, että kohtaaminen petojen kanssa on mahdollista ain... lisää »
Sota jää ihmisen mieleen ja siirtyy sukupolvelta toiselle: kaikki me olemme sotien lapsia
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Suomaisema Pohjois-Karjalasta. Voisi luulla että kaikki suot ovat saman laisia, mutta eivät ne ole. Suot ovat yksilöllisiä. Itselleni suo tuo mieleen aina ensimmäiseksi huhtikuisen kirkkaan aamun: kun ilma on kuin lasia ja sammal kohmeessa. Jossakin kuuluu linnun ääni. Yksinäinen kulkija. Sitten suo muuttuu pelottavaksi kun muista henkilön joka pakeni suolla partisaaneja ja selvisi hengissä. Jos joku väittää että sodasta on kauan ja pitäisi unohtaa, ei tiedä muistin moninaisuutta. Ei se niin mene, ihmiset siirtävät sodan ahdistukset sukupolvelta toiselle ihan tietämättään. Ihmisen... lisää »
Jo Engel aikoinaan totesi torin maaperän rakennuskelvottomaksi
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Ensi maanantaina käsitellään valtuustossa Kansanäänestystä Toriparkista. Asia on otettava käsittelyyn koska neljäsosa valtuustossa kannattaa kansanäänestystä. Jo Engel aikoinaan totesi että ortodoksista kirkkoa ei voi rakentaa torille, koska se on rakennuskelvoton maaperältään. Kirkko rakennettiin raatihuoneen tontille, raatihuonetta ei koskaan rakennettu ja pääkaupunkikin perustettiin Helsinkiin. Turku oli palanut melkein poroksi. Kirkko rakennettiin ja se toimii edelleenkin. 1970 luvulla kirkon tontti siirtyi laillisesti seurakunnan omistukseen. Tori ja kirkko ovat sidoksissa toi... lisää »
Maanantain valjussa valossa
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Maanantain valjussa valossa aurinko näyttäytyi hetken. Kevääseen on vielä aikaa. Kirkossamme juhlittiin eilen jotakin käsittämätöntä liittoutumaa. Olen tullut valikoivaksi enkä mennyt paikalle pällistelemään piispoja. Kaikki kunnia Turun Tiistaiseuralle, mutta jotenkin nyt menivät sekaisin nöyryya ja korskeus. Tiistaseuraa ei edes mainittu kirkossa, sanoi Maru, vaikka juhlan piti olla heidän 85-vuotis juhlat. Ehkä Tiistaiseura äänesti väärin viime kirkkoherran vaaleissa. Kunnia sille jolle se kuuluu. Maa ja metsätalousministeri Petteri Orpo toi Duracille valtiovallan ja kaupungin te... lisää »
Ampiainen on yhteisöllinen eläin
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Tässä ei ole Ampiainen pampiainen, tämä on ampiaianen jonka lapset eivät saa lapsia laulellen. Ampiainen ei ole lempeä eläin, se pistää vaarallisesti ja kipeästi. Ampiainen on ahkera, se rakentaa pesänsä ihmiseltä lupaa kysymättä ihmiselle hankaliin paikkoihin. Tässä työssä ampiaisia on monta. Ampiainen on yhteisöllinen eläin. Kerran nämä taiteilijan alut osallistuivat koulujen kilpailuun: Talo kadun verralla tai kaupungissa, en muista tarkkaan. Joka tapauksessa töitä ei huolittu näyttelyyn koska niissä ei ollut viivottimella rajattuja seiniä. Talot sulautuivat liikaa maisemaan. Ta... lisää »
Ksenialla olisi käyttöä ajassamme
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Tänään on Ksenia Pietarilaisen päivä. Hänen henkilöhistoriansa kaikki tietävät, joten ei siitä sen enenpää. Ksenia Pietarilaisen tapaiset ihmiset eivät ole muodissa nykyään. Väitän vastaan itselleni, heitä on kirkot ja kadut täynnä. He todistavat Jumlan olemassa oloa omalla olemisellaan. Tässä ajassa ihminen voi huutaa hätäänsä pysäyttämällä liikenteen juoksemalla risteyskohdassa ympyrää. Kukaan ei välitä tuon taivaallista. Huusin "Annelille" *Tule pois liikenteen keskeltä, Jäät vielä auton alle.* Hänellä oli syy vainota autoilijoita. Ksenia on työttömien ja kodittomien eli asunno... lisää »
Lumen neitseellinen koskemattomuus pihalla
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Konevitsan Jumalanäidin ikoni. Lunta on satanut yöllä. Mistähän johtuu että pihamaan valkoiseen lumeen ei oikein raskisi tehdä jalan jälkiä. Lumikenttien neitseellinen koskemattomuus. Millaista mahtaa olla juuri nyt Konevitsan luostarissa. Sataako lunta ja paukkuuko pakkanen. Onko revontulia näkynyt. Tuijotellaanko sielläkin tähtiin kaivaten. Kantautuvatko politiikan kylmät viimat luostariin asti. Miten suomalaisten ryssäviha on selitettävissä? Merkillisen paljon mediassa on sotaan liittyvää tarjontaa nykyään. En oikein viihdy tässä ajassa. Mietin että löytyykö enää yhtään pai... lisää »
Kuorissa laulee enkelit ja kryptassa ulvovat sudet.
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Kun kuorissa laulaa enkelikuoro, ulvovat sudet kryptassa. (Timo Airaksinen) Ihmisen elämä on nousun ja laskun vuoristorata. Minusta tasainen elämä on tylsää, vaikka onkin turvallista. Tämä ikoni on Porin kirkon käyttöön oton juhlaikoni Johannes Teologi. En ole sen koommin Porinkaan kirkossa käynyt, saati Porissa. Lunta sataa hiljaa. Lumen alla on luikasta jäätä. Sami Liuhdon Viromaani on syvällinen kirja. Suosittelen yliopistojen hienohelmaisille klikeille. Ja ihan kaikille. Lopuksi taidetta 30 vuoden takaa. Lohikäärmeen tulee olla nimensä mukainen peto eikä mamoileva pehmolelu.... lisää »
Kuvasin ikonia lasin läpi ja ajatteli luovuuden mahdollista olemusta
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Yritin kuvata ikonia lasikannussa. Täytyy kehitellä vielä; värillisen lasin läpi olisi varmasti mielenkiintoinen tulos.(Ikoni oli kannussa, en minä.) Lapset maalasivat omenaa, vihreää ja punaista omenaa. Osa lapsista piirsi ennen maalausta lyijykynällä rajat omenan ympärille. Osa jätti rajat sikseen ja heidän omenansa kasvoi isoksi ja rajattoman muhkeaksi. Ensimmäisiä tarvitaan tekemään pikkutarkkaa ja sovinnaista hommaa. Jälkimmäisten käytössä on koko maailma. Tämä nyt on yleistystä, ei se ihan kokonaan noin mene. Kun puhutaan luovuudesta, niin unohdetaan useimmiten elämä. Ihmisen... lisää »
Lidlin Hulluilla Päivillä tänään
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Tuo punaokran värinen rakennus on Maakuntamuseo. Näkymä kuvattu Ketarantien bussipysäkiltä. Posti eli Itella ei ilmeisesti kulje ollenkaan perjantaisin Nummenpakalla. Suomen Kuvalehti tuli maanantaina kuulemma. Postilla mennee huonosti ja loppunee kohta kokonaan. Kallista se ainakin on asiakkaan kannalta tuo postin lähettäminen. Menin Lidliin. Siellä oli kuin Hulluilla Päivillä. Lasku oli hämmästyttävän halpa. Ostoskärry oli täynnä ja minä vedin sitä kuin muuli perässäni pitkin Lonttisten tietä. Nyt syön porkkanaa ja olen onnellinen. On iltapäivän raukea hetki.
Onko ihan pakko osallistua mihinkään
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten
Toissa päivänä haistelin kevättä ulkona. Sunnuntaina olin korkeassa kuumeessa ja näin käsittämättömiä unia. *Ambrosius lähestyi unessa ja pyysi etten tulisi tätiseuran juhliin, koska se aiheuttaisi levottomuutta.(kenessä?) Sanoin että luuletko ettei se aiheuttaisi levottomuutta minussa?* Onkohan hänen ihan pakko osallistua noihin juhliin? Eikö siunauskirjoja ja muita osoituksia voisi jakaa adjutantti tai joulupukki. Tämän päiväisessä Turun Sanomissa on iso juttu kirkkoherrasta. Jutussa on muutama hiirenmentävä reikä henkilötiedoissa. Minkä loistavan politiikon maailma on menettänyt... lisää »
Jos olisi lehmä, voisi lypsää maitoa mannapuuroon
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten
Luin juuri *Sami Liuhdon* *Puuromaanin eli ihmistä paossa.* Vaikutuin selkeistä lauseista ja siitä että kerronta oli jotenkin minulle sopivaa. Mies, luultavasti nuorehko, tuli ostaneeksi metsäkämpän jostakin pohjoisesta, koska kolttiakin tavataan, ja elää vuoden eli kaikki vuodenajat kirjan aikana. Pontiikkaa juodaan, ajatellaan naisia joskus mutta päällimmäiseksi nousee lumi, kylmyys, luonto ja selviytyminen. Sitten oli jäämetsä josta ihastuin kuvittelemaan kaikkea luovaa. Tietysti pitäisi sanoa se kliseistä kamalin että nuori mies etsii itseään luonnon keskellä. Sauna on paikka jo... lisää »
Portsalaisessa iltapäivässä tutkailin Mikaelin kirkon torneja kamerallani
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Tänään Turussa kävelyn sijaan käytin bussia. Minulla on syväuraiset pohjat kengissä ja silti jännitin kävellessäni. Nousin Portsaan menevään bussiin. Niitä menee harvakseltaan nykyään, ainoastaan kaksi tunnissa. Hyväkuntoiset ihmiset, jäättömällä kelillä voivat kävellä tai pyöräillä sutjakkaasti keskustaan. Mitähän ne siellä liikennevirastossa ajattelevat tehdessään päätöksiä. Paluubussi oli myöhässä tuntuvasti. Ehdin ottaa muutaman kuvan odotellessani. Tutkielman Mikaelinkirkon torneista kattojen yllä. Jotenkin juuri tänään tornit olivat tyrkyllä. Noihin Sairashuoneen kadun kirkkoa... lisää »
Ikkunanäkymä Lokinkadulle
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Sataa. Kuvassa vastapäinen talo ja keltainen vuokratalo. Luulin pitkään että tuo keltainen talo on kaupungin vuokratalo, mutta se onkin yksityinen. Savunharmaa talo on kokenut viime vuosina perusteellisen remontin ja syystäkin. Aina ei uudistukset ole pahasta. Savunharmaan talon toisesta kulmasta näkyy taustalla Helsingintien varressa oleva entinen tehdasrakennus. Talossa on harrastustoimintaa ja Elävän Sanan kirkkosali.(en ole käynyt, mutta kesäisin siellä raikaa puhe ja musiikki) Taloa on kuulemma ehdotettu purettavaksi. Tämä näkymä hallitsee ikkunaa aina. Joskus tuntuu jopa uhka... lisää »
Lonttisten puutaloarkkitehtuuria VI
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Tyylikäs ja ryhdikäs talo. Talon maalaus mukailee suonenruotsalaista keltaista. Minulle on kerrottu että tämäkin talo on entinen kauppa, joka on muutettu asuin käyttöön. Samoin tämä talo on ollut kauppa. Sisällä näyttäisi olevan komeita kaluuneja. Tilaa varmasti on riittävästi. Sinisen talon nurkkaus. Joki virtaa edelleenkin. Virtasi silloinkin, vaikka jäässä olikin, kun Yliopiston silloinen kansleri Tauno Nurmela ylitti jokea tohtorinhattu päässä ja frakin takki myös, housut olivat kiireessä unohtuneet laittamatta jalkaan. Onneksi taloudenhoitaja näki ja Nurmela ilmestyi juhliin s... lisää »
Lonttisten puutaloarkkitehtuuria V
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Sunnuntaina tässä kohtaa Allinkadulla komeili lumiukko jolla oli päänsä yllä katkaistu kynä. Nyt sen pää oli kierinyt pensaan alle mahdollisen teloituksen jälkeen. Allinkadun puutaloja, huomatkaa pikkuinen erkkeri tuola ylhäällä. Tässä talossa on paljon pieniä huoneistoja. Moni-ilmeinen rakennus. Keltaiseksi maalattu ja alunperin suomenruotsalaista rakennustyyliä. Kahlaajankadun päässä, radan toisella puolella on varsinainen Raunistula. Junia menee Helsinkiin ja Tampereelle tasavälein. Junat ovat nykyään hiljaisia, eikä niitä edes huomaa ellei näe. Tässä parempi kuva Funkkistalosta ... lisää »
Lonttisten puutaloarkkitehtuuria IV
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Airikin kadun kulmassa oleva puutalo. Ryhdikäs ja mukavan oloinen talo. mietin että mahtoiko Mandin kauppa sijaita tässä talossa vielä 1960-luvulla. Kurkkasin pihamaalle ja näin taideteoksen ulkorakennuksen oven päällä. Täm ä talo on maalattu loistavan punaisella maalilla. Jos tuon oven maalaisi siniseksi, voisi kuvitella asuvansa Portugalissa. Tuolla takana häämöttä, etten sanoisi huohottaa niskaan uusi kerrostalo. Rakentamisen aikaan katosi osa valkoisesta muurista. Tämä on Kahjaajankadulla. Se on viimeinen Lonttisen katu ennen rautatiesiltaa. Sama talo ja huomatkaa lamppu talon kul... lisää »
Katson ulos vainottujen ikkunoiden läpi
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Lunta katoilla ja maassa hieman. Utuinen kuva vainotun ikkunan läpi naapuritalon katoille. Mikä noissa ikkunoissa ärsyttää nuoria asukkaita. En ymmärrä. Rantatie oli eilen hengenvaarallisen liukas. Yksi koirien vihaaja nainen mekasti raivokkaasti koirille ja omistajille. Asiallinen puhe ei tehonnut ja pelkäsin että hän siepppaa maasta kiven ja alkaa tappohommiin. Hän ei ollut "Anneli", joka jopa pysäytti liikenteen halutessaan. "Annelia" ei ole näkynyt sitten elokuun. Olin matkalla kirjastoon palauttamaan kirjoja. Hannu Salaman viimeisin kirja oli minulle liian vaikea tai en osann... lisää »
Lonttisten puutaloarkkitehtuuria III
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Tässä olemme Airikin kadun päässä, junaradan vieressä. Tuossa on as.oy Airilan portti. Tuossa kuvan ulkopuolella näkymättömissä on Wihantojen sukutalo, rapattu kaksikerroksinen kivitalo. Se jotenkin on erottautunut noista puutaloista yhteiskuntaluokkansa edustajana. Tässä lienee yksittäinen omakotitalo, joita on siellä täällä niitäkin. Lisää asumisen moni-ilmeisyyttä. Tämä talo on suosikkini ainutlaatuisen ulkomuotonsa vuoksi. Tuossa kulmassa on paritalo, jossa lienee vieläkin toinen puoli myytävänä. Matkustajakoti jonka nimeä en tiedä, toimii nykyään asuntoina. Mielenkiintoinen kok... lisää »
Lonttisten puutaloarkkitehtuuria II
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Satumainen talo iltavalaistuksessa. Aidantakaista asumista. Joskus kuvittelen olevani Puolassa tai Prahassa. keittiön ikkunan maisema on matalia kattoja ja likaisia muureja ja illalla lämpimiä valoja ikkunoissa. Rakastan noiden alueiden lasten kuvakirjoja ja elokuvia.
Lonttisten puutalojen arkkitehtuuria
quijote blogissa Mataleena - 3 vuotta sitten

Lonttisten talot ovat hyvin tavallisia kirvesmiesten pykäämiä taloja. Alue kuului Maarian kuntaa pitkälle 1900-luvulle, ja ehkä juuri siksi talojen tiedot ovat kadoksissa tai niitä ei yksinkertaisesti ole. Ne ovat tupakkiaskin kanteen piirrettyjä taloja. Tässä on katunäkymä lokinkadulle. Ainakin kolme isommista taloista on ollut kaupparakennuksia jotka on remontoitu asuin käyttöön. Osa taloista on rautatieläisten asuintaloja, erotuksena Pohjolaan, täällä ne ovat omilla tonteilla. Rauhallinen katu vaikka Helsingintie virtaa ihan vierestä. Puutalot vaimentavat liikenteen äänen paremm... lisää »
SOMETHING WENT WRONG
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten

95X110. Keskimmäinen versio toteutuu. Näyttely Factory St. Gallery Tehtaankatu 19 B Helsinki. Auki 1.2 - 13.2.2015.
STYROX TAIDEMATERIAALINA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Taulumyynnin saaminen maksuun Saatchilta oli lopulta aika helppoa. W8BEN kaavakkeeseen piti täyttää vain perustiedot (sen todistamiseksi, että en ole Yhdysvaltain kansalainen, enka siten verotettava siellä). Rahan saa suoraan pankkisiirtona tililleni. Katsotaan kuinka kauan siihen menee. Maksimissaan kuluu kuukausi. Rahaa pitäisi tulla 248 Euroa (varmaan jotain kuluja tästä vielä lähtee). Kun tästä miinustetaan pakkauskulut ja materiaalikustannukset, käteen jää noin 140 euroa. Kun ottaa huomioon tämän teoksen työtavan äärimmäisen nopeuden, tuo hinta ei ole täysin mahdoton. Ongelma o... lisää »
PORNOTÄHTI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Pornotähdessä on ripaus sekä eläinlääkäriä että siementäjää. Loppu on teurstajaa.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Porvari laskee kaiken sen varaan, että kana ei opi lentämään. Pahinta mitä voit tehdä on: opettaa. Sieluista on kiistaa. Kehittyvätkö ne? Ovatko ne ikuisesti samanlaisia? Jos ne voivat tuhoutua, ne voivat myös syntyä. Ja jos ne voivat kasvaa, ne voivat pienetä. Vältä kiihkeää vedonlyöntiä tästä asiasta.
SINUHEN OPIT
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kommunismin opetuksissa on sama huono puoli kuin Sinuhe egyptiläisen opetuksissa: kukaan ei usko, ennen kuin itse näkee ja on itse kärsinyt riittävästi. Ihmisten pitää ennen muuta kärsiä, kärsiä määrättömästi hulluudesta ja tyhmyydestä, sadistin (porvarin) sekasikiömäisyydestä ja sairaudesta. Mutta kun hän on, parhaassa tapauksessa, valintaan valmis, hän on jo kuoleman oma. Olen päätynyt ajatukseen, että vain muutama ihminen planeetalla saa sielun, joka on kehityskelpoinen viisautta kohti. Muiden sielut tulevat ilmeisesti jostain hyönteisiltä ja tuhoutuvat nopeasti zombien jatkaessa... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Ei päivää ilman improvisaatiota.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Jodorowskyn blogi. Espanjankielisen maailman aivot käytännössä toimii tämän blogin kautta. Nytkö on minunkin opiskeltava espanjaa? Niin. Jos olisi nainen, kielestä olisi muutakin iloa. Tänään esimerkiksi maskuliinisuutta korostavaa naista kehotetaan ostamaan kaunis laukku, päällystämään dildo kullalla ja kuljeskelemaan kaupungilla se kädessä. Iltaisin olisi hyvä polvistua rukoilemaan: Äiti meidän, joka olet taivaassa, pyhitetty olkoon sinun nimesi, tulkoon sinun tahtosi, ja niin edelleen. Dildo on sitä ennen otettava laukusta ja pakotettava kuuntelemaan. Dildolle pitää selvittää: "P... lisää »
MISTÄ TUNNET SÄ VENÄJÄN
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Mitä näkisimme, jos Venäjällä olisi edes vähäistä sotilaallista läsnäoloa Ukrainassa? "Ensimmäinen merkki - viestinyhteyksien katkeaminen kaikilla tasoilla. Akustot tyhjentyisivät ajoneuvoista, panssarivaunuista ja muista välineistä samanaikaisesti. Myös kännyköiden akut loppuisivat. Näin kohteissa ja radioasemilla. Tämän jälkeen seuraa oikosulkuja kaikissa laitteistoissa - kaikissa niistä. Tämän aiheuttaa EMP (Electronic Magnetic Pulse, elektromagneettinen pulssi) Moottorit sammuvat, eikä niitä saada uudestaan käyntiin. Näin järjestelmämme "X" (nimitystä ei paljasteta sotilaallisi... lisää »
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Tieto lisää kiksejä. Pervojen sananlaskut.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Älä anna ihmistä pappien käsiin; älä anna ihmistä sokeiden käsiin.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Mikään ei pysy salaisuutena, kaikista vähiten nerokas taiteilija. Heidät pidetään salaisuutena.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Toisaalta voisi joskus toivoa kansanedustajan vain puhuvan paskaa, mutta tekevän hommat huolella, jolloin kriitikot olisi helppo johtaa harhaan.
Hyvä huomen
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Kaapattuja sadepisaroita ikkunassa - talvinen sade Talvinen tuuli olohuoneessamme - suursiivous! Tätä seuraavaa en muista olisiko Niemiselläkin tämä teoksessaan Alati matkalla, Matkakertomuksia, päiväkirjoja, runoja. Basam 2012: Suursiivous vuoden päättyessä setripuiden läpi myrskytuuli (Bashoo) Jos on niin käyn poistamassa! Turussa on tammikuun normaali aamu vuonna 2015, ulkona vihmoo lunta, jäävettä, mitä lie iloista. Vesipannu vislaa - on jo noustava ylös sanoo vaimoni
Märkä katu, ja sulanut lumi
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Pieni lumihiutale, sinun äitisi suli pois jo eilen Nämä märät kadut johtavat samaan paikkaan kuin kuivatkin?
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten

ei saa kävellä - ilman lupaa jäätynyt estoinen polku
Keijo Nevarannalle runohaaste-juttu Facebookkiin
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Nälkäinen pöllö sihtaa juoksevaa myyrää - lumi pölähtää Tämä on vanha juttu, joulukuulta 2014, julkaisematon kuitenkin. Mitä siinä tapahtuu tai ei tapahdu? Sotarumpuja himokkaasti kuuntelevat pitävät itsestään selvänä että pöllö syö myyrän suuhunsa. Pöllöllä on nälkä. Antaa oikeutuksen viattoman myyrän raakaan murhaan? Luonnonsuojelun kaikkien jatkuvuus voi tuomita mielikuvan sillä että myyrä on menossa pesäänsä suojaamaan syntymättömien poikastensa tulevaa elämää. Pöllöllä on siivet, menisi muualla jahtaamaan viattomia. Mutta härpiti, tekstissä pöllö ei saa kiinn imyy... lisää »
Vanhanaikaisia tekstejä talteen
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Turkuun tuulahti suojakeli, lumet pehmenevät, Lumi-ukon mahalle tipahtaa kyynel Muutama muukin samaan aiheeseen talteen: Paksumahaisen sedän luminen malli -- lumiukko. Möhömahainen lumiukko juhlii viikottaista synttäriään Peitän suuni kädelläni aivastaessani lumi-ukkoon päin Kun on suoja kaipaa pientä kirpakkaa pakkasta. Pihan puutkin? Tuulenpyörteessä jäiset oksat heiluvat ylösalaisin.
Neljä vanhaa irrallista yhdessä
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Lämmin tammikuu -- lumi-ukko on yhä elossa! Kaksi harakkaa, viisi lumihattaraa takapihalla Kylmä iltapäivä -- laskevaa aurinkoa palelee? Mies murskaa lämpömittarin -- ei enää kylmyyttä!
lumi on valoa, varjo
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Varjo syntyy vain valosta kts myös; vilkaise klikkaamalla tästä Jätän pihavalon yöksi palamaan lumi-ukkoa varten lapsi katselee lumiukon kuvia - lumeton talvi
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
keskeltä päivää eteläisen mäen takaa maiseman valo
Vanhaa lunta
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
talven tuulikaan ei käytä kaulaliinaa -- muotitietoinen? Tämä on käännös yhdestä jonka tein vuonna 2008 *wintry wind doesn't use any scarfs -- this year's wintry fashion? * Kas, uutta lunta! Vanha autorämäni ei innostu.
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
lumen ja valon eriväriset varjot - lyhenevät yöt
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
harakka lentää lumisesta metsästä - kukaan ei liene
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Valkealla katolla mustavalkoinen harakka kuulostelee lumitaivasta Tämä on suomeksi alkuperäisestä: *on a white roofblack and white magpielistens to the snowy sky*
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten
Lumiset oksat antavat turvapaikan suojalumelle.
Nimetön
Juhani Tikkanen blogissa Juhani Tikkanen - 3 vuotta sitten

Pehmeä lumi suojelee pensasaitaa kylmänvihalta. Tästä olisi ollut versio: Vain ohut kuori suojaa piikkipensasta kylmänvihalta.
Ginger Hallucinations An Asemic Quatrain by Ali Znaidi
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

http://aliznaidi.blogspot.com/
Wire & Sun On Lined Paper (photo) by Rosaire Appel
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

NJVA by Michael Gatonska
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

NJVA, india ink, oil pastel
Asemic Sorter by Kimm Kiriako
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

My First One On Paper by Shloka Shankar
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Timeforchi by Moni Diane
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Tin Scroll 1 by Harry Spitz
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Monogramma by Giulio Cesare Matusali‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Ink on cardboard 17x 21 cm 2015
1 from José Irion Neto
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Boxes 2: boxed notes from Anneke Baeten
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

1 from Tati Tati
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Asemic Writing from Johnny Mac‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Red Fish by Joseph Griffo
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

30x40", oil on linen
Animated Asemic Experiment from Marc Van Elburg
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Some Works from the Disruption Series by Helen Amyes
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Josh Medsker interviewed me for Twenty Four Hours Online
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

http://twentyfourhoursonline.org/2015/01/13/talking-about-asemic-writing-with-michael-jacobson/
Asemic Writing from Karri Kokko‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Letter to a friend ...by Eternal Light
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Asemic Novel by Tati Tati
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

What The Hell Is Asemic Writing? compiled by Nico Vassilakis from many authors in 4 seperate Facebook groups
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten
What the Hell is Asemic Writing by Michael Jacobson
Chanting Songs by Lucinda Sherlock‎
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

!!!!!!! MEILLEURS VŒUXUEOV SRUELLIEM !!!!!!! par Michel Audouard
Michael Jacobson blogissa The New Post-literate: A Gallery Of Asemic Writing - 3 vuotta sitten

Täydennysosia
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
1) Raportoidessani Kansallismuseon näyttelyistä unohtui linkitykset. Metsäsuomalaisiin liittyen Värmlands museumin digitoiman artikkelikokoelma (pdf) ja Kaj Donnerin Siperia-kuviin aika olennaisesti liittyvä gradu. - Louheranta, Olavi: Siperiaa sanoiksi - uralilaisuutta teoiksi : Kai Donner poliittisena organisaattorina sekä tiedemiehenä antropologian näkökulmasta 2) Kun kirjaani *Suomen naisellista historiaa* kokosin sanomalehdistä taustaa 1800-luvun lopussa naisten perustamista veistokouluista, olin positiivisesti yllättynyt kun tätä sukupuoliperinnettä rikkovaa hanketta ... lisää »
Onnistunut kuluttajaboikotti Helsingissä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Kuolemansa jälkeen julkaistussa muistelmakirjassa *Ihmeellinen seikkailu* Jalmari Finne kertoo ettei opiskeluaikanaan eli 1890-luvulla Helsingin "keskikaupungilla missään kaupassa saanut asioitaan suomen kielellä toimitetuksi". Aleksanterin- ja Kluuvikadun kulmassa (Aleksanterinkatu 40) oli ylioppilaiden suosima Löfströmin kahvila. Suomalaisen Nuijan jäsenet saivat "päähänsä, että vaadittiin suomenkielisiä kirjoituksia kahvilan ikkunoihin ja pusseihin liikkeen nimi suomen kielellä." Asiaa lähdettiin ajamaan lähetystöllä, joka sai tylyn vastaanoton. Kahvilanpitäjät eivät pelästyneet... lisää »
Tammikuuta
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
12.1. - Kuntabongarin raportti museorautatieltä Humppila-Jokioinen 14.1. - Hesarin Mariankatu-juttu oli pikkasen outo. Juutalaiset "presidentinlinnan naapurissa" uhka. - Kommentti Suomen susista vuodelta 1891 - "Tästä päivästä alkaen postinumero­alueittainen tieto on avointa dataa." - @JariTuomisto esittelee blogissaan ammattijalankulkijan (s. 26.3.1859 Kuortane). Osaa 2 odottaen. - Liikaa MOOC-alustoja. Olin unohtanut ilmoittautuneeni ensi viikolla alkavalle Stonehenge-kurssille iversityssä. 15.1. - "miksi runoilijan tuotannosta väittelevä tu... lisää »
EI MIKÄÄN MUSIIKILLINEN BROILERI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Musical Chicken Composes a Symphony *by storyfulviral*
NALLE POHDISKELEE
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kirjailija, joka ei tiedä asioita pysyy harhakäsityksessä yhdestä ja toisesta asiasta elämänsä loppuun saakka. Itserakkaus sanelee, että hän ei malta olla muodostamatta mielipidettä. Toisin kuin lääkäri, hän ei malta uskoa, ettei edelleenkään näin vanhana, tiedä mitään. Hän ei viisastu. Hän ei muutu. Hänestä ei tule muuta kuin suuri poseeraus. Hän on silloin elänyt sellaisen elämän, josta tuli kirjailija.
REALISTI
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Realistiksi sanotaan kirjailijaa, joka ei ole milloinkaan kokeillut, miltä tuntuu olla tavallisen ihmisen asemassa.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Harmaat suuret puut jotka eivät ole kiinnostuneita valosta, mutta keskittyvät varjostamiseen.
ALIVOIMATILANNE
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Yritä kirjoittaa itsesi ulos selvästä alivoimatilanteesta. Se ei onnistu jääkiekossa. Eikä se onnistu kirjallisuudessa.
VALKOISEN NEEKERIN RAJA
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
on aina häilyvä. Jos natsit olisivat onnistuneet idässä ja etelässä, seuraavana listalla olisi ollut Mika Waltari. Waltarilla oli paksut huulet. Jokaisessa meissä on jotakin vikaa, kun oikein tarkkaan mitataan. Natsi pitää siitä. Että ihmisissä on vikoja. Jos niitä ei ole, niitä synnytetään. Pelkkä vaimea rusketusraja muuten kalkinvalkoisessa olemuksessa saattaa olla neekerin merkki. Perversioiden rodunjalostus ei koskaan pääty. Ei edes jauhopussinvalkoiseen karvattomaan apinaan.
Nimetön
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Kolonnialistille sivistystä on kolonnialismi.
PASSIIVISAGRESSIIVISUUDEN VITSAUS
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Mitä pidemmälle yhteiskunta sietää johtajinaan passiiviagressiivisia sekopäitä, joita kokoomuslaisiksi perhetytöiksi kutsutaan, sen sairaampia meistä tulee ja sen pidemmälle tuhoutuu kollektiivinen moraali ja lopulta myös morfinen kenttä.
EPÄRITARILLISUUS
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Typerykset äänestävät kusipäitä kusemaan omaan niskaansa. Jos haluat sen loppuvat, ensin sinun on omin käsin tapettava kusipäät ja sitten vielä typerykset. Se on veristä touhua. Hulluuden bunkkerissa he taistelevat epäritarillisuuden puolesta kuolemaan asti. Tiskausvuoron jälkeen syyllinen olet selvästikin sinä. Näin passiiviagressiivisuus toimii. Hyvin epäritarillisesti.
OPI TEKEMÄÄN NIIN KUIN ME SALAA TOIVOMME, EI NIIN KUIN ME SANOMME
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Tarkoitus ei ole, mutta käytäntö on. Puheet eivät ole, mutta teot ovat. Sanalla "SÄÄSTÖ" oikeutetaan sisäpolitiikassa mitä hyvänsä samalla kun ulkopolitiikassa RAHALLA ei ole väliä.
KENEN TISKIVUORO?
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Gulagia ei juuri muistella. Jenkkien vankilajärjestelmää ei muistella käytännössä ollenkaan. Ai niin, sitä ei ole vielä lopetettu. Kenen tiskivuoro?
KILTTI JA SUKU
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
Mies ei saa näyttää karvojaan ennen kuin on saavuttanut päämääränsä, joka sivumennen sanoen on kuolema. Siksi koko elämä on passiivisagressiivista mätien munien hautaamista toisten koulureppuihin. Olisiko jo aika päästä tästäkin hurrismista? Tässä vain yksi esimerkki, Håblan päänoita, Yrsa Grüne, olkaa hyvä: "Egentligen är begreppet hybridkrig alltför överslätande. När traditionella militära metoder blandas med propaganda, svek och rent brottsliga metoder är det inte mycket kvar av civilisation och anständighet. Attacken mot Mariupol under veckoslutet är en skamfläck. Målet var uttry... lisää »
HANNU HELIN
Sven Laakso blogissa Käymälä - 3 vuotta sitten
rakasti kirjallisuutta kirjailijoiden sijaan. Voiko tärkeämpää sanomaa runoilijalla tässä maailmanajassa olla? Maailmanajassa, jossa huolella synnytetyt teokset eivät merkitse mitään, mutta yksi keskustelupalstalla salanimellä (selvästi läpällä) heitetty poliittiselta haiskahtava kommentti merkitsee kaikkea. Mitättömiä hömppäkirjailijoita "rakastetaan" juuri siksi, että hyvät voitaisiin ohittaa. Tällainen "rakkaus" on rakastettavuuden ohittamista. Juuri tätä vallitsevaa stalinismia Helin teki omalla työllään näkyväksi.
Puhellen
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Otin videoita muutamana päivänä kävelyilläni, tallensin ajatuksia ja höpötin suomeksi. Kuvasin tuulta, maisemia, terveisiä vain kaikille. Perjantain pressavierailu vähän jo jänskättää.
Rakennettu menneisyys yllätti taas
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Kehitys on ollut järkyttävän hidasta, mutta sentään etenevää. Risto Pulkkisen luennoilla opin, että Lönnrot ei ainoastaan yhdistellyt kansanrunoja Kalevalaksi vaan myös keksi omiaan. Petri Hopun toimittamasta artikkelikokoelmasta valkeni, että kansantansseina on tallennettu vain murto-osa 1800-luvun kansan tanssikulttuurista. Näistä olisi jo voinut vetää johtopäätöksen siitä, että Suomen ja suomalaisuuden rakentamisessa on tapahtunut sekä siivilöintiä että siloitusta. Silti järkytyin viikko sitten Anna Kuisminin salongissa kun Niina Hämäläinen kertoi kalevalamittaisen lyriikan keru... lisää »
Papiksi valmistuminen ja työllistyminen 1800-luvulla
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Hesarin yleisönosastolla on taas jankattu yliopistojen opiskelijoiden valmistumisajoista. Mieleeni tuli hakea aiheeseen historiallista perspektiiviä Kotivuoren ylioppilasmatrikkelista. Ylenmääräisen käsityön välttämiseksi hyödynsin Papiksi vihittyjen luetteloita, jotka tarjosivat vihkimispäivän ja ylioppilaaksitulovuoden samalla rivillä. Pienen pyörittelyn jälkeen vihkimäpäivä oli kutistettu vuoteensa, ylioppilaat vuosilta 1800-1852 olivat järjestyksessä ja aika opiskelujen aloituksesta vihkimykseen pilkkuna kaaviossa. Ajallista muutosta ei keskiarvoviivan kehityksessä paljoa ole, j... lisää »
Asikkalan metsään vuonna 1761 eksynyt
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Anianpellosta raportoitiin 5. päivä joulukuuta 1761, että Asikkalan seurakunnassa oli tapahtunut jotain huomiota herättänyttä. Noin 20-vuotias neito oli 19. päivä marraskuuta lähtenyt kotoaan metsän läpi kulkevaa ratsutietä kohti kahden peninkulman takana olevaa kylää. hän ei ehtinyt päivänvalolla perille ja eksyi pimeydessä tieltä. Kahdentoista päivän jälkeen eli joulukuun 1. päivänä nuori nainen päätyi Keltaniemen yksinäistaloon. Hänellä oli ollut matkaeväänä pari leipää, mutta muuta syömistä ei metsässä ollut ollut. Eikä hän ollut kohdannut siellä kuin kaksi sutta. Hakijat oli... lisää »
Kaksi valtiopäivämiestä vuodelta 1800
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Sarjassa miehiä, joista en ole koskaan kuullut: kauppaneuvos Erik Solitander. Hänet oli maalattu vuoden 1800 paikkeilla ja maalauksesta otti mv-valokuvan Daniel Nyblin. Kuvan metatiedoista selviää elinvuodet 1750?-1822. Hiskistä löytyy sopiva kuolema Porvoosta 1.1.1822, Erikin viimeinen osoite oli Staden 4 qv. N:o 7. Uutta elämänkertaa Erik ei tarvitse, asiallisen oloinen löytyy Kansallisbiografian talousvaikuttajista. Sen "hauskin" fakta oli alareunassa: "Porvoon kaupungin edustaja porvarissäädyssä valtiopäivillä Norrköpingissä 1800." *Toim. huom*. Tämä teksti on odottanut julkais... lisää »
Arkeologisia rääppiäisiä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Ilahduttavasti osa Tieteen päivien esityksistä tallennettiin ja niitä voi katsoa sekä Helsingin yliopiston portaalissa että YouTubessa. Suomen esihistorian ja arkeologian kannalta näistä mielenkiintoisin on Santeri Vanhasen "Mitä jäänteitä ruuasta arkeologit sattuvat löytämään" sessiossa *Sattuma sopassa*. Minulle uutta ja mielenkiintoista oli kuula, että Ruotsissa on löytynyt varhaisempia puutarhoja kuin mitä luostarikulttuurista kertovat lähteet ovat antaneet ymmärtää. Sessiossa *Sattuman satoa ja vaikutusta tiedeinstituuteissa* ensimmäisenä puhunut Jari Pakkanen todisti, että hu... lisää »
Hautajaisia valmistellessa
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Olen jo kuukausia sitten sanonut, että Pisaran aika on ohi. Ei huvita enää, en tiedä miksi. Muutan johonkin. Etsin vielä kotvan. Hankkeet ja aikeet blogin pitämisestä esimerkiksi jollekin lehdelle ovat jäässä ja tyrehtyneet, ellei joku taho yhtäkkiä koputa ovea ja nykäise matkaansa (mikä on mahdotonta sillä minulla ei ole ovea!). Jotenka Pisara hiipuu pian, en tosin tiedä mitä tarkoittaa pian.
Anolan vouti Anders Larsson ja Spihlbom-nimen käyttäjiä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Monien satakuntalaisten sukututkijoiden tauluissa - mukaanlukien omani - on Kiukaisten Jaakkolan emännän isänä Anolan vouti Anders Larsson Spilbohm. Minulla ei ole tiedossa mihin tämä perustuu eikä tietoa eräällä postituslistalla vuonna 2007 kuulutellut tutkija mielestäni ole saanut julkista vastausta. Mitä Andersista sitten tiedetään? "Nakkilan Anolan kartanon vouti Antti Laurinpoika (Spilbom-sukua) ja Elsa Juhontytär" kirjoittaa Hugo Lagström Genos-artikkelissa *Porilaisia Sticku-sukuja* Alex Paltschikin aineistoon viitaten. Sukututkijat ovat tehneet hänestä myös nimismiehen, eli... lisää »
Turkulainen kahviloitsijatar
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Selatessani Turun ulkomaalaisten kortistoa huomasin kaksi korttia, joissa mainittiin "Amalia Eks kaffehus". Ruotsalainen Johanna Barbara Hjort oli kahvilassa töissä vuonna 1847 ja ruotsalainen mamselli Carolina Namnon asui vuonna 1852 kahviloitsijatar Ekin luona satulantekijä Lindströmin tontilla (Arsenii gatan). Kahvila oli siis olemassa ainakin näinä vuosina. Kuva 1800-luvun alkupuolen kahvipannusta Johansson, Ridde / Nordiska museet (CC BY-NC-ND 2.5 SE). Hjortin kortin mukaan Ek on myös ruotsalainen eli hänelläkin on korttinsa. Tai tarkemmin sanottuna kaksi: I ja II. Niiden mukaa... lisää »
Tavaton keksintö?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Pilalehtien käyttämisessä historian ymmärtämiseen on haasteensa. *Tikka : pilalehti, jonka tarkoituksena ei ole kenenkään loukkaaminen*julkaisi numerossaan 1889 "uutisen" höyryllä kulkevista suksista, joka lienee silkkaa kuvitelmaa. Mistä voinee päätellä, että sama pätee myös allaan olevaan pätkään, jossa pidetään merkillisenä keksintönä kirjojen kopiointia valokuvauskoneella. Tässähän ei ole nykyään enää mitään ihmettelemistä, minulla on nytkin kännykän valokuvakansiossa joukko kuvia kirjan sivuista. Mutta entisajan insinööri ei jättänyt kehitystä tähän, sillä ... ihmeellisintä ... lisää »
Kolmen sukupolven lapsia
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Pidin aikanaan Paula Moilasen kirjoista *Herttuan hovissa. Elämää 1500-luvun Turussa* ja *Vallan varjoissa*, mutta en ollut älynnyt lainata kirjastosta hänen läheisempään historiaan sijoittuvia kirjojaan *Keinuhevonen* ja *Repun salaisuus*. Virheen vihdoin korjattuani ne osoittautuivat oikein mukavaksi luettavaksi - aikuisellekin. Kirjoissa on samat henkilöt ja ne ovat rakenteeltaan samanlaisia. Keinuhevosessa päähenkilöt elävät vuosia juuri ennen kouluunmenoa ja Repun salaisuudessa pari vuotta myöhemmin mennään kouluun. Kielen ja kerronnan ohella minua viehätti valitut ajankohdat. ... lisää »
Suomalaiset St. Helenan vangit
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Eilen mainitun Kreikan-Turkin sodan jälkeen alettiin Uudessa Kuvalehdessä käsitellä Buurisotaa. Ohitin kirjoitukset vauhdilla, kunnes vastaan tuli numerossa 10/1902 artikkeli *Suomalaisia buerivankia St. Helenan saarella*, joka oli kuvattu valokuvalla suomalaisista ja skandinaavisista sotavangeista. Teksti kertoi Suonen joen Halolanmäeltä kotoisin olevasta Kaapro Korhosesta. Hän oli jutun aikaan "alun viidennellä kymmenellä" oli lähtenyt "toistakymmentä vuotta sitte Ameriikkaan, josta purjehti Etelä-Afrikkaan, asettuen Johannesburgiin toista vuotta ennen sotaa". Sodan vaiheissa hän ... lisää »
Juho Niemelä, innokas sotija
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Koska tietoni Euroopan historiasta ovat heikot selatessani Uuden Kuvalehden vuosikertaa 1897 yllätyin isoista kuvista Kreikan sodasta. En vieläkään perehtynyt sen vaiheisiin, mutta huomattuani myöhemmissä numeroissa Juho Niemelän sodasta kertovia tarinoita, kiinnostuin tästä vapaaehtoisesta. Pikkulintujen laulun perusteella piakkoin on ilmestymässä Jussi Jalosen kirja *Vapaaehtoiset*, jossa käsittääkseni esitellään erinäisiin sotiin lähteneitä suomalaisia. Toivottavasti Niemeläkin, sillä verkkolähteistä löysin hänestä vain vähän tietoa omien tekstiensä lisäksi. Paikan päältä lähetet... lisää »
Hirsien autuus?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Hesarin aamuotsikko oli *Maailman suurin hirsikoulu nousee Pudasjärvelle – ja voi ratkaista homeongelmat*. Historioitsijatuttavani FB:ssä totesi "Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia." mutta Twitterin puolella oli kriittisempiä ääniä @LKarppi Aivan. Ratkaisevaa on hyvä rakentaminen ja sen jälkeen asianmukainen ylläpito, ei se mistä materiaalista rakennetaan. — Pekka Saarinen (@SaarinenPekka) January 19, 2015 @SaarinenPekka @LKarppi "Kaikki vanhat hirsitalot on hyvin rakennettuja". Jäljellä olevat kyllä, huonot purettu/lahonneet aikoja sitten. — Markus Peuhkuri (@puhuri) J... lisää »
Ulkomaalaiset kuvat vaativat lähdekritiikkiä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Rijksmuseumin kokoelmissa tuli vastaan vuodelta 1726 tällainen esitys Tukholman muodista. Varsinkin naisen asu näyttää eksoottiselta. Kysyin asiantuntijamielipidettä ruotsinkielisestä 1700-luvun tutkijoiden FB-ryhmästä, jossa suurin osa kommentoijista piti tyyliä Ruotsia itäisempänä. Sama tekijä oli piirtänyt asuja laajalta alueelta ja tuskin perusti niitä henkilökohtaisiin havaintoihinsa. Taustalla näkyvä Tukholma vahvistaa näkemystä aiemman kuvamateriaalin kierrättämisestä, sillä ruotsalaisten tutkijoiden mukaan siinä on mukana vuonna 1697 palanut linna. *Lisäys 19.1.2015 7:52.* E... lisää »
Kansallismuseon vaihtuvissa näyttelyissä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Poikkesin tänään Kansallismuseoon, sillä elättelin toivoa, että Kansallismuseossa vielä pari viikkoa esillä oleva näyttely *Seikkailuja Siperiassa* potkaisisi kirjaprojektini raiteilleen. Heh-heh, ei todellakaan. Mutta minua kiinnostivat myös muut esillä olevat vaihtuvat näyttelyt. *Uskontojen maailma* ei kertonut mitään uutta, mutta pidin esitystavasta, jossa korostui uskontojen samankaltaisuudet. Hätkähdyttävimmin rukoushelminauhojen vitriinissä, jossa esillä oli ihan samanoloisia esineitä useista uskonnoista. En lukenut jokaista esinekylttiä, mutta jäin käsitykseen, että aika ha... lisää »
Leipivaaran veljesten karhu-jahti
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
*Lähde: Velikulta 6/1909*
Metsäisen materiaalin joukossa kotitöitäkin
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Postilaatikkoon tullut Metsämuseo Luston tiedote mainitsi Metsäkulttuurikartan kertomatta sen sijaintia. Onneksi on Google. Linkeillä on ikävä tapa vanhentua. Vuonna 2008 kirjoitin täällä Metsänhoidon historiasta kiinnostuneille löytyy Viikin tiedekirjaston digitoidusta aineksesta varmasti muutakin mielenkiintoista. (Valitettavasti näyttää siltä, ettei digitointia ole tänä vuonna jatkettu.) Linkki tuottaa nyt vain virheilmoituksen. En tiedä digitointiinko koskaan lisää, mutta vanhat ovat nykyään Heldan kokoelmana Vanha metsäkirjallisuus / Old literature on forestry. (Otsikon ja al... lisää »
Kielinerouttako?
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Olen alkanut toden teolla unohdella sanoja. Enemmän kuin ennen, hämmästyttävän paljon enemmän kuin kolmen ja puolen vuoden aikana Saksassa. Siellä unohtelin kyllä tämän tästä ja silloin tällöin tärkeitäkin sanoja, etenkin kun rakensin juonia tai kirjoittelin mitä sattuu, mutta viimeisen kuukauden aikana on käynyt oikea musta surma, sanakato, rutto! Anteeksi mutta kuvitan kielisurmatekstiäni
Pakko puhua joskus
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Minusta on tullut puhelias ja samalla hiljainen. Tein videopäiväkirjaa perjantaina ja sunnuntaina, harjoittelen uutta asiaa: videoiden editointia. Se on hauskaa, uutta, inspiroivaa. Tällä videolla pölisen siitä, kuinka olen alkanut kantaa kameraa mukana ja videoimaan runojani samalla kun kuvaan maisemia. Runoja en kuitenkaan suinkaan lausu, ehkä joku päivä uskallan. Islanti on tänään karmiva,
Fifty Shades of Blue
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Joskus riittää se, että näkee, lasin läpi vaikka. Lasin takana koko maailma. Joskus riittää, että ei ole siellä sisällä ja silti on. Joskus on parempi olla ulkopuolella ja katsella miten kaunista kuin olla sisällä ja nähdä ei mitään. Kuten sekin: asuisitko mieluummin kauniissa talossa, josta näkyy rumat näkymät vai rumassa, josta voi katsella kaunista? Eilen pääsin Blue Lagooniin, joka on
Elävää kuvaa
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Päivä tihkui tänään jo yhdeksältä kaukaa pienenä kellertävänä kajona. Ajattelin: tänään tarvitsen happea. Ei tarvinnut kuin astua ulos ovesta puolilta päivin, rinnassa läikkyi löytämisen riemu. Kuljin kaksi tuntia ympäriinsä keskellä maalausta. Kuvasin teille hiljaisen hetken mutta puhuin vahingossa sen päälle tai tahallani. Tällainen takapihan paratiisi täällä on. Voitte siis varmaankin
Eristyksissä ja telkkarissa ehkä
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Huomenta. Kello on puoli yksitoista, se on aina puoli yksitoista kun katson sitä ensimmäisen kerran. Tähän mennessä olen tarkastanut sähköpostit ja vastannut niihin, kirjoittanut aamusanat, vilkaissut käsistä, juonut teetä, venyttänyt selkää, silittänyt kissaa, katsonut ulos (näkemättä mitään, koska on pimeää). Usein tähän mennessä nykyistä elämääni olen jo pari liuskaa kirjoittanut mutta tänään
Puheet
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Iltaisin ennen nukahtamista puhun taivaan verran. Ulkona tuulee niin lujaa toisinaan, että pelkään ikkunan särkyvän pirstaleiksi, lävistävän ihon. Sisällä on turvassa mutta jos tuuli murtaisikin seinät. Mihin menisin piiloon. Missä sitten puhuisin. Tuuli puhuu puolestani. Tuuli joka puhalsi vuoren laelta lumet pois ja paljasti jään ja ajattelin että reunan takana alkaa seikkailu eikä suinkaan
Porkkanoita ja keppiä
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Huomenta maailma. Mikään ei ole muuttunut sitten viime vuoden vai onko. Lumi ehti sulaa osittain; luonto maalasi valkoisista vuorista seeprojen kylkiä, ja sitten se tuli takaisin; valkoinen hajoaa ympäriinsä. Kaikki on valkoista, valkoinen on puhdasta. Kävelin eilen pitkään. En tiedä miksi täällä ei aurata kävelyteitä, mutta hyvä vain niin, on mukava tepastella kinoksissa, nostella jalkoja. Kylmä
Uutta kohti menkäämme
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Lukijani minun, ystäväni, sisareni ja veljeni rakkaani, vanhempani, kollegani, yhteistyöläiseni, serkkuni, kaimani, kissat ja koirat ja hevoset (mistä puheen ollen apua olen sivistymätön; vasta eilen opin, että Islannissa ei SAA olla muita hevosia kuin issikoita, muiden tuonti maahan on laitonta!), kaikki ihan kaikki: Kuva ei ole joululta, kuten kuusen perusteella luulisi, vaan eiliseltä, kun
Vuoria ja valloituksia - vuosi 2014
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Myanmaria, ihana voih! Olen lueskellut hyvin hitaassa tahdissa Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin -kirjaa, joka ei oikeastaan ole antanut minulle paljoa, olen jopa hieman pettynyt sillä se on jotakin muuta kuin mitä aluksi ajattelin, mutta silti huomaan että mieleni tekee katsoa mennyttä vuotta ylimalkaisesti listan muodossa (em. kirjassahan listataan asioita),
Saaressa ja lumessa
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Täällä olen, saarivaltiossa, paikassa johon ei pitänyt mennä lainkaan mutta täällä istun, ja niin pitkällä jo, että tänään hankin islantilaisen puhelinliittymän, eli en ihan heti varmaan liiku suuntaan jos toiseenkaan. Aamut ovat hämäävän pitkiä, vasta ennen yhtätoista tulee kirkkaampaa; kymmeneltä on vielä siinä uskossa että on yö tai hyvin varhaista, vaikka en lainehdikaan kauhean paljoa
Idiootti täällä hei
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Hei, olen Maaria ja armoton tomppeli. Miksi miksi miksi aina joko teen jotakin tai päädyn johonkin ja sitten sitä ihmetellään, että mitä mitä häh. Arvatkaa mitä?! En minä missään Islannissa ole. Olen Suomessa. Helsingissä. Myöhästyin lennolta! Heräsin liian myöhään. Tai oikeastaan heräsin nippanappa ajoissa, mutta koska luulin että kello on vasta viisi ja että ehdin kyllä, tein aamuhommat
Juhlava, virkeä sunnuntai
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Suomen ihanin, hurmaavin, rakkain runoilijatar Kirsi Kunnas täyttää tänään 90 vuotta. Paljon, paljon onnea. Suosikkini Kunnaksen runoista on kenties aina ollut Tunteellinen siili. Joskus, herkkinä hetkinä, käyn jopa itkemään sitä lukiessani (minäkö muka sentimentaalinen). Tänään ei itketä, kuitenkaan, tänään olen täynnä hellyyttä ja ryhtymistä. Aion ostaa Kunnaksen kirjan päivänsankarin kunniaksi
Kaikki valuu
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Frederikinkatu kolisee öisin. Uni ei tule, se on kadonnut. Kirjoitin eilen kolumnin, joka on tarkoituksella hyvin röyhkeä ja itsetietoinen. Apua, hirtetäänköhän minut. Se ilmestyy pian, ja oikeastaan varmaankin ehdin karata ennen hirttämistä, lähdenhän jo viikon päästä maasta. Maanpakoon, tavallaan. Jännittää. Pelottaa. Olen taas irrallinen. En osaa selittää. Yritän kirjoittaa uuteen romaaniin
Hupsista, menenkin jäämaahan!
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Minä ostin eilen ihanan asian. Vahingossa. Tahallani. Haluan käsineni luistella hänen pinnallaan, laskea ylös ja alas ja liukua. Ostin lentolipun. Pelkän menolipun. Olen hullu! Ostin menolipun miehen luokse. Ostin menolipun Islantiin. Valkoista, kaunista, jäätävän lumoavaa. Kuva: forbes.com Suunnitelmiin tuli muutos, eikä suunnitelmia juuri edes ole ollutkaan, paitsi Siperiaan meno, mutta
Tervehdys Tanskasta
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Olen ollut viikon Tanskassa. Kööpenhaminassa, missä näin auringon ensimmäistä kertaa yli kuukauteen heti kun astuin viime lauantaina lentokentältä ulos. Iloa riitti puolitoista päivää; on samanlaista harmaata, pimeää ja koleaa kuin Suomessakin, enkä ole oikeastaan turisteillut tai paljoa nähnyt, ei tämä mikään lomalomaloma ole, vaan pikemminkin olen tutustunut ja puhunut, kirjoittanut,
Sysmähali
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Hei olen ihminen, joka pelkää pimeää. Ja vanhoja taloja marraskuussa, nitiseviä kattoja, seiniä, askeltenääniä ullakolta, ryömiviä kummajaisia sänkyjen alta - en nukkunut viime yönä, juurikaan. Olin täällä Sarkiassa yksin. Viimeistä yötä. Tänään siirryn Helsinkiin, koska huomenna juttelen Kirjasto 10:ssä kello 15 ja Kallion kirjaston Kupolisalissa kello 17. Tulkaa ihmeessä kuulolle. Ai niin ja
Kaikkea sosiaalista kamaa
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Iltapäivään päin jo kääntyy, vai mitä se kello oikein on, olen mennyt sekoittamaan ajan sisältäni, viisarit ovat yöaikaan päivän kohdalla ja päivällä jossakin yön ja päivän välimaissa, iltaisin ne ovat keväässä ja tänään hiekkarannoilla, nuokun jokseenkin, poltan kynttilöitä ikkunalla, yritän keskittyä. Sanat tulevat kyllä, mutta jokin on leimauttanut levottomuuden liekin tulille, ihaninta oli
Sanavillisunnuntai!
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Kylläpä on nyt taas suurta maailmaa koluttu, enkä tiedä miten päin olla, Helsinki on aina niin Helsinki ja Joensuu on Joensuu, jalkani ovat jalkani, sinun silmäsi ovat maailma, ja kaikissa pikku koloissa on hyvät puolensa, enkä minä vieläkään ole nähnyt aurinkoa koko Suomessa oloni aikana, tänään Helsingissä tosin pilven takaa vähän sinistä taivasta, ja kun heräsin ylläni purjehti ilo, ja kun
Rutiseva kirjailija jonka ei täytyisi kyllä yhtään rutista!
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Moikkis lähestulkoon häpeän itseäni, reagointejani asioihin, purkauksiin, kaikkeen. Mutta tunteet ne ovat kirjailijoillakin laidasta laitaan, äärestä toiseen päähän, ja sitten kun rauhottuu, ajattelee, että oho, miksi piti sanoa mitään ääneen. Olin muun muassa kovin pettynyt perjantaina kuullessani, ketkä ovat Finlandia-ehdokkaita. Epäreilua ehdokkaita kohtaan, todella, mutta ensimmäinen
Herätä henkiin
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Koko viime yö oli kamalan pitkä, pelkäsin ettei se lopu ikinä heräsin kahdelta, kolmelta, neljältä nousin, hipsin alakertaan syömään leipää sillä en ollut sitten lauantain syönyt mitään olin eilen kipeä, yhtäkkiä ja pimeä ja luulin kuolevani luulin tukehtuvani tai että sydän pysähtyisi luulin että vuodan kuiviin tai että säikähdän kuoliaaksi halusin oksentaa halusin juosta pakkaseen
Kiitosta heruu, voi riemu!
Helmi-Maaria Pisara blogissa Pisara - 3 vuotta sitten
Ystävät, lukijarakkaat, menninkäiset ja peikkokullat, keijut, enkelit, kyynelsilmät, timanttikorvat, laupiaat lempijät, suuruudenhullut ja pienoismallit, intohimokkaat ja veljeni, sisareni, serkkuni, koko maailma, aamu on majesteetillinen, aamuni oli eilenkin suurta juhlaa. Tässä on ensimmäinen syy, eilisaamulta: Leena Lumin hengästyttävä, liikutuksen partaalle ajava ylistys On nälästä, on
Seinä - Wall
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*A Hernesniemi 2015*
Pinnallinen kuvataidemaailma - Superficial world of visual arts
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
Kiitokset Harri Manner ! *Mukava lukea sellaisia tosia ajatuksia jotka **Manner esittää tämän päivän HS:ssä.* *Kuinka pinnallista julkkiksineen osa kuvataidemaailmaa on ! *
Maarit
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*Sisareni Maarit (AH 1975) *
Suomen metsät kiittävät : Sampsa Oinaala - Kiitos !
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
*Onneksi HS:ää lukevalle on sellainen kirjoittaja kuin * *Sampsa Oinaala.* *Tuntuu hyvältä lukea nuo metsää ja metsänhoitoa koskevat * *asiat hänen **tämän päivän **kirjoituksestaan.* *Ne ovat osalta selvyyksiä niille, jotka ovat puiden keskellä * *kuin ystävien parissa.*
Kiitokset toimittaja Kalle Haatanen !
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
*Onneksi Yle 1:tä kuuntelevalle on sellainen toimittaja kuin * *Kalle Haatanen.* *Kiitokset hänelle hienoista ohjelmista * *ja Hyvää Uutta Vuotta !*
En käytä enää fb:a. Ota muuten yhteyttä ! Kiitos.
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
*I am not using fb anymore.* *Please contact me otherwise.* *Thank you !* *Antti* *savellyksia1@gmail.com*
Kiva ajaa pyörällä - Jeesuskin olis ajanut / It's nice to bike - Jesus would have liked too - and Mozart and -
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

Pyörä on luonnolle hyvä ! Bike is kind to the nature !
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*Antti Hernesniemi 2014*
Älkää lopettako käsin kirjoittamisen ja piirtämisen opettamista lapsille ! Writing and drawing with bare hands is important !
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*Antti Hernesniemi 2014*
Tänään ostanut polkupyörän - Today bought a bike / Älkää lopettako käsivaraisen kirjoittamisen ja piirtämisen opettamista lapsille !
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*Antti Hernesniemi 2014* *Älkää lopettako käsin kirjoittamisen ja piirtämisen opettamista !* *Don't stop teaching children to write and draw with bare hands !*
Mies - Man
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*Sculpture & Photo A Hernesniemi*
I thin kk tha tt anim all s in the z ooss suff errrrrrrrrrrrrr quit e a lo ttttttttttttttttttt - tävisräk tem iälE
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

*Luu len et tä el äin tarh ojen eläi met kär si* * vät ai ka pal jon eläin tar hois sa.* *I thin k tha t anim al s in the z oos suff er quit e a lo t. *
Compositions 1 - Sävellyksiä 1 by Dr. Antti S. Hernesniemi - Go to savellyksia.com and buy it to enjoy it !
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
Les Murray poems in Finnish ?
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
*Onko Les Murrayta käännetty suomeksi ?*
Smedens dikter 1 : USA soldater i Vietnam / Karl-Johan Nyström
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
-----------Message from the Artist: Dr. Antti Samuli Hernesniemi ...........
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
*Message from the Artist: Dr. Antti Samuli Hernesniemi* *Hello Friends !* *Let us remember those who are struggling with ebola. * *And those who are innocently in jails. * *And those who are struggling with difficult diseases.* *And those who have to live in too much noisy surroundings, or too hot, or too cold.* *Anyway: I will just remind You that there are more of my songs on my home page savellyksia.com too !* *I am very glad about your comments which you have sent me.* *I have recently listened to Aretha Franklin and Fela Kuti on Radio Jango. I like their music very much.* ... lisää »
Take Care of Your Hands Pianist ! By Composer-pianist Dr. A S Hernesniemi
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
Antti Samuli Hernesniemi Composer-Pianist / Säveltäjä-pianisti
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
Antti Samuli Hernesniemi Composer-Pianist / Säveltäjä-pianisti
Mikä sieni ? Onko jonkinlainen hapero ? Which mushroom ?
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten

Useita samanlaisia, erikokoisia sieniä pihalla nurmikkorinteessä. Lakin pinta kellertävä. Mieleen tulee jokin hapero.
Jacques Brel - Jef (live concert 1964)
Antti Samuli Hernesniemi blogissa Sounds Words Drawings Sculptures Dr Antti Hernesniemi - Ääniä Sanoja Veistoksia Piirroksia - 3 vuotta sitten
Vahakabinetteja
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Turun ulkomaalaisten kortistossa on ainakin kaksi ulkomailta tullutta vahakabinetin haltijaa. Sveitsiläinen Franziska Fraza tuli Viron Pärnusta Turkuun 11.9.1846 ja jatkoi matkaansa Pietariin 26.9.1846. Norjalainen 49-vuotias taitoratsastaja Jean Baptist Gauthier tuli vaimonsa ja neljän alaikäisen lapsensa kanssa Tukholmasta Turkuun 30.7.1847. Hän asettui Seurahuoneella asumaan ja näytti vahakabinettiaan, kunnes jatkoi matkaansa 21.8.1847 Hämeenlinnaan ja Helsinkiin. Sanomalehdissä ensimmäiset osumat vahakabinetille ovat vuonna 1843, kun liikkeellä oli herra Möller kaappeineen. Hels... lisää »
Klassikkoja kahdella kansallisella kielellä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Viime viikon lopulla Kansalliskirjasto ilmoitti avaavansa yhdessä Helsingin yliopiston ja sen kirjaston kanssa suomalaisen kansalliskirjaston, jonka tavoitteena on luoda kattava kokonaisuus suomen- ja ruotsinkielistä kaunokirjallisuutta sekä siihen liittyvää tutkimustietoa, kuten bibliografioita ja erilaisia hakujärjestelmiä. Tiedotteessa luvattiin myös, että "Palvelu tarjoaa tärkeän kulttuurihistoriallisen resurssin koko maan tutkimukselle, koulutukselle ja kansansivistystyölle." sekä "mahdollistaa pääsyn muutoin vaikeasti saataviin aineistoihin". Luvassa on lisäksi tulevaisuuden m... lisää »
Polyteekkarimuseossa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Olin ollut Otaniemen Polyteekkarimuseossa kerran aikaisemmin, mutta en muistanut milloin enkä myöskään mitään museon sisällöstä, joten liityin eilen tekniikan naisammattilaisten seurueeseen, joka teki opastetun vierailun museoon. Yhdistelmä tuotti juuri sellaisen keskustelevan tunnelman, jota jotkut pitävät museokäynnille ihanteellisena. Esineet herättivät muistoja, joita ryhmäläiset jakoivat kukin omilta opiskeluajoiltaan. Oppaamme oli vapaaehtoistyöntekijä eli omasta kiinnostuksestaan osallistuva opiskelija, joka (toisin kuin jotkut ammattilaiset) oli valmis kuuntelemaan muistoja... lisää »
Ilta Virka Galleriassa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Tilaisuus vei askeleeni eilen illalla Helsingin kaupungintalon ala-aulan Virka Galleriaan. Ehdin ennen sen alkamista noteerata "kaikkien aikojen suurimman suomalaista lastenkirjallisuutta ja -kuvitustaidetta esittelevän näyttelyn", mutta en todellakaan katsomaan sitä läpi. Nappasin vain mukaan paperiläystäkkeen *Hyppyjä Helsinkiin. Lastenkirjojen Helsinki*, josta toivon löytäväni tasolleni sopivia lukuvinkkejä. (Ladattavissa myös verkosta.) Käytettävissä olleen ajan satsasin näyttelyyn *Juhlaa ja arkea Kauppatorin laidalla* ja uppouduin erityisesti Silakkamarkkinoiden yksityiskohti... lisää »
Täysin satunnaista på svenska
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Viime viikkoisen Tieteiden yön ohjelmasta minua kiinnosti SLS:n *Helt random!*, mutta koska sen esitykset olivat satunnaisessa järjestyksessä, en järjestyksen ihmisenä saanut sitä mahtumaan ohjelmaani. Onneksi (sattumalta) se tallennettiin ja on nähtävissä verkossa SLS:n tallennesivulle linkitettynä. Kuuntelin läpi ja merkkasin esitysten järjestyksen ja alkuajat jonkinlaisella tarkkuudella. Jollet halua pilata omaa iloasi, lopeta lukeminen tähän. Alkupuheen jälkeen. Liisa Hakamies-Blomqvist: *Förnuft eller känsla. Vad fick mormor att ta körkort?* Eli mistä syistä naiset hankkivat ... lisää »
Aleksanterinkadulla, Sunnin talossa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Helmikuun alussa järjestetään Wiki loves maps -seminaari ja sen yhteydessä (tai toisin päin) hackathon, jonka toisena teemana on "Historiallinen Aleksanterinkatu". Tätä varten etsitään etukäteen aineistoa Helsingin Aleksanterinkadusta ja kutsuja tähän on levitetty sosiaalisessa mediassa. Vaikka Aleksanterinkatu ei ole kovin kuvauksellinen niin eiköhän aineistoa löydy monenlaisiin projekteihin. Ohessa Aleksanterinkadulta katsottuna paljastusta odottanut Aleksanterin patsas Uudesta kuvalehdestä 4/1894. Paljastuksesta oli kuvia seuraavassa numerossa ja valokuvia olen nähnyt SLS:n Flic... lisää »
Helsingin kaupunginarkisto Sinetti on...
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Taisin ehtiä kirjoittamaan jotain positiivista Helsingin kaupunginarkiston Sinetin uudesta käyttöliittymästä. Sitä käyttämättä. Moka. Nyt tuli tarvetta kiinteistökortiston korteille. Portin vanhaa ohjetta ei oltu päivitetty - ehtiihän sitä myöhemminkin. Se kuitenkin kertoi missä arkistoyksikössä - Tilastotoimisto - kortit olivat, joten ei kun sitä etsimään. Ja alku meni oikein mukavasti. Tähän asti. Umpikuja, jonka jälkeen aloin kokeilla korttelin numeroa (31) ja nimeä (sarvikuono). Huonolla menestyksellä, sillä pitkän ja mutkaisen kiertokulun jälkeen selvisi, että korttelin virallin... lisää »
Vuodenvaihteesta
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
18.12. - Tietokanta "dihs" = Ruotsissa digitoitua keskiaikaista kirjallisuutta? - On siellä arkistossa kumminkin pölyä! Tutkittavaksi asti. - Saksalaisilla Pyhän Nikolauksen pirukavereilla on kai joku yhteys suomalaiseen joulupukkiin? 19.12. - Etnografiska museet on tehnyt "videon" vanhoista valokuvista. Hiukan jäin kaipaamaan kontekstitietoja. 20.12. - Maiden väliset rajat eivät tosiaankaan ole suoraviivaisia. Yllärinä lopussa Suomi. 30.12. - "Perinne ei ole perinne, jos se ei koskaan muutu. " 2.1. - Gradu "Koulukiusaaminen kansakoulusta nykypäiv... lisää »
Pelastettua pulpettien kulttuuriperintöä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
P. Nordmann aloittaa kronikansa * Akademiska studier* (Finsk Tidskrift 1/1892 s. 42-51) toteamalla, että ajan tiedemiehet näkivät paljon vaivaa muinaismuistojen suojelussa, mutta eivät huomioineet oman aikansa artefaktien pelastamista. Tuttu tarina. Nordmann on erityisesti huolissaan Helsingin yliopiston auditorioiden pulpettien kaiverruskirjoituksista, joita "oli enemmän kuin Siperian kallioissa". Tulevaisuuden arkeologi voisi tehdä näistä huomattavia kulttuurihistoriallisia löytöjä. (*Kivikirjoitukset Minussinskin ympäristöllä Keski-Siperiassa* esiteltiin Kansanvalistusseuran kal... lisää »
Elämäkertakirjallisuus Tieteiden päivillä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Lumessa kahlaten selvitin itseni tänään keskipäivällä viimeiseen Tieteiden päivän sessiooni. Ohjelmasta olin saanut käsityksen, että Maarit Leskelä-Kärki, Teemu Keskisarja ja Helena Ruuska pitäisivät esitykset elämäkertakirjallisuudesta, mutta tilaisuus osoittautui paneelikeskusteluksi. Yksi parhaimpia pitkään aikaan mutta kun kaikki puhujat olivat suhteellisen lyhytsanaisia, kaksi tuntia tuntui pitkältä ajalta. Jossa ehdittiin kyllä käsitellä elämäkertoja monipuolisesti. Ensimmäiseksi puheenjohtajana toiminut Pirjo Hiidenmaa kysyi syytä elämäkertakirjallisuuden suosioon. Leskelä-... lisää »
Bertel Fagerin sotilasurasta
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Anna Fagerin yhteydessä on loistava tilaisuus tehdä pyrähdys ruotusotilaiden pariin. Tätä toivoi yksi viime vuoden lopun lukijakyselyyn vastannut. Aihe on loistanut täällä poissaolollaan siitä yksinkertaisesta syystä, ettei se ole tutkimuksiini liittynyt. Parhaan muistini mukaan Annan isä Bertel Fager on ainoa esivanhempani, joka ryhmään kuuluu. Mitään rutiinia tai osaamista minulla ei siis ole, enkä sitä viitsinyt hankkiakaan. Kangasalan kirkonkirjoissa oli Fagerin ruotunumero ja se mielessäni lähdin SSHY:n jäsenille digitoituihin materiaaliin. Missä olisi pitänyt tietää armeijayks... lisää »
Arkistojen avaamisesta
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Vuosia sitten olin Law&Order-fani ja osaan edelleen ulkoa alun rimpsun "In the criminal justice system...". Sarjan realistisuudessa oli varmasti puutteita, mutta olen varma, että sen kautta tiedän New Yorkin rikosoikeuden toiminnasta huomattavasti enemmän kuin Suomen vastaavasta. Siitä on nimittäin tietoni käytännössä olemattomat. Vastaavasti minulle ei tullut yllätyksenä, että vuoden vaihteessa britit avasivat parinkymmenen vuoden takaisia asiakirjoja. Niistä tehtyjä juttuja osui suomalaisiinkin silmiin ja joku sosiaalisessa mediassa ihmetteli miten Margaret Thatcherin hallinnon mi... lisää »
Tieteiden yössä sattumien keskellä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Varsinaisesta Tieteiden yöstä torstaina valitsin Kansallisarkiston luennot. Meni nappiin ainakin siltä osin, että sai istua koko ajan ja oli runsaasti happea. Session avasi Arkistolaitoksen pääjohtaja Jussi Nuorteva, joka sanoi (sattumalta?) pari mielenkiintoista pointtia digitoidusta aineistosta. Ensinnäkin hän hehkutti latausten määrää. Kannattaako? Niin kauan kuin useimmissa Arkistolaitoksen aineistoissa ei ole hakemistoja, yhden hyödyllisen sivun esiinsaanti saattaa vaatia sadankin sivun läpikäynnin. Toiseksi kehui sotapäiväkirjojen digitoinnin tulleen valmiiksi talvi- ja jatk... lisää »
Onko tietomme menneisyydestä sattuman sanelemaa?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Eilen illalla oli Helsingissä Tieteiden yö ja ohjelmaa moninkertaisesti verrattuna siihen mitä pystyi kokemaan. Mieluusti olisin ollut viidessäkin paikassa yhtä aikaa. Aloitin Yliopioston päärakennuksesta, jossa oli neljän esityksen sessio otsikolla *Arkeologiset löydöt - onko tietomme menneisyydestä sattuman sanelemaa?* Puheenjohtajana toiminut Mika Lavento aloitti vastaamalla sekä kyllä että ei. Sattumaa on se, mikä on säilynyt, mutta on mahdollista vaikuttaa siihen, mitä siitä saadaan esille kehittyvillä menetelmillä ja tiedolla. Petri Halinen laajensi tätä käymällä läpi säilym... lisää »
Ei jumalattomalla ole rauhaa
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Alkuperäisellä otsikolla alla Jakob Ahlsmanin kirjoitus, joka julkaistiin sanomalehdessä Sanomia Turusta 5.10.1860. Olkoon tämä surullinen historia varoitukseksi, muistutukseksi ja herätykseksi kaikille niille jotka Jumalan unhottavat, hylkäävät pyhät käskyt ja korkeimman lain, ja vaeltavat synnin tietä. Se kuuluu seuraavaisella tavalla: Lohjan pitäjässä oli muinen yksi torppa, Ristilakia nimeltä. Siinä asui siivoa väkeä. Vanhemmilla oli monta lasta, joita he kristillisesti pyysivät ylös-kasvattaa, mutta suureksi murheeksi ja mielikarvaudeksi oli heidän lastensa seassa yksi pahank... lisää »
Joukkorahoitusta Karjalaan, arkeologiaan ja muuhunkin
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Ylläoleviin kuviin karjalaisista ei liity nimitietoja, mutta ehkäpä heidänkin nimensä ovat jo Karjala-tietokannassa. Tai sitten ei ja ehkäpä ei koskaan? Vuoden alussa Karjala-tietokantasäätiö tiedotti Facebookissa, että heidän tallennustyönsä on jäämässä kesken, ellei kahden työnohjaajan palkkaukseen löydy rahoitusta. Tätä varten käynnistettiin kansalaiskeräys, jonka edistymisestä kerrottiin tänään, että Tähän asti lahjoituksia keräykseemme on tullut 25 henkilöltä yhteensä 1090 euroa. Hyvä alku. Suhtaudumme luottavaisesti jatkoon. Jokaisella lahjoitetulla eurolla on merkitys! Lisä... lisää »
Jiu-jitsun saapuminen Suomeen
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Hesarissa 9.3.2014 esiteltiin Auvo Niiniketo, joka "toi ju-jutsun Suomeen ja perusti Helsingin ju-jutsuklubin 1977". Samaa kertoo Wikipedia. Mutta Tuulispään 6/1910 sarjakuvassa on "Jiu Jitsun harrastaja käytännössä taitoaan näyttämässä"? Eiköhän kyse ole samasta lajista? Sanomalehtihaun perusteella tämä japanilainen taistelumuoto oli tullut suomalaiseen tietouteen vuonna 1904 - varmastikin käynnissä olleen Venäjä-Japani -sodan johdosta. Useissa sanomalehisä julkaistiin teksti *Japanilaisten ruumillinen kasvatus*, josta varhaisin eteeni tullut oli Karjalatar 30.1.1904. Kustantaja ... lisää »
Henriette Ahlstubbe muutamasta näkökulmasta
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Runebergin *Samlade arbete I* sisältää lyhyen maininnan Henriette Ahlstubbesta: "fröken Henriette Ahlstubbe, en syster till Stubben, gemenligen Stubbskan benämnd". Tekstin perusteella Runeberg ja Ahlstubbe olivat tunteneet toisensa Lauantaiseuran aikaan. Kaisa Innilän gradun *Augusta Lundahls brev till Fredrika Runeberg 1829-1839 - en editionsfilologisk undersökning* alaviitteenkin mukaan Ahlstubbe kuului "Lauantaiseuran naisiin" ja oli Lundahlin ystävä, mutta Henrietteä ei mainita Katja Lapin gradussa *Lördagssällskapets "Hebe". Augusta Lundahl som språkbrukare och romantiker*. Mut... lisää »
Maalaustelalla on suomalainen keksijä?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Sitä voi ihminen tulla töistä kotiin täynnä hyviä aikomuksia, mutta eksyä tarkistamaan olisiko SVT Play:ssä vihdoin uusia kautta Fixa rummet -sarjaa. Ja kun sattui niin mukavasti, että uusia jaksoja oli ilmestynyt jo viisi niin siinä se ilta sitten menikin. Lasten sisustusprojektit olivat yhtä ihania kuin ennenkin, mutta ohjelmiin oli lisätty pieni työkaluesittely. Ohjelmassa 3 se käsitteli maalaustelaa ja totesi pikaisesti, että kanadalaisten mukaan sen keksi Norman Breakey 1940. Suomalaiset puolestaan väittävät keksijäksi Fride Dahlströmiä 1939 ja idea löytyy myös vuonna 1931 julk... lisää »
Viikonlopun vierailut 1700-luvulle
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
1) Viime vuoden lopulla sai ensi-iltansa dokumenttielokuva Isoviha. Käsittääkseni kaikki näytökset olivat Pohjanmaalla, enkä ehtinyt sinne lähteä, joten tilasin heti tilaisuuden tullen elokuvan DVD:n. Katsominen venähti Marokon matkan ja Amazonin lähettämien muiden levyjen vuoksi lauantaihin. Trailerin perusteella odotin aivan muuta kuin mitä sain. Dramatisoituja jaksoja oli niin vähän, että ne kaikki löytynevät traileriversioista. Suurin osa sisällöstä oli puhuvia päitä. Kertomansa tarina alkoi Napuen taistelusta ja Isoviha tapahtui ainoastaan Pohjanmaalla. Hyvin lyhyesti käytiin ... lisää »
Yhteisen puhelinlinjan etsintää
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Ensin.... Milloinkohan oli käytössä yhteystieto: Puh. nimihuuto ? Ja oliko se vain tietyillä alueilla/ tarkoituksessa? — Marina Bergström (@MarinaWirtapiri) January 4, 2015 ...oli kysymys, johon en tiennyt vastausta, mutta kommentoin "Joku yhteislinjajuttu?" @K_KM_K Kuulostaa loogiselta, parissa matkailumainoksessa 50-l mm. Kilpisjärven matkailumajan yhteyst. Muut puh. nimellä tai numerolla. — Marina Bergström (@MarinaWirtapiri) January 4, 2015 Jotta muistini perukoilta ponnistaneesta puhelinkonseptista löytyisi lisätietoa, pitäisi tietää mikä sen nimi on. Nyt vaivaa. Oikea termi ... lisää »
Anna Fagerin elämä
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Ennen joulua julkaisemani katsaus Vatialan Pekkalaan (KORJAUS 7.1.2015: Paikallistietoutta omaava kertoi (toiseen kertaan), että talon nimi on Pekka.) liittyi aikeeseen tehdä tämä kooste esiäitini Anna Fagerin elämästä. Hän syntyi Kangasalassa 3.11.1750 vanhempinaan "vanha sotilas" Bertel Fager ja Beata Andersdotter. (Perheeseen olivat aiemmin syntyneet Anders 28.11.1740 ja Maria 20.5.1747.) He asuivat Vatialan kylässä ja Beata on merkitty vuosina 1753 ja 1766-1772 köyhäksi. Anna tytärtä ei ole kirjattu vanhempiensa talouteen henkikirjoissa. Hänet on vuonna 1773 merkitty Liuksialan ... lisää »
Taiteilijatoveruudesta ja kuvista
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Kuopion taidemuseo on julkaissut syksyn taidevarttinsa verkossa. Teemana oli Taiteilijatoveruutta: - 1/12 – Ada Thilén - 2/12 – Helene Schjerfbeck - 3/12 – Helena Westermarck - 4/12 – Maria Wiik - 5/12– Ada Thilén - 6/12 – Helene Schjerfbeck - 7/12 – Helena Westermarck - 8/12– Maria Wiik - 9/12 – Helene Schjerfbeck - 10/12 – Ada Thilén - 11/12 – Maria Wiik - 12/12 – Helene Schjerfbeck Huom: "Helene Schjerbeckin osalta videot ovat nähtävillä 6.1.2015 saakka, jonka jälkeen ne poistuvat nähtäviltä tekijänoikeudellisista syistä. Palautamme... lisää »
Optikko Benedetto ja ihmebalsami
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Käydessäni läpi Turun ulkomaalaisten kortistoa kiinnitin huomiota moniin optisten laitteiden tekijöihin ja myyjiin. Julkaistuani tekstin Klasisilmäin Walitsemisesta syntyi hypoteesi: kyse on silmälasien myyjistä?! Hypoteesin vahvistamiseksi tarkasteluun Benedetto Hirsch/ Hirsch Benedetto, joka saapui Viipurista saadulla passilla Tampereelta Turkuun 8.7.1831 toimenaan "reser för att sälja varjehanda optiska instrumenter". Jo keväällä ja kesällä 1829 liikkeellä oli optikko Benedetto Hirsch, joka myi tahranpoistoaineita ja liikavarvaslaastareita, ja lienee sama kuin Turun kortistossa (... lisää »
Paljonko sanomalehden tilaus maksoi?
noreply@blogger.com (Kaisa Kyläkoski) blogissa Sukututkijan loppuvuosi - 3 vuotta sitten
Vuoden vaihteessa vuositason kuluja. Kansanvalistusseuran kalenteriin 1887 (Kansalliskirjasto, Aarteet) oli koottuna sanomalehtien ja aikakauskirjojen hintoja. Kuusi tai seitsemän kertaa viikossa ilmestyneiden hinnat ja vuoden numeroiden määrät seuraavat. Helsingfors Dagblad 24 mk (355 eli 7 penniä per lehti) Nya Pressen 20 mk (355 numeroa) Åbo Tidning 16 mk (355 numeroa) Åbo Underrättelser 12 mk (355 numeroa) Finland 18 mk (303 numeroa) Uusi Suometar 16 mk (304 numeroa eli 5 penniä per lehti ) Hufwudstadsbladet 12 mk (303 numeroa) Östra Finland 12 mk (304 numeroa) Finlands Allmänna ... lisää »

Ei kommentteja: